Sushi i sashimi
Autor Rosalba Gioffré, Kuroda Keisuke
Rok wydania: 2010
Wydawnictwo: RM
stron: 90
format 222x238 mm
oprawa miękka
Te wyszukane orientalne dania to dzieła sztuki. Lekki ryż, surowa, marynowana bądź lekko podgrzana ryba i szereg innych składników składają się na japońską kulinarną perfekcję.
W książce tej przybliżono historię sushi: podano informacje o mistrzach przyrządzania tych potraw i o powstaniu barów sushi. Omówiono wszystkie główne składniki, przyprawy i przybory kuchenne niezbędne do przygotowania tych dań. Opisano sposób ich jedzenia oraz tradycyjne napoje serwowane do sushi - saké i herbatę japońską CHA podawaną i pitą według specjalnego ceremoniału.W poradniku tym najwięcej uwagi poświęcono sposobom przygotowywania sushi - od gotowania ryżu i krojenia ryb po wykonywanie ozdób z warzyw. Przepisy na przygotowanie różnych rodzajów sushi i sashimi są proste i czytelne, a na pięknych, kolorowych zdjęciach przedstawiono poszczególne etapy sporządzania tych potraw. Dzięki temu każdy może samodzielnie zrobić te japońskie specjały.
Spis treści:
Kuchnia japońska - filozofia i tradycja
Sushi i sashimi - tysiącletnia sztuka
Mistrz sushi - trudna profesja
Sztuka teatralna - sushi bar
Składniki - przyprawy i sosy
Profesjonalne przybory
Jedzenie po japońsku - harmonia i styl
Co do picia - od rytuału do stołu
Ryż sushi - przygotowanie
Biała ryba - przygotowanie
Mątwy i homary - przygotowanie
Bukiet jarzyn
Podstawowe techniki
Przepisy (na 4 porcje)
Nighiri z okonia morskiego
Nighiri z tuńczyka i łososia
Nighiri z makreli
Nighiri z homarów
Nighiri z ośmiornicy
Nighiri z mątwy
Nighiri z omletu
Gunkanmaki
Futomaki
Hosomaki
Uramaki
Temaki
Oshisushi
Bousushi
Gomokusushi
Chakinsushi
Sashimi z dorady prawdziwej
Sashimi z mątwy
Sashimi mix
Maguro no shimofuri
Aji no tataki
Katsuo no tataki
Inne dania kuchni japońskiej
Tempura
Sunomono
Yakitori
Maguro no tsukeage
Asari no sakamushi
Misoshiru
Indeks potraw