Super SUSZARKA DO GRZYBÓW BIOWIN SE1
Produkt se1 jest towarem wyprodukowanym przez firmę BIOWIN. Produkty tej marki są atestowane i posiadają certyfikaty bezpieczeństwa, co gwarantuje, że są zawsze najwyższej jakości. Kupując u nas masz gwarancje, że kupujesz produkt nowy, oryginalny, wysokiej jakości wraz z gwarancją u oficjalnego dystrybutora marki BIOWIN, firma z wieloletnim doświadczeniem w handlu internetowym, gwarantujemy szybką i miłą obsługę, mamy tysiące zadowolonych Klientów. Przed wysyłką produkty są zawsze sprawdzane, a jeśli budzą zastrzeżenia co do jakości, są odsyłane do producenta.
Super SUSZARKA DO GRZYBÓW BIOWIN SE1
Suszenie produktówspożywczych jest doskonałą metodą konserwacji przy zachowaniu ich naturalnychwalorów. Ciepłe powietrze o ustalonej temperaturze swobodnie cyrkuluje wewnątrzurządzenia pomiędzy spiralą grzejną, a poszczególnymi warstwami ułożonych na sitachproduktów. Dzięki tej metodzie warzywa, owoce, czy grzyby tracą minimum witamini substancji odżywczych. Suszarka pozwala przez cały rok przygotowywać zdrowążywność bez użycia szkodliwych substancji chemicznych. W niniejszym urządzeniumożna również suszyć kwiaty, rośliny lecznicze oraz przygotowywać płatkizbożowe.
Budowa Suszarki
1. Zabudowana spirala grzejna.
2. Komplet 5 sit
3. Pokrywa z regulowanymi otworami wentylacyjnymi
4. Przewód zasilający z wtyczką i włącznikiem
Użytkowanie
Przed przystąpieniem do suszenia należy umyć produkty, następnie wytrzeć dosucha. UWAGA: Nie kłaść sit z produktami nad spirala grzejną, jeśliznajduje się w nich woda. Podzielić produkty na mniejsze części lubplasterki w taki sposób, aby móc ułożyć je swobodnie na sitach. Czas suszeniaproduktów zależy od grubości kawałków. Jeśli produkty na niektórych warstwachsą mniej wysuszone można zamienić sita kolejnością, w ten sposób, aby sita zmniej wysuszonymi produktami znalazły się na dole bliżej spirali grzejnej.Niektóre owoce posiadają naturalną warstwę ochronną, które spowalnia processuszenia. W takim przypadku, aby skrócić czas suszenia zaleca się wrzucićprodukty do gorącej wody i zagotować przez 1-2 minuty, następnie zanurzyć wzimnej wodzie, odcedzić i dokładnie osuszyć.
Napełnione produktami sita ustawić nad spiralą grzejną i przykryć pokrywą.
Ustawić otwory wentylacyjne w pokrywie w zależności od pożądanego stopniaprzewietrzania.
Włączyć suszarkę, urządzenie pracuje z mocą 125W.
Po wysuszeniu produktów wyłączyć suszarkę i odczekać aż produkty ostygną,następnie przełożyć do pojemnika, w którym będą przechowywane. Podgrzane powietrze przechodząc przez sita powoduje odparowanie wody z suszonych produktów. Czas suszenia zależny jest od zawartości wody w produktach i ich rozdrobnienia, np. jabłka proponujemy suszyć w plastrach nie grubszych niż 5mm. W trakcie suszenia zalecamy, co pewien czas zamieniać sita miejscami dla uzyskania równomiernego suszenia produktów. Suszenie produktów wodnistych, takich jak: śliwki, winogrona, czy mokre grzyby wymaga znacznie dłuższego czasu.
WSKAZÓWKI NA TEMAT SUSZENIA WARZYW
Nazwa / Przygotowanie / Stan po wysuszeniu / Czas
-Bakłażan obrać i pokroić w plasterki o grubości 6-12mm kruchy 6-18 h
-Brokuły podzielić na cząstki, zaparzyć przez 3-5min kruchy 6-20 h
-Brukselka przekroić na pół chrupki 8-30 h
-Burak odciąć korzeń i liście, obgotować, wystudzić, pokroić w plasterkichrupki 8-26 h
-Cebula pokroić w krążki chrupki 8-14 h
-Czosnek obrać, pokroić w okrągłe plasterki chrupki 6-16 h
-Fasola szparagowa pokroić i zagotować, aż stanie się szklista kruchy 8-26 h
-Grzyby pokroić w kawałki, małe suszyć w całości twarde / chrupkie 3-10 h
-Kabaczek pokroić na plasterki o grubości 6mm kruchy 6-18 h
-Kalafior podzielić na cząstki i zagotować aż zmięknie twardy 6-16 h
-Kapusta pokroić w paski o grubości 3mm, usunąć trzon twardy 6-14 h
-Karczoch pokroić w paski o grubości 3-4mm kruchy 5-13 h
-Marchew zagotować aż zmięknie, poszatkować lub pokroić w plasterki chrupki8-14 h
-Ogórek obrać i pokroić w plasterki o grubości 12mm twardy 6-18 h
-Ostra papryka (chili) nie wymaga krojenia twardy 8-14 h
-Pieczarki pokroić w plasterki, małe suszyć w całości twarde 6-14 h
-Pietruszka korzeń obrać i pokroić w plasterki, natkę ułożyć na sicie chrupki /kruchy 2-10 h
-Pomidor obrać, pokroić na kawałki lub okrągłe plasterki twardy 8-24 h
-Rabarbar obrać, pokroić w plasterki o grubości 3mm pozbawiony wilgotności 8-38h
-Seler pokroić w plasterki o grubości 6mm chrupki 6-14 h
-Słodka papryka usunąć nasiona, pokroić w paski o grubości 6mm chrupki 4-14 h
-Szczypiorek poszarpać na kawałki chrupki 6-10 h
-Szpinak zagotować aS straci kolor chrupki 6-16 h
-Ziemniak pokroić na plasterki, zagotować przez 8-10min chrupki 8-30 h
WSKAZÓWKI NA TEMAT SUSZENIA OWOCÓW
-Ananas świeży obrać i pokroić w plasterki lub w kostkę twardy 6-36 h
-Ananas z puszki odlać sok i osuszyć miękki 6-36 h
-Banany obrać, pokroić w krążki o grubości 3-4mm chrupki 8-38 h
-Brzoskwinia kiedy owoc jest częściowo wysuszony przekroić i wyjąć pestkęmiękki 10-34 h
-Daktyle wyjąć pestkę twardy 6-26 h
-Figi pokroić w plasterki lub przekroić na pół twardy 6-26 h
-Gruszki obrać pokroić w plasterki miękki 8-30 h
-Jabłka obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w krążki lub plasterki miękki 8-30 h
-Morele wyjąć pestkę i pokroić w plasterki miękki 13-28 h
-Skórka pomarańczowa pokroić w długie paski kruchy 8-16 h
-Winogrona nie wymagają krojenia miękki 8-38 h
-Wiśnie nie wymagają krojenia, kiedy owoc jest częściowo suchy usunąć pestkę twardy 8-36 h
-żurawina nie wymaga krojenia miękki 6-26 h
Szerokość produktu: 32cm
Głębokość produktu: 32cm
Wysokość produktu: 32cm
Gwarancja 2 lata