Syrop klonowy B BIO 250ml Bio Planet
Bio Planet
Skład: Kanadyjski syrop klonowy*(100%) klasa B. (*składnik pochodzący z upraw ekologicznych)
Sok klonowy pobiera się z pnia klonu, głównie z klonu cukrowego Acer saccharum, klonu srebrzystego A. saccharinum) i klonu czerwonego – podobnie jak sosnową żywicę lub kauczuk. Sok ten jest przezroczysty, o lekko żółtym zabarwieniu i mdłym, słodkawym smaku. Syrop otrzymuje się przez odparowanie nadmiaru wody. Syrop o gęstej konsystencji i jasnobrunatnym kolorze zawiera dużo cukru oraz sole mineralne. Używany jest na wiele sposobów. Najpopularniejsze zastosowanie to jako dodatek do popularnego w Ameryce dania śniadaniowego – pancake – naleśników podobnych do polskich racuchów. Bywa też dodatkiem do różnych deserów. Syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż miód, nie zawiera żadnych konserwantów i można przechowywać go przez około 18 miesięcy. Jest bogaty w sole mineralne ważne w prawidłowej pracy erca i układu nerwowego, takich jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan. Zawiera również witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy.
Wartość odżywcza w 100 g: WARTOŚĆ ENERGETYCZNA - 253 kcal (1076 kJ) BIAŁKO - 0,1 WĘGLOWODANY - 63 TŁUSZCZ - 0,1