Składniki: syrop klonowy 100%*
* produkt rolnictwa ekologicznego objęty certyfikatem kontroli
Producent: Bio Planet
Syrop klonowy to produkt spożywczy, wytwarzany z soku klonowego.
Sok klonowy pobiera się z pnia klonu głównie z klonu cukrowego, klonu srebrzystego i klonu czerwonego – podobnie jak sosnową żywicę lub kauczuk. Sok ten jest przezroczysty, o lekko żółtym zabarwieniu i słodkawym smaku. Syrop otrzymuje się przez odparowanie nadmiaru wody.
Używany jest na wiele sposobów. Najpopularniejsze zastosowanie to jako dodatek do popularnego w Ameryce dania śniadaniowego pancake – naleśników podobnych do polskich racuchów. Bywa też dodatkiem do różnych deserów.
Syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż miód, nie zawiera żadnych konserwantów. Naukowcy z University of Rhode Island (URI) zidentyfikowali w nim 54 substancje; wiele z nich wykazuje właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Okazało się, że część tych związków wpływa na enzymy istotne dla kontrolowania cukrzycy typu 2.
W syropie klonowym odkryliśmy szeroką gamę polifenoli. Zapewnia on cały asortyment korzystnych dla zdrowia składników, z których kilka występuje także w jagodach, herbacie, czerwonym winie i siemieniu lnianym [...]. Nie wszystkie preparaty słodzące są jednakowe. Wybranie czystego syropu klonowego może być najlepsze ze względu na zestaw przeciwutleniaczy niewystępujących w innych naturalnych substancjach słodzących – opowiada dr Navindra Seeram.
Poza cukrem występują w syropie klonowym minerały, takie jak: żelazo, wapń i potas oraz witaminy (B2, B5, B6, niacyna, biotyna, kwas foliowy). Najnowsze badania dowodzą, że posiada on także działanie bakteriobójcze, w czym jest podobny do miodu.
Zastosowanie:
Syrop klonowy jest znany przede wszystkim jako polewa do naleśników w postaci francuskich crepes i amerykańskich pancakes. Jednak jego zastosowanie jest znacznie szersze i z powodzeniem można włączyć go do codziennej diety. Jest doskonałym dodatkiem do owoców, francuskich tostów, ciast, lodów, jogurtu, płatków śniadaniowych, sałatek, sosów i dipów. Ponadto, znakomicie nadaje się do warzyw, fasoli, ziemniaków, pieczonych i smażonych mięs i ryb. Można go używać jako substytut miodu i cukru, do mleka, kawy, herbaty i oryginalnych drinków.
Wartość odżywcza (przybliżona) na 100g:
wartość energetyczna- 260 kcal/ 1090 kJ
białko- 0,0 g
węglowodany- 67,09 g
tłuszcze- 0,2 g
Amerykańskie pancakes
Składniki:
1,5 szklanki mąki
3 jajka
kubeczek jogurtu naturalnego lub maślanki (150 g)
60g masła, roztopionego
150 ml gazowanej wody mineralnej
masło do smażenia
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżka cukru
syrop klonowy
Roztopione masło, lekko przestudzić, wymieszać z roztrzepanymi jajkami, wodą mineralną i jogurtem lub maślanką. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Na niedużej patelni rozgrzać masło, smażyć placki z obu stron po ok. 1-2 min. Podawać polane syropem klonowym.
Ciasteczka klonowe
Składniki:
2 szklanki syropu klonowego
2 szklanki mąki
1 kostka masła
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka aromatu waniliowego
1 łyżka proszku do pieczenie
1 jajko
W dużym garnku gotować syrop klonowy, aż zredukuje swoją objętość o 1/3. Dodać masło i mieszać, aż się połączy. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Odstawić do wystygnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180 st C. Wylewać (najlepiej szprycą) masę w kształcie ulubionych ciasteczek na papier do pieczenia i piec przez ok. 10 minut na złotobrązowy kolor.
ZAPRASZAMY NA NASZE POZOSTAŁE AUKCJE!