Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Sygnały żywienia krów Praktyczny poradnik żywienia

21-08-2014, 8:28
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 92 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 4503902883
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 1   
Koniec: 21-08-2014 08:07:20

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Nasze aukcje | Napisz do nas | O nas | Koszt wysyłki | Kontakt

Kontakt

E-mail: [zasłonięte]@agroswiat.pl

Telefony:

22[zasłonięte]226-67

512-[zasłonięte]-991

[zasłonięte]500-4567

Fax.: 22[zasłonięte]434-60
Formy płatności

Tradycyjny przelew na konto

Płacę z Allegro

Płatność przy odbiorze

Książki wysyłamy:

Pocztą Polską

Kurierem Opek

Nasze konta:

721[zasłonięte]200400[zasłonięte]20239[zasłonięte]364


501[zasłonięte]555811[zasłonięte]51500[zasłonięte]071

Koszt wysyłki

Bez względu na ilość zamówionych tytułów koszt wysyłki doliczany jest jednokrotnie i zależy od wagi książek.
Tytuł Sygnały żywienia krów. Praktyczny poradnik żywienia krów mlecznych – jak produkować zdrowo i wydajnie
Autor Jan Hulsen, Dries Aerden
Wydawca Apra
Rok wydania 2014
Liczba stron 80
Wymiary 205 x 265 mm
Okładka miękka
ISBN [zasłonięte]978-9040-178-8

Dobre żywienie to podstawa sukcesu Twojego gospodarstwa, nie tylko finansowego, lecz również w kontekście produkcyjności, zdrowotności i płodności zwierząt. Czy wiesz, że blisko 50% różnic w produkcji mleka pomiędzy gospodarstwami jest warunkowanych składem dawki? A reszta zależy od takich czynników, jak warunki utrzymania, zdrowotność zwierząt i zarządzanie nimi?

Sygnały żywienia odpowiadają na cztery praktyczne pytania, które stawia sobie każdy producent bydła mlecznego:

1. Czym powinienem żywić i w jakiej ilości?

2. Jaki jest najlepszy sposób, aby zapewnić, że każde zwierzę otrzyma odpowiednią dawkę?

3. Jak sprawdzić, że każde zwierzę pobiera właściwą dla siebie paszę i w odpowiedniej ilości?

4. Jak wprowadzać poprawki i rozwiązywać konkretne problemy?

Ta książka zawiera mnóstwo praktycznych wskazówek i cennych porad dotyczących istoty zdrowego i ekonomicznego żywienia. Czy wiesz, że krowa, która nie może pobierać paszy razem z grupą, je szybciej i w efekcie mniej? Czy wiesz, że krowa mleczna produkuje około 200 litrów śliny dziennie, a przez jej wymię przepływa około 15 000 litrów krwi? I wreszcie, czy wiesz, że większość gospodarstw preferuje niepodawanie paszy wcześnie rano?

Sygnały żywienia pokazują również, co możesz - jako producent bydła mlecznego -zrobić, aby poprawić zarządzanie żywieniem, podając rzeczowe informacje, krótkie objaśnienia i mnóstwo zdjęć prosto z gospodarstw.

Sygnały żywienia są częścią serii CowSignals, które to książki prezentują w przystępny sposób niezwykle praktyczną wiedzę z zakresu chowu bydła mlecznego.

Spis treści:

Wprowadzenie: Potrzeby i zachowanie zwierząt związane z pobieraniem paszy 4

Potrzeby behawioralne 5

Pasza i trawienie u krów 6

Funkcje żwacza: mieszanie i pasaż treści 8

Trawienie paszy 10

Energia i białko napędzają fermentację 11

Spożycie paszy, produkcja mleka i pH żwacza 12

Odczyn (pH) żwacza 13

1: Pobieranie paszy 14

Optymalne pobranie paszy 15

Pobranie wody 16

Dużo czasu na pobranie paszy 17

Komfort pobierania paszy 18

Przestrzeń, odpoczynek i odprężenie 20

Chód i leżenie w komforcie 21

Stres cieplny 22

Wypas 23

1: Przechowywanie, załadunek i żywienie 24

Optymalne żywienie 25

Załadunek, mieszanie, żywienie 26

Załadunek paszowozu 27

Pomiary = wiedz, co naprawdę się dzieje 28

Monitorowanie i kalibracja 29

Stół paszowy 30

Wykorzystywanie sit paszowych 31

Zakiszanie 32

Optymalne wypasanie 34

3: Obliczanie dawki 36

Tempo fermentacji w żwaczu 37

Włókno 38

Interpretacja wyników analizy paszy 39

Ocena paszy objętościowej 40

Zasoby paszowe 42

Zarządzanie zasobami paszowymi 43

TMR - pełna dawka 44

PMR - częściowa dawka 45

Analiza paszy objętościowej - objaśnienia pojęć 46

4: Pomiary i zarządzanie z poziomu zwierzęcia 48

Rozpoznawanie i ograniczanie sortowania 50

Ocena indywidualnego pobrania paszy 51

Wypełnienie żwacza 52

Wypełnienie i czynność żwacza 53

Rozwiązywanie problemów - wprowadzanie ulepszeń 54

Wizualne badanie odchodów 55

Badanie konsystencji odchodów - kryteria oceny 56

Badanie strawności paszy - kryteria oceny 57

Przesiewanie kału - instrukcja 58

Schemat oceny przesianych odchodów 59

5: Zbieranie danych i zarządzanie są menadżerami 60

Pomiary i analiza zamiast zgadywania i spekulacji 61

Cel ekonomiczny: bilansowanie kosztów paszy 62

Cel: efektywne wykorzystanie paszy 63

Cel: produkcja mleka 64

Okres zasuszenia 66

Skuteczne zasuszenie i okres przejściowy 67

6: Problemy zdrowotne związane z żywieniem 68

Nieprawidłowe zachowania i żywienie 69

Ketoza i stłuszczenie wątroby 70

Gorączka mleczna 71

Zbyt duża produkcja kwasów w żwaczu 72

Lewo- lub prawostronne przemieszczenie trawieńca 73

Zarządzanie BCS 74

Status odżywienia, produkcyjność oraz płodność 75

Problemy z racicami 76

Niedobory lub nadwyżki składników mineralnych 77

Urazowe zapalenie czepca i osierdzia 78

Indeks 79

tem_hod
Dziękujemy za odwiedzenie naszych aukcji!