BIO syrop klonowy 166g (125ml) SHADY MAPLE FARMS
.
Sok klonowy pobiera się z pnia klonu, głównie z klonu cukrowego Acer saccharum, klonu srebrzystego A. saccharinum) i klonu czerwonego – podobnie jak sosnową żywicę lub kauczuk. Sok ten jest przezroczysty, o lekko żółtym zabarwieniu i mdłym, słodkawym smaku. Syrop otrzymuje się przez odparowanie nadmiaru wody. Syrop o gęstej konsystencji i jasnobrunatnym kolorze zawiera dużo cukru oraz sole mineralne. Używany jest na wiele sposobów. Najpopularniejsze zastosowanie to jako dodatek do popularnego w Ameryce dania śniadaniowego – pancake – naleśników podobnych do polskich racuchów. Bywa też dodatkiem do różnych deserów. Syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż miód, nie zawiera żadnych konserwantów i można przechowywać go przez około 18 miesięcy. Jest bogaty w sole mineralne ważne w prawidłowej pracy erca i układu nerwowego, takich jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan. Zawiera również witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy.
Skład: ekologiczny syrop klonowy
W zależności od temperatury odparowania uzyskuje się różne rodzaje syropu. Różnią się kolorem i smakiem, jakość pozostaje bez zmian.
Typ A – delikatny klonowy smak (złoto bursztynowy kolor)
Typ B – wyraźny klonowy smak (bursztynowy kolor)
Typ C – intensywny klonowy smak (ciemno bursztynowy kolor)
Kraj pochodzenia: Kanada
Wartość odżywcza w 100 g: WARTOŚĆ ENERGETYCZNA - 264kcal/1122kJ WĘGLOWODANY - 66
Waga: 166g
|