Ekologiczny syrop z agawy jest doskonałą alternatywą dla cukru i innych tradycyjnych i niekoniecznie zdrowych substancji słodzących. Jest środkiem słodzącym produkowanym w Meksyku, głównie z kaktusa z rodzaju Agave tequilana oraz Agave salmiana. Weganie zastępują nim miód.
Charakteryzuje się smakiem porównywalnym do rozrzedzonego miodu lub syropu klonowego. Jest około 3-krotnie słodszy od cukru, jednocześnie posiadając od 4 do 5 razy niższy indeks glikemiczny od miodu. Zawiera spore ilości inuliny – naturalnego prebiotyku. Posiada pewne ilości żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Można stosować go do słodzenia zimnych napojów, ponieważ charakteryzuje się dużą rozpuszczalnością w wodzie.
Syrop z agawy stanowi idealną alternatywę dla osób stosujących dietę nioskowęglowodanową, dietę Montignaca lub ograniczających cukier ze względów zdrowotnych. Oprócz sprzyjających zdrowej diecie naturalnych cukrów, syrop z agawy jest również źródłem błonnika, który w naturalny sposób przyspiesza przemianę materii.
Polecamy go do wypieków, deserów, jako polewę do lodów, gofrów, czy naleśników. Doskonale nadaje się również do słodzenia napojów. Stosowany w diecie witariańskiej, ponieważ w procesie produkcyjnym podgrzewany jest wyłącznie do temperatury max 40 stopni Celcjusza.