Syrop z buraka cukrowego charakteryzuje się ciemnobrązowym kolorem i lekko karmelową nutą smakową. Jest gęsty i ma o wiele mniej kalorii niż cukier. Jest to produkt całkowicie naturalny, bez dodatku cukru, substancji słodzących czy konserwantów.W zwykłych cukrowniach melasa jest siarkowana, co pozbawia ją wszystkich wartości odżywczych - dlatego też trzeba szukać melasy ekologicznej.
- Melasa działa wzamacniająco, witaminizująco i odtruwająco na cały organizm
- szczególnie wskazana dla osób mających kłopoty z anemią (zawiera dużo żelaza - 100g syropu, czyli 2-3 łyżeczki, zaspokaja 93% zapotrzebowania na żelazo), będących w stanie chronicznego przemęczenia, wyczerpania, przy zapaleniu trzustki, w zaburzeniach miesiączkowania, dla rekonwalescentów, jako środek osłonowy po usunięciu amalgamatów oraz dla kobiet w ciąży i karmiących.
Melasę można spożywać jako dodatek na kanapkę z twarożkiem, jako dodatek do wypieków, do naleśników, do słodzenia.
Syrop buraczany jest doskonałym substytutem cukru buraczanego.
Niewskazana w większych ilościach przy hipoglikemii i cukrzycy.
ZAPRASZAMY NA NASZE POZOSTAŁE AUKCJE!!!