Macaroon to słodki wyrób cukierniczy. Jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa „maccarone” lub „maccherone”, które z kolei wywodzi się od słowa ammaccare, oznaczającego rozgniatanie, miażdżenie czy też ubijanie, zastosowane tutaj w odniesieniu do pasty z migdałów, która jest jego podstawowym składnikiem.
Bazą receptury Macaroon jest beza sporządzona z mieszanki białek jaj, zmielonych migdałów i cukru pudru. Francuski Macaroon różni się od tradycyjnych Macaroon farszem ze śmietany lub masła dodanym w taki sam sposób jak do kanapek, a także tym, że występuje w wielu smakach, począwszy od tradycyjnych (malinowym, czekoladowym), a kończąc na bardziej egzotycznych (truflowym, o smaku herbaty Matcha, ...).
Miękkie, a zarazem chrupiące, subtelne i nie do powstrzymania Macaroon jest jednym z najpopularniejszych francuskich przysmaków.
BARWA:
Przezroczysta ze złotymi akcentami
SMAK:
Słodki zapach prażonych migdałów, wzbogacony nutami
wanilii, masła i herbatników. Kremowy i niezwykle trwały
smak oryginalnych ciastek Macaroon, bardzo słodkich i
aksamitnych z odrobiną migdałów
ZASTOSOWANIA:
Latte, napoje ze spienionego mleka, kawy, mrożone napoje,
czekolady, mokki, herbaty i mrożone herbaty, drinki
deserowe, koktajle i kulinaria
DOSTĘPNE OBJĘTOŚCI:
0,7l
|