Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Suszarka do żywności 13,5L grzybów 5 sit SE1

20-03-2015, 7:42
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 79 zł     
Użytkownik slodownia
numer aukcji: 5152181201
Miejscowość Bojanowo
Wyświetleń: 19   
Koniec: 20-03-2015 07:34:08

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Waga (z opakowaniem): 3.00 [kg]
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

KomentarzePanelealle

 

  galerie sprzedazy

SUSZARKA DO ŻYWNOŚCI
13,5 L 5 SIT SE1
Suszenie produktów spożywczych jest doskonałą metodą konserwacji przy zachowaniu ich naturalnych walorów. Ciepłe powietrze o ustalonej temperaturze swobodnie cyrkuluje wewnątrz urządzenia pomiędzy spiralą grzejną, a poszczególnymi warstwami ułożonych na sitach produktów. Dzięki tej metodzie warzywa, owoce, czy grzyby tracą minimum witamin i substancji odżywczych. Suszarka pozwala przez cały rok przygotowywać zdrową żywność bez użycia szkodliwych substancji chemicznych. W niniejszym urządzeniu można również suszyć kwiaty, rośliny lecznicze oraz przygotowywać płatki zbożowe. 

Budowa suszarki:

1. Zabudowana spirala grzejna. 
2. Komplet 5 sit 
3. Pokrywa z regulowanymi otworami wentylacyjnymi 
4. Przewód zasilający z wtyczką i włącznikiem 

 

Użytkowanie:

Przed przystąpieniem do suszenia należy umyć produkty, następnie wytrzeć do sucha. UWAGA: Nie kłaść sit z produktami nad spirala grzejną, jeśli znajduje się w nich woda. Podzielić produkty na mniejsze części lub plasterki w taki sposób, aby móc ułożyć je swobodnie na sitach. Czas suszenia produktów zależy od grubości kawałków. Jeśli produkty na niektórych warstwach są mniej wysuszone można zamienić sita kolejnością, w ten sposób, aby sita z mniej wysuszonymi produktami znalazły się na dole bliżej spirali grzejnej. Niektóre owoce posiadają naturalną warstwę ochronną, które spowalnia proces suszenia. W takim przypadku, aby skrócić czas suszenia zaleca się wrzucić produkty do gorącej wody i zagotować przez 1-2 minuty, następnie zanurzyć w zimnej wodzie, odcedzić i dokładnie osuszyć. 
Napełnione produktami sita ustawić nad spiralą grzejną i przykryć pokrywą. 
Ustawić otwory wentylacyjne w pokrywie w zależności od pożądanego stopnia przewietrzania. 
Włączyć suszarkę, urządzenie pracuje z mocą 125W.
Po wysuszeniu produktów wyłączyć suszarkę i odczekać aż produkty ostygną, następnie przełożyć do pojemnika, w którym będą przechowywane. Podgrzane powietrze przechodząc przez sita powoduje odparowanie wody z suszonych produktów. Czas suszenia zależny jest od zawartości wody w produktach i ich rozdrobnienia, np. jabłka proponujemy suszyć w plastrach nie grubszych niż 5mm. W trakcie suszenia zalecamy, co pewien czas zamieniać sita miejscami dla uzyskania równomiernego suszenia produktów. Suszenie produktów wodnistych, takich jak: śliwki, winogrona, czy mokre grzyby wymaga znacznie dłuższego czasu.  

WSKAZÓWKI NA TEMAT SUSZENIA WARZYW

Nazwa / Przygotowanie / Stan po wysuszeniu / Czas 
-Bakłażan obrać i pokroić w plasterki o grubości 6-12mm kruchy 6-18 h 
-Brokuły podzielić na cząstki, zaparzyć przez 3-5min kruchy 6-20 h 
-Brukselka przekroić na pół chrupki 8-30 h 
-Burak odciąć korzeń i liście, obgotować, wystudzić, pokroić w plasterki chrupki 8-26 h 
-Cebula pokroić w krążki chrupki 8-14 h 
-Czosnek obrać, pokroić w okrągłe plasterki chrupki 6-16 h 
-Fasola szparagowa pokroić i zagotować, aż stanie się szklista kruchy 8-26 h 
-Grzyby pokroić w kawałki, małe suszyć w całości twarde / chrupkie 3-10 h 
-Kabaczek pokroić na plasterki o grubości 6mm kruchy 6-18 h 
-Kalafior podzielić na cząstki i zagotować aż zmięknie twardy 6-16 h 
-Kapusta pokroić w paski o grubości 3mm, usunąć trzon twardy 6-14 h 
-Karczoch pokroić w paski o grubości 3-4mm kruchy 5-13 h 
-Marchew zagotować aż zmięknie, poszatkować lub pokroić w plasterki chrupki 8-14 h 
-Ogórek obrać i pokroić w plasterki o grubości 12mm twardy 6-18 h 
-Ostra papryka (chili) nie wymaga krojenia twardy 8-14 h 
-Pieczarki pokroić w plasterki, małe suszyć w całości twarde 6-14 h 
-Pietruszka korzeń obrać i pokroić w plasterki, natkę ułożyć na sicie chrupki / kruchy 2-10 h 
-Pomidor obrać, pokroić na kawałki lub okrągłe plasterki twardy 8-24 h 
-Rabarbar obrać, pokroić w plasterki o grubości 3mm pozbawiony wilgotności 8-38 h 
-Seler pokroić w plasterki o grubości 6mm chrupki 6-14 h 
-Słodka papryka usunąć nasiona, pokroić w paski o grubości 6mm chrupki 4-14 h 
-Szczypiorek poszarpać na kawałki chrupki 6-10 h 
-Szpinak zagotować aS straci kolor chrupki 6-16 h 
-Ziemniak pokroić na plasterki, zagotować przez 8-10min chrupki 8-30 h

WSKAZÓWKI NA TEMAT SUSZENIA OWOCÓW


-Ananas świeży obrać i pokroić w plasterki lub w kostkę twardy 6-36 h 
-Ananas z puszki odlać sok i osuszyć miękki 6-36 h 
-Banany obrać, pokroić w krążki o grubości 3-4mm chrupki 8-38 h 
-Brzoskwinia kiedy owoc jest częściowo wysuszony przekroić i wyjąć pestkę miękki 10-34 h 
-Daktyle wyjąć pestkę twardy 6-26 h 
-Figi pokroić w plasterki lub przekroić na pół twardy 6-26 h 
-Gruszki obrać pokroić w plasterki miękki 8-30 h 
-Jabłka obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w krążki lub plasterki miękki 8-30 h 
-Morele wyjąć pestkę i pokroić w plasterki miękki 13-28 h 
-Skórka pomarańczowa pokroić w długie paski kruchy 8-16 h 
-Winogrona nie wymagają krojenia miękki 8-38 h 
-Wiśnie nie wymagają krojenia, kiedy owoc jest częściowo suchy usunąć pestkę twardy 8-36 h 
-żurawina nie wymaga krojenia miękki 6-26 h
FHU Arka
Jarosław Mansfeld
ul. 17 Stycznia 38a
63-940 Bojanowo
tel. 65 [zasłonięte] 05
e-mail: [zasłonięte]@e-slodownia.pl

godziny otwarcia:
od poniedziałku do piątku 8.00-17.00

Kupując na wielu aukcjach, za wysyłkę płacisz raz (paczka do 30kg)

Cennik wysyłki (przedpłata)
Paczkomaty Poczta - 9 zł
Paczkomaty Inpost - 11 zł
Pocztex Kurier48 - 12 zł
Fedex24 - 14 zł

Cennik wysyłki (za pobraniem)
Paczkomaty Poczta - 14 zł
Paczkomaty Inpost - 15 zł
Pocztex Kurier48 - 16 zł
Fedex24 - 19 zł



Zapraszamy również po odbiór osobisty!
Przelew na konto: 13 1090 [zasłonięte] 1[zasłonięte]2450001 [zasłonięte] 108468 (rachunek sprawdzamy o godzinie 08.00)



1. Większość przesyłek wysyłamy w kolejnym dniu roboczym po zrealizowaniu transakcji lub zaksięgowaniu wpłaty.

2. Warunkiem szybkiej dostawy jest informacja o sposobie dostawy wysłana za pomocą FORMULARZA ALLEGRO i ewentualna płatność za pomocą systemu PŁACĘ Z ALLEGRO.
(Zastrzegamy sobie prawo do opóźnień z przyczyn niezależnych od nas).

3 Klient ma obowiązek sprawdzić czy przesyłka nie została uszkodzona w trakcie transportu. Zauważone uszkodzenia należy potwierdzić protokołem szkody spisanym w obecności kuriera, wpisując "paczka uszkodzona zewnętrznie" i niezwłocznie skontaktować się z nami

Pełny regulamin znajduje się tutaj