Syrop z agawy (zwany także nektarem z agawy) jest środkiem słodzącym produkowanym w Meksyku z niektórych gatunków agawy. Ma przyjemny smak, porównywalny ze słabym miodem. Jest około trzykrotnie słodszy od cukru, jednocześnie posiadając od czterech do pięciu razy niższy indeks glikemiczny od miodu, dzięki czemu znalazł wiele zastosowań w sztuce kulinarnej. Aby wyprodukować nektar z agawy, z jej rdzenia wyciśnięty zostaje sok. Sok zostaje przefiltrowany, po czym jest podgrzewany, aby przeprowadzić proces hydrolizy wodorowęglanów w cukry. Przefiltrowany i podgrzany sok zostaje skoncentrowany do syropopodobnego płynu, odrobinę mniej gęstego od miodu. Jego barwa waha się od jasnej do ciemnej, zależnie od stopnia przeprowadzenia procesu. Syrop naturalnie posiada pewne ilości żelaza, wapnia, potasu i magnezu, które także wpływają na jego barwę. Syrop z agawy jest w wielu przepisach kulinarnych stosowany zamiast cukru lub miodu. Weganie zastępują nim miód. Używany jest także jako słodzik w zimnych napojach takich jak mrożona herbata, ponieważ posiada bardzo dobrą rozpuszczalność w wodzie.
Firma Allos należy do pionierów naturalnej, certyfikowanej żywności.Od 35 lat aktywnie rozwija sektora żywności ekologicznej i jest producentem wielu udanych innowacji produktowych.Markę Allos charakteryzuje rzetelność, różnorodność i wysokie wymagania jakościowe. Firma rozpoczęła działalność w 1974 roku jako fundacja samowystarczalności rolnej której autorem był Pan Walter Lang. W ciągu następnych lat firma Allos stopniowo zwiększała swoją ofertę produktów ekologicznych oraz skutecznie rozwijała dystrybucję. Jest uznawana za pioniera w sprzedaży produktów z Amarantusa czy syropu z Agawy. Jako jedna z pierwszych na świecie, już w 1983 roku mogła się pochwalić miodami posiadającymi certyfikat rolnictwa ekologicznego. Produkty marki Allos są znane i cenione na całym świecie za wyjątkowy smak i wysoką jakość, niezmienną od 35 lat. |