Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Syrop z agawy ciemny BIO 350g (250ml) Maya Gold

20-07-2015, 10:25
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 15.69 zł     
Użytkownik ekolandia24
numer aukcji: 5469185487
Miejscowość Dąbrówka
Wyświetleń: 5   
Koniec: 20-07-2015 10:25:34
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha



Syrop z agawy ciemny BIO 350g (250ml) Maya Gold

Maya Gold

Ekologiczny syrop z agawy jest doskonałą alternatywą dla cukru i innych tradycyjnych i niekoniecznie zdrowych substancji słodzących. Jest środkiem słodzącym produkowanym w Meksyku, głównie z kaktusa z rodzaju Agave tequilana oraz Agave salmiana. Weganie zastępują nim miód.

Charakteryzuje się smakiem porównywalnym do rozrzedzonego miodu lub syropu klonowego. Jest około 3-krotnie słodszy od cukru, jednocześnie posiadając od 4 do 5 razy niższy indeks glikemiczny od miodu. Zawiera spore ilości inuliny – naturalnego prebiotyku. Posiada pewne ilości żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Można stosować go do słodzenia zimnych napojów, ponieważ charakteryzuje się dużą rozpuszczalnością w wodzie.

Syrop z agawy stanowi idealną alternatywę dla osób stosujących dietę nioskowęglowodanową, dietę Montignaca lub ograniczających cukier ze względów zdrowotnych. Oprócz sprzyjających zdrowej diecie naturalnych cukrów, syrop z agawy jest również źródłem błonnika, który w naturalny sposób przyspiesza przemianę materii.

Polecamy go do wypieków, deserów, jako polewę do lodów, gofrów, czy naleśników. Doskonale nadaje się również do słodzenia napojów. Stosowany w diecie witariańskiej, ponieważ w procesie produkcyjnym podgrzewany jest wyłącznie do temperatury max 40 stopni Celcjusza.

Charakteryzuje się bardzo niskim indeksem glikemicznym IG15, dzięki temu śmiało można polecać go diabetykom oraz osobom będącym na niskokalorycznych dietach.

Barwa syropu zależna jest od intensywności procesu filtracji i podgrzewania.
Jasny nektar posiada łagodny, prawie neutralny smak i dlatego stosowany jest w delikatnych potrawach i drinkach. Najmocniejszy, bardzo słodki karmelowy smak posiada nektar ciemny, stosuje się go więc aby nadać daniom takim jak desery, drób, mięso lub owoce morza wyrazisty smak. Bursztynowego i ciemnego syropu używa się często jako polew do naleśników oraz gofrów.

Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 1302 / 310 kJ / kcal
tłuszcz - 0.00 g
węglowodany - 78.00 g
w tym cukry - 76,4 g
białko - 0.00 g

Kraj pochodzenia składników: Meksyk





Syrop z agawy ciemny BIO 350g (250ml) Maya Gold