Susz z lucerny jest paszą chętnie pobieraną przez zwierzęta-bardzo dobrze nadaje się w żywieniu bydła,trzody,drobiu,owiec czy koni. Na susz składają się między innymi liście,które są bogate w sole mineralne,szczególnie wapń,fosfor,potas,magnez oraz całą gamę mikroelementów, które są pożyteczne dla kości i zębów. Susz z lucerny bogaty jest w aminokwasy egzogenne. Stosunek aminokwasów zbliżony jest do składu jaja kurzego. Wartość białka lucerny dorównuje poekstrakcyjnej śrucie sojowej,a jego strawność wynosi aż 89%.Oprócz tego lucerna jest żródłem beta-karotenu,choliny,witamin(A,B2,C,E,K) i prowitamin. Może być stosowana z powodzeniem w zaburzeniach układu pokarmowego-wzdęciach. Lucerna wspomaga wchłanianie i przyswajanie węglowodanów,białka,wapnia i żelaza,wzmacnia także system odpornościowy.
SPECYFIKACJA JAKOŚCI:
Białko ogólne: 17-18%
Wilgotność max: 14,0%
Tłuszcz max: 4,0%
Włokno max: 32,0%
DAWKOWANIE:
Świnie (lochy/tuczniki)- 5-10% w mieszance
Drób:gęsi/kaczki/kury nioski - 3-10% w mieszance
brojlery- do 3% w mieszance
Bydło: cielęta - 5-8% w mieszance
opasy- 10-20% w mieszance
Konie:- 10% w mieszance
Waga:25kg.