Zdrowa Żywność
Witamy na naszej aukcji
Przed złożeniem oferty proszę o zapoznanie się z informacjami o firmie i zasadami aukcji..
|
Prowadzimy legalną firmę. Posiadamy
wszystkie niezbędne zezwolenia na obrót żywnością oraz książeczki
zdrowia. Sklep i magazyn są pod nadzorem SANEPID`u, co jest gwarancją
przechowywania żywności w odpowiednich warunkach z zapewnieniem właściwej
higieny.
Nie kupuj żywności
u przypadkowych sprzedawców, bo ryzykujesz zdrowiem swoim i swojej
rodziny!
|
PRZEDMIOT AUKCJI
|
Syrop klonowy
|
Doskonły do polewania naleśników, lodów, wafli, owoców. Również wspaniały dodatek do herbaty, kawy, mleka.
Ze względu na swój subtelny i bogaty aromat oraz smak używany jest do pieczenia wieprzowiny, drobiu i ryb.
Idealny dodatek do dań z ryb, mięsa, warzyw i sałatek.
Czysty syrop klonowy, bez żadnych dodatków, również bez cukru. Klarowny w kolorze dokładnie takim jak na zdjęciu.
Produkowany i rozlewany w Kanadzie.
Pojemność 250ml
Wyprodukowany i rozlewany w Kanadzie przez:
Vertmont
|
|
|
Przepisy z syropem klonowym
ŻEBERKA W SYROPIE KLONOWYM
1,5 kg chudych żeberek wieprzowych; SOS: 175 ml syropu klonowego, 1 łyżka sosu worcester, 1 łyżka czerwonego octu winnego, 1 drobno posiekana cebula (7 dag), 1/2 szklanki ostrej musztardy, sól, świeżo zmielony pieprz.
Umyte i osuszone żeberka ułożyć w brytfannie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 30 min.
Przygotowanie sosu: wszystkie składniki wymieszać w garnku i gotować przez 5 min. Żeberka przełożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego, zalać sosem i piec 45 min bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, polewając sosem. Podawać z zieloną sałatą.
MARCHEWKI Z KLONOWYM KARMELEM
8 marchewek (60 dag), 3 łyżki masła, 1/4 szklanki syropu klonowego, 1/2 łyżeczki brązowego cukru
Obraną marchew pokroić w plasterki i ugotować na półtwardo. Na głębokiej patelni stopić masło, dodać syrop i cukier, włożyć marchew i dusić, dopóki sos się nie skarmelizuje. Podawać na kotletach schabowych usmażonych saute.
ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII
1 łosoś (1,5-2 kg), sól; nadzienie: po 1/3 szklanki posiekanego selera i cebuli, 1/2 szklanki drobno pokrojonych jabłek, 1 łyżka margaryny, 1 szklanka bułki tartej, 1 łyżka syropu klonowego, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, sól.
do wysmarowania folii: margaryna;
Oczyszczoną rybę natrzeć solą z wierzchu i w środku, pozostawić na 1 godz., a następnie opłukać i osuszyć.
Przygotowanie nadzienia: seler i cebulę smażyć na margarynie przez 3 min, dodać jabłko i smażyć jeszcze 2 min. Dodać bułkę tartą, syrop klonowy, bazylię, sól i wymieszać. Rybę wypełnić nadzieniem, zawinąć w natłuszczoną folię, włożyć do brytfanny i piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C (nie przewracać na drugą stronę). Jabłko można zastąpić grzybami pokrojonymi w plasterki. Najpierw trzeba je podsmażyć, a następnie dodać cebulę i seler.
SKRZYDEŁKA KURCZAKA NA DZIKO
1 kg skrzydełek kurczaka; Marynata: 175 ml syropu klonowego, 1/2 szklanki keczupu, 1/2 szklanki sosu chili, 1 łyżka sosu worcester, 1/2 łyżeczki ostrej musztardy, 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru, 1/2 łyżeczki kolendry świeżej albo suszonej, 1-2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
Skrzydełka umyć i przekroić na dwie części.
Przygotowanie marynaty: wszystkie składniki wymieszać. Skrzydełka włożyć do marynaty i wstawić do lodówki na około 4 godz. Wyjąć z marynaty, ułożyć na blasze i piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.
SZYNKA Z RODZYNKAMI
3-4 kg surowej szynki wieprzowej, 25 dag rodzynek, 1/4 szklanki syropu klonowego, 1 łyżeczka goździków albo 10 goździków wbitych w szynkę. Sos: 1 szklanka cukru, 1/4 szklanki soku z jabłek, 1 łyżka ostrej musztardy.
Syrop wymieszać z 3 l wody. Włożyć szynkę i gotować 3-4 godz., aż będzie miękka.
Przygotowanie sosu: sok jabłkowy wymieszać z cukrem i musztardą. Szynkę przełożyć do brytfanny i polać sosem. Następnie dodać opłukane goździki i rodzynki. Piec 30-40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 150-180°C, polewając kilkakrotnie sosem od pieczenia. Szynkę można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.
ZALEWA DO GRILLA
Po 1/2 szklanki syropu klonowego i sosu sojowego, po 1/4 szklanki wytrawnego sherry i gingeru (napój imbirowy) lub piwa imbirowego, 3/4 łyżeczki ostrej musztardy, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki soli
Składniki wymieszać. Do zalewy włożyć mięso przeznaczone do pieczenia na grillu. Marynować przez noc.
SOS DO SAŁATY
2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżka startego chrzanu, 60 ml czerwonego octu winnego, 8 łyżek oliwy, 1 ząbek czosnku
Czosnek obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Przed podaniem sos schłodzić.
KREM DO TORTU
2 szklanki syropu klonowego, 2 łyżki mąki pszennej, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki śmietany 22-procentowej, 1 łyżka masła.
W garnku wymieszać syrop i mąkę, dodać pozostałe składniki. Podgrzać do temperatury 150°C, stale mieszając, żeby masa się nie przypaliła, a następnie schłodzić. Gotowy biszkopt przełożyć kremem.
ŻYCZYMY SMACZNEGO !
|
|