Mieszanka mielona BAR głębokim i konkretnym smaku Mieszanka o głębokim i konkretnym smaku, składa się w 30% z kawy Arabica pochodzącej z Ameryki Środkowej i w 70% z kawy Robusta pochodzącej z Afryki i Indii. Z połączenia tych dwóch typów kawy, powstaje mieszanka, która pozostawia przyjemny, silny, długo utzrzymujący się czekoladowy posmak. Wysoka jakość espresso, wykwintna, aromatyczna, aksamitna crema. Informacje o kawie z ekspresu ciśnieniowego KORPUS Konsystencja kawy od lekkiej do mocnej jest zależna od zawartości tłuszczy naturalnych, lepkość zależy od białka i włókien roślinnych obecnych w naparze. Kawy wypalane ciemne mają pełniejszy korpus, niż te lekko wypalane. Korpus kawy odczuwamy zostawiając kawę na języku i pocierając końcówką języka na podniebieniu. CREMA Crema jest rezultatem emulgacji dwutlenku węgla (CO2) i tłuszczy wyciąganych pod wysokim ciśnieniem. Crema ma kolor od orzechowego do ciemno brązowego. Kolorem doskonałym dla włoskiego espresso jest „tonaca di monaco” ( habit mnicha). Kolor blady oznacza kawę pod ekstrahowaną, a kolor ciemny to kawa ponad wyekstrahowana. Crema powinna mieć gęstą konsystencję bez pęcherzyków i białych plamek i nie powinna się rozszerzać, to znaczy, że kiedy wsypiemy do kawy łyżeczkę cukru ma pozostać na piance, a nie opadać. KWAŚNOŚĆ Kwaśność kawy zależna jest od miejsca pochodzenia. Kwaśność kawy jest typowa dla kawy o wysokiej jakości zwłaszcza dla kawy pochodzącej z Ameryki Srodkowej i Afryki Wschodniej, ale podwyższoną kwaśność, jest jednak uważana za wadę. Kwaśność jest typowa dla kawy rosnącej na wyżynach i ziemi wulkanicznej bogatej w minerały. Kwaśność zależy również od sposobu wypalania i metody parzenia. AROMAT Aromat powinien być silny i intensywny, delikatnie wzbudzać posmak owocowy i kwiatowy, a także lekką nutę czekoladową. Uczucie gorzkiego smaku powinno być zrównoważone, zdecydowane, w ustach odczuwalne wrażenie okrągłości i smak powinnien być miekki i aksamitny, nie można odczuwać żadnego zwężenia w ustach. Posmak musi być trwały i o przyjemnej woni. Doskonała filiżanka do smakowania kawy, to ta z białej ceramiki, aby można było dokładnie określić kolor crema i zachować odpowiednią temperaturę kawy. [zasłonięte]@teknats.com
Kom 669[zasłonięte]407
|