Suszone na słońcu. Bez dodatku siarki i bez konserwantów.
Jagody Goji są znane już od ponad 2 tysięcy lat. Zaliczane są do jednych z najzdrowszych owoców świata.
Są to niewielkie, czerwone owoce, które po zasuszeniu przypominają rodzynki.
Kryją w sobie ogromne bogactwo składników odżywczych i wspomagają procesy leczenia wielu chorób.
Główne właściwości jagód Goji:
-
są bardzo silnym antyutleniaczem, który blokuje procesy starzenia się ludzkiego organizmu,
-
wspomagają regenerację komórek oraz chronią je przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki,
-
wzmacniają odporność i zapobiegają poważnym problemom zdrowotnym,
-
redukują problemy trawienne, wysoki cholesterol, nadwagę,
-
posiadają prawie 4 razy więcej antyoksydantów od czarnej jagody, 3 razy więcej beta-karotenu niż marchewka i prawie 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza (szacunkowo 2 500 mg w 100g),
-
zawierają naturalną koncentrację zeaksantyny, która pomaga chronić oczy przed atakami wolnych rodników i naprawia uszkodzenia przez nie spowodowane,
-
pomagają zwalczyć alergię i wysypki skórne,
-
poprawiają nastrój, likwidują zmęczenie i usprawniają pamięć,
-
mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne,
-
regulują oddech, zwiększają wydolność organizmu, dodają mu energii witalnej,
-
zwiększają zdolność do większego wysiłku fizycznego,
-
wspomagają proces leczenia chorób serca, wątroby, śledziony, płuc, a także nerek,
-
oczyszczają organizm z toksyn oraz stymulują produkcję kolagenu, dzięki czemu zatrzymują wilgoć w skórze i wpływają znacząco na poprawę jej wyglądu.
Najważniejsze składniki odżywcze w jagodach Goji:
-
witaminy (C, E oraz witaminy z grupy B, przede wszystkim: B1, B2 oraz B6);
-
aminokwasy (m.in.: izoleucyna i tryptofan);
-
składniki mineralne (m.inn: cynk, potas, żelazo, miedź, wapń, magnez, chrom, german, selen oraz fosfor);
-
mikroelementy;
-
polisacharydy;
-
monosacharydy;
-
nienasycone kwasy tłuszczowe (m.in.: kwas omega 6, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne);
-
karotenoidy (likopen, beta-karoten, beta-ksantofil, luteina, kryptoksantyna oraz zeaksantyna).
Suszone Jagody Goji mogą być dodawane do różnego rodzaju posiłków (wypieki, płatki śniadaniowe, potrawy w ryżu, zupy, dodawane w całości do herbaty).
Przed dodaniem do potraw należy je opłukać i przelać gorącą wodą.
Jagody Goji może spożywać każdy bez względu na swój wiek. Dietetycy zalecają spożywanie owoców szczególnie osobom żyjącym w bardzo dużym stresie; posiadającym problemy z sercem lub ciśnieniem krwi oraz obniżoną odporność
Jagody Goji poleca się również osobom dbającym o młody wygląd swojej cery.
Dawkowanie: optymalna dawka dla dorosłych to 10-30g dziennie (1-2 łyżeczki deserowe).
Dawka ta może być zwiększona do 100 g dziennie w celu podniesienia sprawności fizycznej lub zwiększenia odporności organizmu.
W przypadku dzieci poniżej 10 roku życia dawkę należy zmniejszyć o połowę.
Skład: 100% suszone jagody goji
Masa netto: 500g
Najlepsze do spożycia przed końcem: 09.2015
Kraj pochodzenia: ChRL
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna |
344kcal
/1440kJ
|
Białko |
12,2g |
Węglowodany
|
57,3g
|
Tłuszcze
|
7,2g
|
Błonnik |
7,8g |
|
|
ZAPRASZAMY NA POZOSTAŁE AUKCJE |
|