Tytuł |
Sygnały żywienia krów. Praktyczny poradnik żywienia krów
mlecznych – jak produkować zdrowo i wydajnie |
Autor |
Jan Hulsen, Dries Aerden |
Wydawca |
Apra |
Rok wydania |
2014 |
Liczba stron |
80 |
Wymiary |
205 x 265 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-9040-178-8 |
Dobre żywienie to podstawa sukcesu Twojego gospodarstwa, nie tylko
finansowego, lecz również w kontekście produkcyjności, zdrowotności i
płodności zwierząt. Czy wiesz, że blisko 50% różnic w produkcji mleka
pomiędzy gospodarstwami jest warunkowanych składem dawki? A reszta
zależy od takich czynników, jak warunki utrzymania, zdrowotność zwierząt
i zarządzanie nimi?
Sygnały żywienia odpowiadają na cztery praktyczne pytania, które stawia
sobie każdy producent bydła mlecznego:
1. Czym powinienem żywić i w jakiej ilości?
2. Jaki jest najlepszy sposób, aby zapewnić, że każde zwierzę otrzyma
odpowiednią dawkę?
3. Jak sprawdzić, że każde zwierzę pobiera właściwą dla siebie paszę i
w odpowiedniej ilości?
4. Jak wprowadzać poprawki i rozwiązywać konkretne problemy?
Ta książka zawiera mnóstwo praktycznych wskazówek i cennych porad
dotyczących istoty zdrowego i ekonomicznego żywienia. Czy wiesz, że
krowa, która nie może pobierać paszy razem z grupą, je szybciej i w
efekcie mniej? Czy wiesz, że krowa mleczna produkuje około 200 litrów
śliny dziennie, a przez jej wymię przepływa około 15 000 litrów krwi? I
wreszcie, czy wiesz, że większość gospodarstw preferuje niepodawanie
paszy wcześnie rano?
Sygnały żywienia pokazują również, co możesz - jako producent bydła
mlecznego -zrobić, aby poprawić zarządzanie żywieniem, podając rzeczowe
informacje, krótkie objaśnienia i mnóstwo zdjęć prosto z gospodarstw.
Sygnały żywienia są częścią serii CowSignals, które to książki
prezentują w przystępny sposób niezwykle praktyczną wiedzę z zakresu
chowu bydła mlecznego.
Spis treści:
Wprowadzenie: Potrzeby i zachowanie zwierząt związane z pobieraniem
paszy 4
Potrzeby behawioralne 5
Pasza i trawienie u krów 6
Funkcje żwacza: mieszanie i pasaż treści 8
Trawienie paszy 10
Energia i białko napędzają fermentację 11
Spożycie paszy, produkcja mleka i pH żwacza 12
Odczyn (pH) żwacza 13
1: Pobieranie paszy 14
Optymalne pobranie paszy 15
Pobranie wody 16
Dużo czasu na pobranie paszy 17
Komfort pobierania paszy 18
Przestrzeń, odpoczynek i odprężenie 20
Chód i leżenie w komforcie 21
Stres cieplny 22
Wypas 23
1: Przechowywanie, załadunek i żywienie 24
Optymalne żywienie 25
Załadunek, mieszanie, żywienie 26
Załadunek paszowozu 27
Pomiary = wiedz, co naprawdę się dzieje 28
Monitorowanie i kalibracja 29
Stół paszowy 30
Wykorzystywanie sit paszowych 31
Zakiszanie 32
Optymalne wypasanie 34
3: Obliczanie dawki 36
Tempo fermentacji w żwaczu 37
Włókno 38
Interpretacja wyników analizy paszy 39
Ocena paszy objętościowej 40
Zasoby paszowe 42
Zarządzanie zasobami paszowymi 43
TMR - pełna dawka 44
PMR - częściowa dawka 45
Analiza paszy objętościowej - objaśnienia pojęć 46
4: Pomiary i zarządzanie z poziomu zwierzęcia 48
Rozpoznawanie i ograniczanie sortowania 50
Ocena indywidualnego pobrania paszy 51
Wypełnienie żwacza 52
Wypełnienie i czynność żwacza 53
Rozwiązywanie problemów - wprowadzanie ulepszeń 54
Wizualne badanie odchodów 55
Badanie konsystencji odchodów - kryteria oceny 56
Badanie strawności paszy - kryteria oceny 57
Przesiewanie kału - instrukcja 58
Schemat oceny przesianych odchodów 59
5: Zbieranie danych i zarządzanie są menadżerami 60
Pomiary i analiza zamiast zgadywania i spekulacji 61
Cel ekonomiczny: bilansowanie kosztów paszy 62
Cel: efektywne wykorzystanie paszy 63
Cel: produkcja mleka 64
Okres zasuszenia 66
Skuteczne zasuszenie i okres przejściowy 67
6: Problemy zdrowotne związane z żywieniem 68
Nieprawidłowe zachowania i żywienie 69
Ketoza i stłuszczenie wątroby 70
Gorączka mleczna 71
Zbyt duża produkcja kwasów w żwaczu 72
Lewo- lub prawostronne przemieszczenie trawieńca 73
Zarządzanie BCS 74
Status odżywienia, produkcyjność oraz płodność 75
Problemy z racicami 76
Niedobory lub nadwyżki składników mineralnych 77
Urazowe zapalenie czepca i osierdzia 78
Indeks 79