Nieprzetworzony Organiczny Wegański Nektar z Agawy
Agawa wygląda jak kaktus, ale nie należy do rodziny kaktusów, gdyż należy do rodziny Agawowatych (Agavaceae). Jest to soczysta roślina (sukulent) występująca głównie w Meksyku. Rośnie także w niektórych częściach USA, Ameryki Środkowej oraz Południowej.
Istnieje wiele gatunków Agaw, takie jak: Agawa amerykańska, Agave chiapensis, and Agave deserti etc etc. Jednym z najbardziej znanych gatunków jest agawa amerykańska. Roślina agawy ma krótkie, ale mocne łodygi. Liście są grube i mięsiste, każdy z ostrym koniuszkiem i kolczastym brzegiem. Różne gatunki agawy są popularnymi roślinami ozdobnymi. Każda rozeta jest monokarpiczna i rośnie powoli, by tylko raz zakwitnąć. W czasie kwitnienia ze środka rozety wyrasta łodyga, na której pojawia się wiele. Po zawiązaniu się owocu, roślina umiera, ale często z podłoża łodygi wyrastają odrosty, z których powstają nowe rośliny.
Cztery podstawowe części agawy są jadalne: kwiaty, liście, łodygi bądź rozety oraz sok (o nazwie aguamiel—miodowa woda). Każda roślina agawy wytwarza kilka funtów jadalnych kwiatów w lecie. Liście do jedzenia można zbierać zimą i na wiosnę, gdy rośliny obfitują w sok.
Nektar z Agawy to doskonała alternatywa dla cukru w kuchni, gdyż nie zwiększa w znaczącym stopniu poziomu cukru we krwi.
|