PIERWSZA ZE ZBIORU 2012!
(Tradycyjny zbiór oliwek, czyli 3 partie. W tym wypadku użyte zostały oliwki z PIERWSZEJ=NAJŚWIEŻSZEJ PARTII czyli selektywnego zbioru ręcznego)
SYCYLIJSKI SKARB czyli
ALESCI Extra virgin Classic (100% Sicilian)
WYJĄTKOWA OLIWA Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA
ręcznie zbierane oliwki najlepszych gatunków
ręcznie tłoczona na zimno w ciągu 12h od zbioru
KWASOWOŚĆ < 0,2%
Aby móc nadać oliwie dumną nazwę vergine nie może ona zawierać więcej niż 2% kwasowości (kwasowość odnosi się do zawartości kwasu oleinowego, nienasyconego kwasu tłuszczowego).
Im mniejsza kwasowość tym lepsza jakość i walory smakowe.
Wygląd: oliwkowo-zielony kolor z delikatnym, płynnym żółtym przejściem.
Smak: delikatny, owocowy, z nutą zielonego pomidora, z nutami aromatycznych ziół.
KWASOWOŚĆ: 0,15%
BLIŻEJ SŁOŃCA
Fabryka Bisacquino znajduje się w samym sercu Sycylii, na wysokości 650 m n.p.m.
To tam rosną wyjątkowe oliwki, których śródziemnomorski, sycylijski smak motywuje Producenta do tworzenia tej Regionalnej OLIWY.
Jak pisze sam Producent - Oliwa z oliwek Alesci: 'powstaje z miłości do naszej Ziemi".
Tradycję i niezmienny smak Oliw ALESCI doceniają znawcy i koneserzy, honorując je wieloma prestiżowymi nagrodami.
LOKALNA PRODUKCJA
Extra virgin czyli klasyczny smak uzyskany z tłoczenia na zimno oliwek zbieranych ręcznie.
Oliwa Alesci Extra Virgin pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych oliwek wyłącznie lokalnych, w promieniu 20-30 km, wyciskanych w ciągu do 12h od zbioru.
Po zbiorze, oliwki są umieszczone, do transportu do młyna, w specjalnych koszach okienkowym, które zapewniają dobrą wentylację i świeżość produktu.
Oliwa przechowywana jest w stałych warunkach m.in. temp. 18 °, butelkowana tylko w momencie sprzedaży.
SIŁA WIATRU
Lokalne drzewa oliwne rosną na wietrznych wzgórzach, co nadaje unikalny smak i aromat wytwarzanej oliwie m.in. zielonych pomidorów.
KWASOWOŚĆ
Oliwa sklasyfikowana jako extra vergine to oliwa, której wolna kwasowość nie jest większa niż 0,8%. O poziomie kwasowości decyduje: sposób zbioru oliwki, jej zdrowie (kondycja oliwki) oraz szybkość przetworzenia jej od chwili zbioru. Im niższa kwasowość tym oliwa jest bogatsza w naturalne polifenole oaz witaminę E. Oliwki uszkodzone, przejrzałe lub naruszone przez szkodniki nie nadają się do tego, aby posłużyły do wytłoczenia z nich oliwy extra vergine. Dlatego przy tego typu oliwach tak ważną rolę odgrywa zbiór owoców – oliwki są zbierane ręcznie prosto z drzewa, oraz moment ich transportu do tłoczni.
CERTYFIKATY JAKOŚCI
ALESCI Extra virgin Classic jest uhonorowana wieloma prestiżowymi nagrodami, rekomendowana i stale spożywana na całym świecie przez wymagających klientów.
2004 CIBUS Parma: Golden Lion of the Oil Masters
2009: International Competition “Harmony”
2011: National Award: Gold of Italy Certificate of Quality
2012: National Award: Gold of Italy mention of Quality
May 2012: AWARD MORGANTINON ( EN)
BEST P-O.D. VAL DI MAZARA
DOSTĘPNE POJEMNOŚCI (Na pozostałych aukcjach):
- Butelka szklana (ciemne szkło) 0,25 L
- Butelka szklana (ciemne szkło) 0,50 L
- Butelka szklana (ciemne szkło) 0,75 L
- Butelka szklana (ciemne szkło) 1 L
Puszka 3 L
Puszka 5 L
Puszka 10 L
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Butelkowana 05.2013 NALEŻY SPOŻYĆ DO LISTOPAD 2014