- Witamy na aukcji firmy Sorel.
Przedmiotem tej aukcji jest - oryginalny syrop klonowy
- bursztynowy 187ml.
Złoty medal w kategorii żywność dietetyczna
CO TO JEST SYROP KLONOWY?
Syrop klonowy to specjał otrzymywany poprzez odparowywanie wody z soku, pochodzącego z pnia klonu. Ten skomplikowany proces wymyślili Indianie północnoamerykańscy. Ze względu na wyjątkowy smak i szerokie zastosowanie syrop klonowy zdobył uznanie nie tylko w kuchni amerykańskiej.
Zalety:
główną zaletą syropu klonowego jest fakt, że naturalnie produkowany nie zawiera konserwantów. Amatorzy zdrowej żywności często używają go jako substytut cukru. Jest też dużo mniej kaloryczny niż cukier czy miód, dlatego poleca się go osobom na diecie. Syrop klonowy zawiera w sobie dużo witamin, przede wszystkim witaminę B2, B5, B6 oraz biotynę i kwas foliowy. Jest też źródłem wapnia, magnezu, żelaza, potasu i fosforu. Syrop klonowy, podobnie jak miód, ma właściwości bakteriobójcze. Ponadto specjał ten jest bardzo trwały, w otwartej butelce możemy przechowywać go nawet osiemnaście miesiecy. Niewątpliwą zaletą syropu kolonowego jest jego smak - słodki i lekko przydymiony, uzyskiwany w długotrwałym procesie produkcji.
Zastosowanie:
syrop klonowy jest znany przede wszystkim jako polewa do naleśników w postaci francuskich crepes i amerykańskich pancakes. Jednak jego zastosowanie jest znacznie szersze i z powodzeniem można włączyć go do codziennej diety. Jest doskonałym dodatkiem do owoców, francuskich tostów, ciast, lodów, jogurtu, płatków śniadaniowych, sałatek, sosów i dipów. Ponadto, znakomicie nadaje się do warzyw, fasoli, ziemniaków, pieczonych i smażonych mięs i ryb. Można go używać jako substytut miodu i cukru, do mleka, kawy, herbaty i oryginalnych drinków. Kulinarne inspiracje znajdziecie w zakładce Przepisy.
Przechowywanie:
po otwarciu butelki, syrop najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Z czasem na jego powierzchni mogą pojawić się drobne jasne kryształki, które są wynikiem naturalnego procesu wytrącania cukru. Rozgrzany w garnku powróci do swojej właściwej, pierwotnej konsystencji.
(KRAJ POCHODZENIA: KANADA)
Klasa: Kanada nr 2/bursztynowy.
Zawartość: syrop klonowy powstały przez odparowanie soku klonowego.