Nasiona Chia to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i kwasu alfa-linolenowego a także duży poziom przeciwutleniaczy takich jak kwas chlorogenowy i kawowy, które między innymi posiadają właściwości przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i bakteriostatyczne..
Kwas alfa-linolenowy jest niezbędnym składnikiem diety. Odpowiada za tak zwaną pierwszą linię obrony przed wolnymi rodnikami, zwłaszcza tymi najbardziej niebezpiecznymi!!!. Jest antyutleniaczem uniwersalnym. Odgrywa także ważną rolę w odnawianiu zasobów innych składników takich jak witamina C oraz pośrednio witamina E.
Kwas chlorogenowy odpowiada za spowolnione wchłanianie się cukru do krwi po posiłku co powoduje dłuższe uczucie sytości!
Flawonoidy które także znajdują się w tych nasionkach są odpowiedzialne za działanie przeciwzapalne, uszczelniają naczynia krwionośne poprzez wzmocnienie tkanki łącznej.
Błonnik zawarty w nasionach reguluje pracę układu pokarmowego i wywołuje uczucie sytości przez co zmniejsza nasz apetyt.
Stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych Omega-3 oraz Omega-6 w idealnych proporcjach. Są źródłem witamin E, B1, B3, przeciwutleniaczy i minerałów. W skład nasion Chia wchodzi także wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna a także łatwo wchłanialne białko.