Skład: syrop z agawy 100% bio*
* składnik ekologiczny objęty certyfikatem kontroli EL-01-BIO
Producent: Allos - Niemcy
Większość z nas lubi słodki smak, zwłaszcza dzieci uwielbiają słodzone napoje, ciastka, naleśniki itp. Coraz głośniej mówi się jednak
o szkodliwości cukru w naszej diecie. Coraz częściej słyszy się, że nadmiar cukru, który w dzisiejszych czasach jest wszędzie, ma zgubny wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim cukier obniża naszą odporność. A jeśli odporność jest niska, chorujemy - od zwykłego przeziębienia począwszy, na nowotworach skończywszy.
Co zatem robić kiedy chce się słodkiego?
UŻYWAĆ ZDROWSZYCH ZAMIENNIKÓW CUKRU: syropu z agawy, syropu klonowego, ksylitolu, miodów, inuliny.
Ekologiczny syrop z agawy jest doskonałą alternatywą dla cukru i innych tradycyjnych i niekoniecznie zdrowych substancji słodzących. Jest to środek słodzący produkowany głównie z kaktusa z rodzaju Agave tequilana oraz Agave salmiana. Weganie zastępują nim miód.
Syrop z agawy charakteryzuje się smakiem porównywalnym do rozrzedzonego miodu lub syropu klonowego. Jest około 3-krotnie słodszy od cukru. Ma od 4 do 5 razy niższy indeks glikemiczny od miodu. Zawiera spore ilości inuliny – naturalnego prebiotyku.
Zawiera żelazo, wapń, potas i magnez.
Można stosować go do słodzenia zimnych napojów, ponieważ charakteryzuje się dużą rozpuszczalnością w wodzie.
Syrop z agawy stanowi idealną alternatywę dla osób stosujących dietę nioskowęglowodanową, dietę Montignaca lub ograniczających cukier ze względów zdrowotnych. Oprócz sprzyjających zdrowej diecie naturalnych cukrów, syrop z agawy jest również źródłem błonnika, który w naturalny sposób przyspiesza przemianę materii.
Polecamy go do wypieków, deserów, jako polewę do lodów, gofrów, czy naleśników. Doskonale nadaje się również do słodzenia napojów. Stosowany w diecie witariańskiej, ponieważ w procesie produkcyjnym podgrzewany jest wyłącznie do temperatury max 40 stopni Celsjusza, dzięki czemu nie traci swoich licznych właściwości odżywczych.
ZAPRASZAMY NA NASZE POZOSTAŁE EKOAUKCJE!