JAGODY GOJI
Jagody goji to nazwa handlowa owoców kolowcu chińskiego (Lycium chinense) oraz kolowcu pospolitego (Lycium barbarum). Pochodzi z Tybetu, Himalajów i Mongolii. Owoce są na pierwszym miejscu listy, wybranej z pośród 8 tysięcy różnej żywności ziołowej, należącej do systemu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Najbogatsze w składniki odżywcze owoce na świecie (po zasuszeniu przypominają rodzynki), kryją w sobie ogromne bogactwo składników odżywczych.
Kraj pochodzenia: Tybet/Chiny
DZIAŁANIA:
Pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi, owoc ten ma zdolność do regenerowania wątroby i nerek, łagodzenia dolegliwości ze strony układu oddechowego, nawet leczenia niepłodności. Ma pomagać nam zwalczyć zmęczenie, poprawić koncentrację, zregenerować się po chorobie. Współcześni specjaliści przekonują nas także, że jagody goji to eliksir młodości, wspierający odporność, przedłużający życie komórek nerwowych, sposób na cukrzycę i nadciśnienie, poprawiacz nastroju i wsparcie zdrowego odchudzania.
Chińczycy wierzą, że ten owoc może znacząco przedłużyć życie, ponieważ odmładza komórki i ciało oraz podtrzymuje zdrowszy wygląd skóry.
SKŁAD:
Owoce posiadają w swoim składzie witaminy: A, B1, B2, C, E
Składniki mineralne: magnez, cynk, żelazo, miedź, nikiel, chrom, magnez, wapń, kobalt, selen i fosfor.
Jagody goji to najbogatsze źródło beta karotenu (zawiera go więcej niż marchewka). Znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy, który pomaga w odchudzaniu i kwas omega 6). Zawiera beta-sisterol (ma działanie przeciwzapalne i obniża poziom cholesterolu), polisacharydy (wzmacniają system odpornościowy). Owoce posiadają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza.
Idealnie nadaje się do:
-jogurtów,
-musli,
-deserów,
-różnych wypieków (zastępuje rodzynki)
ZASTOSOWANIE:
Zaleca się, aby dorośli spożywali ok. 70szt. dziennie, a dzieci o połowę mniej.
POLECAM!!!