Syrop z pigwowca BIO 270ml Dary Natury
Dary Natury
Pigwowiec to owoc, który w okresie jesienno-zimowych zachorowań jest idealnym składnikiem wzmacniającym odporność. Pigwa zawiera bowiem dużo witaminy C (ok 7x więcej niż cytryna) oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają organizm i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem.
Owoce pigwowca cenione są ze względu na wartości przetwórcze i walory smakowe. Nie są one spożywane w stanie świeżym ze względu na cierpki i twardy miąższ. Owoce pigwowca są bogate w kwasy organiczne (jabłkowy, winowy, bursztynowy, cytrynowy, chinowy, chlorogenowy, kawowy, fumarowy i inne), pektyny witaminy (C, B1, B2), garbniki, flawonoidy, kwercetyna, antocyjany, karotenoidy.
Zawierają do 15% cukrów, garbników, a także olejek eteryczny, mikroelementy: żelazo, miedź, bor, nikiel, tytan, glin i mangan.
Duża zawartość pektyn w owocach sprawia, że można z nich robić doskonałe galaretki powidła, marmolady, dżemy i kompoty. Dodaje się je również do innych przetworów dla poprawy ich smaku, np. są traktowane jako wspaniały dodatek do ciast i do herbaty. Można z nich sporządzać aromatyczne wina i likiery. Po upieczeniu lub ugotowaniu stosuje się je jako dodatek do potraw mięsnych i dziczyzny.
Dawniej owoce pigwowców stosowano jako lek ziołowy wykorzystywano jego działanie antybakteryjne, a syrop z owoców stosowano w infekcjach gardła.
Polecany zamiast słodzika jako dodatek do herbaty lub innych smacznych i zdrowych napojów.
Skład: sok z pigwowca*70%, cukier trzcinowy*30%
Produkt rolnictwa ekologicznego.Kraj produkcji: PolskaKraj pochodzenia składników: Polska