Suszarka do grzybów i owoców
Latem, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców i warzyw, wiele z nich może się zmarnować. I to nie tylko wtedy, kiedy posiadamy własny sad czy ogród; każdą nadwyżkę świeżych produktów można zagospodarować. Z drugiej strony, do przygotowywanych dań nie zawsze potrzebujemy surowej żywności – czasem w przepisach wymagana jest postać suszona.
Suszone produkty przydadzą nam się także jesienią i zimą do przygotowywania zup, kompotów czy herbatek owocowych, które z pewnością będą świetnym rozwiązaniem na długie, chłodne wieczory. Bardzo często – i to przez cały rok - używamy też suszonych ziół, takich jak bazylia czy oregano. Jest na to wszystko sposób: aby przygotować suszoną żywność, wystarczy, że zaopatrzymy naszą kuchnie w suszarkę do owoców, warzyw i grzybów.
Suszenie to po prostu odwadnianie. Dzięki odparowaniu ok. 70 % zawartej w owocach i warzywach wody, produkty wciąż zachowują swoją trwałość. W wyniku parowania wody następuje koncentracja składników znajdujących się w owocach i warzywach, dzięki czemu, między innymi, suszone produkty są zawsze słodsze od świeżych.
Jeśli prawidłowo wysuszymy nasze letnie zbiory, to w pełni zachowają one wszelkie biopierwiastki, garbniki, kwasy i karoten oraz, co bardzo ważne dla pracy naszych jelit, błonnik i pektyny. Ich walory smakowe i zapachowe również pozostaną bez zmian.
Urządzenie nadaje się do stosowania (w celu od suszenia) – jarzyn, owoców, grzybów, owoców, jagód, zieleniny, ziół, mięs, ryb, chleba.
Urządzenie zawiera:
pokrywę
sita (5szt) o regulowanej wysokości
podstawę z silnikiem
włącznik/wyłącznik
elastyczną tace do suszenia musu
Dane techniczne:
moc: 250 W
napięcie: ~230V
częstotliwość : 50Hz
urządzenie posiada znak bezpieczeństwa
Wymiary urządzenia:
wysokość : 19cm
średnica: 33cm
Produkt nowy, oryginalnie zapakowany.
|