Przedmiotem aukcji jest komplet dla hodowców bydła:
Sygnały
żywienia krów. Praktyczny poradnik żywienia krów mlecznych – jak produkować
zdrowo i wydajnie
plus
Choroby bydła
Tytuł |
Sygnały żywienia krów. Praktyczny poradnik żywienia krów mlecznych – jak
produkować zdrowo i wydajnie |
Autor |
Jan Hulsen, Dries Aerden |
Wydawca |
Apra |
Rok wydania |
2014 |
Liczba stron |
80 |
Wymiary |
205 x 265 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-9040-178-8 |
Dobre żywienie to podstawa sukcesu Twojego gospodarstwa, nie tylko finansowego,
lecz również w kontekście produkcyjności, zdrowotności i płodności zwierząt. Czy
wiesz, że blisko 50% różnic w produkcji mleka pomiędzy gospodarstwami jest
warunkowanych składem dawki? A reszta zależy od takich czynników, jak warunki
utrzymania, zdrowotność zwierząt i zarządzanie nimi?
Sygnały żywienia odpowiadają na cztery praktyczne pytania, które stawia sobie
każdy producent bydła mlecznego:
1. Czym powinienem żywić i w jakiej ilości?
2. Jaki jest najlepszy sposób, aby zapewnić, że każde zwierzę otrzyma
odpowiednią dawkę?
3. Jak sprawdzić, że każde zwierzę pobiera właściwą dla siebie paszę i w
odpowiedniej ilości?
4. Jak wprowadzać poprawki i rozwiązywać konkretne problemy?
Ta książka zawiera mnóstwo praktycznych wskazówek i cennych porad dotyczących
istoty zdrowego i ekonomicznego żywienia. Czy wiesz, że krowa, która nie może
pobierać paszy razem z grupą, je szybciej i w efekcie mniej? Czy wiesz, że krowa
mleczna produkuje około 200 litrów śliny dziennie, a przez jej wymię przepływa
około 15 000 litrów krwi? I wreszcie, czy wiesz, że większość gospodarstw
preferuje niepodawanie paszy wcześnie rano?
Sygnały żywienia pokazują również, co możesz - jako producent bydła mlecznego
-zrobić, aby poprawić zarządzanie żywieniem, podając rzeczowe informacje,
krótkie objaśnienia i mnóstwo zdjęć prosto z gospodarstw.
Sygnały żywienia są częścią serii CowSignals, które to książki prezentują w
przystępny sposób niezwykle praktyczną wiedzę z zakresu chowu bydła mlecznego.
Spis treści:
Wprowadzenie: Potrzeby i zachowanie zwierząt związane z pobieraniem paszy 4
Potrzeby behawioralne 5
Pasza i trawienie u krów 6
Funkcje żwacza: mieszanie i pasaż treści 8
Trawienie paszy 10
Energia i białko napędzają fermentację 11
Spożycie paszy, produkcja mleka i pH żwacza 12
Odczyn (pH) żwacza 13
1: Pobieranie paszy 14
Optymalne pobranie paszy 15
Pobranie wody 16
Dużo czasu na pobranie paszy 17
Komfort pobierania paszy 18
Przestrzeń, odpoczynek i odprężenie 20
Chód i leżenie w komforcie 21
Stres cieplny 22
Wypas 23
1: Przechowywanie, załadunek i żywienie 24
Optymalne żywienie 25
Załadunek, mieszanie, żywienie 26
Załadunek paszowozu 27
Pomiary = wiedz, co naprawdę się dzieje 28
Monitorowanie i kalibracja 29
Stół paszowy 30
Wykorzystywanie sit paszowych 31
Zakiszanie 32
Optymalne wypasanie 34
3: Obliczanie dawki 36
Tempo fermentacji w żwaczu 37
Włókno 38
Interpretacja wyników analizy paszy 39
Ocena paszy objętościowej 40
Zasoby paszowe 42
Zarządzanie zasobami paszowymi 43
TMR - pełna dawka 44
PMR - częściowa dawka 45
Analiza paszy objętościowej - objaśnienia pojęć 46
4: Pomiary i zarządzanie z poziomu zwierzęcia 48
Rozpoznawanie i ograniczanie sortowania 50
Ocena indywidualnego pobrania paszy 51
Wypełnienie żwacza 52
Wypełnienie i czynność żwacza 53
Rozwiązywanie problemów - wprowadzanie ulepszeń 54
Wizualne badanie odchodów 55
Badanie konsystencji odchodów - kryteria oceny 56
Badanie strawności paszy - kryteria oceny 57
Przesiewanie kału - instrukcja 58
Schemat oceny przesianych odchodów 59
5: Zbieranie danych i zarządzanie są menadżerami 60
Pomiary i analiza zamiast zgadywania i spekulacji 61
Cel ekonomiczny: bilansowanie kosztów paszy 62
Cel: efektywne wykorzystanie paszy 63
Cel: produkcja mleka 64
Okres zasuszenia 66
Skuteczne zasuszenie i okres przejściowy 67
6: Problemy zdrowotne związane z żywieniem 68
Nieprawidłowe zachowania i żywienie 69
Ketoza i stłuszczenie wątroby 70
Gorączka mleczna 71
Zbyt duża produkcja kwasów w żwaczu 72
Lewo- lub prawostronne przemieszczenie trawieńca 73
Zarządzanie BCS 74
Status odżywienia, produkcyjność oraz płodność 75
Problemy z racicami 76
Niedobory lub nadwyżki składników mineralnych 77
Urazowe zapalenie czepca i osierdzia 78
Indeks 79
Tytuł |
Choroby bydła |
Wydawca |
TopAgrar (wydanie specjalne magazynu) |
Rok wydania |
2014 |
Liczba stron |
114 |
Wymiary |
210 x 295 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-83078-13-5 |
W ostatnim czasie polscy rolnicy ogromnym wysiłkiem finansowym zmienili oblicze
naszego rolnictwa. Powstało wiele nowoczesnych obór, wiele zmodernizowano. Stada
są coraz większe i rośnie wydajność bydła mlecznego oraz opasowego. Niestety,
koncentracja zwierząt zwiększa ryzyko infekcji chorobotwórczymi patogenami.
Ponadto coraz większa wydajność zwierząt sprawia, że sa one bardziej wymagające
pod względem warunków utrzymania, a zwłaszcza żywienia. Wszelkie uchybienia w
szeroko rozumianym dobrostanie zwierząt skutkują wzrostem zachorowalności.
Publikacja "Choroby bydła" podpowiada, jak dbać o dobrą zdrowotność cieląt, krów
i opasów. W dobie rosnącej lekooporności patogenów i mimo wprowadzania coraz to
doskonalszych preparatów farmakologicznych, leczenie wielu chorób nie przynosi
oczekiwanych rezultatów. W tej sytuacji najbardziej racjonalnym zachowaniem jest
zapobieganie chorobom. Mówiąc krótko, stawiajmy na profilaktykę! Aby była ona
skuteczna, musimy znać zagrożenia. O tym własnie traktuje nasze wydanie "Choroby
bydła", w którym na 112 stronach rzeczowo opisaliśmy naistotniejsze schorzenia
występujące u cieląt i dorosłego bydła. Informujemy o przyczynach powstawania
poszczególnych chorób, sposobach ich nowoczesnego leczenia i co najważniejsze -
jak im zapobiegać.
Spis treści:
I. ZARZĄDZANIE ZDROWIEM
1. Organizacja: Stado w dobrych rękach
2. Leki: Leki tylko pod kontrolą!
3. Higiena: Bez higieny nie ma zdrowia
II. CHOROBY CIELĄT
1. Organizacja: Pod troskliwą opieką
2. Budowanie odporności: Siara - fundament zdrowia
3. Biegunki: Ucieczka wody i elektrolitów
4. Narząd oddechowy: Cielęta potrzebują zdrowych płuc
5. Program zdrowotny: Ochrona zdrowia cieląt
III. CHOROBY PASOŻYTNICZE
1. Organizacja: Nie daj szans pasożytom!
2. Robaczyce: Zagrożenie czai się na pastwisku
3. Ektoparazytozy: Sprawdzaj skórę regularnie!
4. Protoparazytozy: Niebezpieczne pierwotniaki
IV. CHOROBY ZAKAŹNE
1. Organizacja: Choroby zakaźne: coraz większy problem!
2. IBR/IPV: IBR/IPV ma wiele postaci
3. BVD-MD: Wykryj nosicieli BVD-MD
4. Leptospiroza: Jak rozpoznać leptospirozę
5. Paratuberkuloza: Skryta, podstępna i niszczy
6. BTV: Choroba w kolorze "blue"
7. Wirus Schmallenberg: Wirus, który atakuje płód
8. Grzybica skóry: Grzybica skóry bydła - dermatofitoza
V. CHOROBY WYMIENIA
1. Organizacja: Zapalenia to reakcja obronna organizmu
2. Patogeny: Główni sprawcy infekcji
3. Terapia: Zasady leczenia mastitis
4. Profilaktyka: Konsekwentne stosowanie zasad ogranicza infekcje!
VI. PŁODNOŚĆ
1. Wskaźniki płodności: Płodość na medal
2. Diagnostyka ciąży: Cielna czy niecielna
3. Zamieranie zarodków: Ginące zarodki
4. Cicha ruja: Cicha ruja, trudne wyzwanie
5. Cysty jajnikowe: Jajniki mało aktywne
6. Zapalenia macicy: Zagrożenia poporodowe
7. Ronienia: Stracona ciąża
VII. ZABURZENIA POKARMOWE
1. Organizacja: Choroby wywołane błędami żywieniowymi
2. Ketoza: Choroba zawodowa krów
3. Kwasica: Nadmiar treściwych grozi kwasicą!
4. Zasadowica: Szkodliwy nadmiar białka
5. Zaleganie po porodzie: Gdy krowa nie wstaje
6. Przemieszczenie trawieńca: Labilny trawieniec
|