Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

SURVIVAL rośliny jadalne DZIKA KUCHNIA ROBAKOŻERCY

21-11-2014, 9:36
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 189.99 zł     
Użytkownik ksiegarz-pl
numer aukcji: 4724532449
Miejscowość Tychy
Wyświetleń: 3   
Koniec: 21-11-2014 09:12:19

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Outdoor Ekstremalny survival 


Podręcznik dla twardzieli

Buchmann

 

Idealna książka dla fanów Beara Gryllsa!


Pierwszy na rynku poradnik dla prawdziwych twardzieli!

Dowiesz się, jak polować, łowić największe ryby, rozbijać obóz w górach oraz w jaki sposób z mokrego drewna rozpalić ognisko. Mnóstwo porad specjalistów, praktycznych wskazówek i informacji o niezbędnym sprzęcie!

 

Format: 20.0x25.0cm
Liczba stron: 320

PODRĘCZNIK ROBAKOŻERCY

CZYLI JADALNE BEZKRĘGOWCE ŚRODKOWEJ EUROPY

 

ŁUKASZ ŁUCZAJ

 

 

 

Jest to pierwszy w Polsce przewodnik kulinarny po mało znanym świecie jadalnych bezkręgowców.

Pewien pilot strącony podczas wojny w Jugosławii przeżył wiele dni na wrogim terytorium, jak sam powiedział, dzięki znajomości jadalnych owadów i robaków.

Z przewodnika tego dowiesz się m.in.

jak polować na koniki polne
czy można jeść mrówki
że w Rumunii jedzono chrabąszcze
jak przyrządzić ślimaki
czy nie zatrujesz się gąsienicą
które chrząszcze zwiększają przyjemność z seksu
i jakie to może mieć konsekwencje
czy dzieci mogą jeść dżdżownice
jak należy polować na osy z odkurzaczem
które stonogi smakują najlepiej
dlaczego cesarz Hirochito jadł głównie osy
jak smakują wszy
i które larwy much jada się w Chinach

 

Wydawnictwo Chemigrafia

95 stron, FORMAT A5

 

 

sztuka przetrwania

SURVIVAL KURS  DVD

Prezentujemy Państwu kurs na płycie DVD “SURVIVAL - sztuka przetrwania”.
Zawartość kursu objaśnia zasady stosowania technik umożliwiających radzenie
sobie w warunkach ekstremalnych i w pozornie niemożliwych do przejścia
sytuacjach.

 

Prezentowane w kursie zagadnienia zostały dobrane pod kątem
szybkiej i samodzielnej nauki a kulisy sztuki przetrwania odsłonią przed
Państwem adepci Szkoły CSSS WOLF pod kierunkiem Błażeja Kostry. Cały
materiał zawarty w kursie można dokładnie obejrzeć i wypróbować w domowym
zaciszu, mając do dyspozycji jedynie telewizor oraz odtwarzacz DVD. Realizacja
przy użyciu kilku kamer pozwoliła na pokazanie omawianych technik z różnych
stron, tak by można było jak najlepiej przyjrzeć się wszystkim szczegółom.
Aby materiał stał się jeszcze bardziej czytelny i zrozumiały, w kursie została
wykorzystana grafika oraz animacja komputerowa, dzięki czemu nauka jest
bardziej skuteczna i przyjemna. Nie bez znaczenia pozostaje komentarz lektora
oraz udźwiękowienie. Lektor na bieżąco omawia prezentowane treści, tak aby nauka
poszczególnych technik była szybka i efektywna. Menu z podziałem na tematy oraz
rozdziały sprawia, że bez problemu można odnaleźć miejsce, w którym zakończyło
się naukę. Mamy nadzieję że, zdobywanie nowych doświadczeń i umiejętności
w dziedzinie survivalu przyniesie Państwu dużą Satysfakcję !


CO ZABRAĆ ZE SOBĄ W TEREN

Podstawowy ekwipunek i niezbędne wyposażenie każdego
survivalowca.

W MENU ZOSTAŁY UMIESZCZONE:

puszka survivalowa
wyposażenie własne
kieszeń podróżnika
apteczka
plecak

BUDOWA BAZ I SCHRONIEŃ

Sposoby budowy schronień w różnych warunkach i przy użyciu
różnych materiałów.

W MENU ZOSTAŁY UMIESZCZONE:

schronienie naturalne - jaskinia
szałas z gałęzi
schronienie z wykorzystaniem
zwalonego drzewa
schronienie z wykorzystaniem pancho
lub folii NRC

ROZPALANIE OGNIA

Metody rozniecania ognia w warunkach ekstremalnych, sposoby
przenoszenia ognia.

W MENU ZOSTAŁY UMIESZCZONE:

przygotowanie miejsca na ognisko
rozpalanie ognia

WODA I JEJ UZDATNIANIE

Pozyskiwanie wody w trudnych warunkach oraz metody
filtrowania i uzdatniania.

W MENU ZOSTAŁY UMIESZCZONE:

pozyskiwanie wody
przenoszenie wody
uzdatnianie wody

POZYSKIWANIE POŻYWIENIA I GOTOWANIE

Łowienie ryb, tropienie zwierząt oraz inne metody zdobywania
pożywienia.

W MENU ZOSTAŁY UMIESZCZONE:

racja żywnościowa
grzyby i runo leśne
owady
łowienie ryb
ptactwo
tropienie zwierząt
przygotowywanie posiłków

POKONYWANIE PRZESZKÓD TERENOWYCH

Metody pokonywania zbiorników wodnych, bagien i szlaków
górskich.

W MENU ZOSTAŁY UMIESZCZONE:

przeszkody wodne

budowa tratwy
pływak ze spodni
przeprawa z plecakiem

bagna

przeprawa z plecakiem

węzły i asekuracje
wspinaczka skalna
wspinaczka na rozpórkę
zeskok z przeszkody
zjazd w kluczu
zjazd z wykorzystaniem pasa i karabinka
uprząż z taśmy
wejście po linie bez przyrządów
wejście po linie na prusikach


PIERWSZA POMOC

Sposoby udzielania pierwszej pomocy w przypadku złamań,
oparzeń i utraty przytomności.

W MENU ZOSTAŁY UMIESZCZONE:

chemat działania
zabiegi resuscytacyjne u dorosłych
pozycja bezpieczna
złamanie
rana silnie krwawiąca
oparzenie
rana klatki piersiowej
transport poszkodowanego - budowa noszy
transport poszkodowanego metodą strażacką

WZYWANIE POMOCY

Sposoby wzywania pomocy, sygnał SOS oraz stosowanie znaków
terenowych.

W MENU ZOSTAŁY UMIESZCZONE:

sygnały akustyczne
znaki wzrokowe

ORIENTACJA W TERENIE

Metody odnajdywania kierunku północ oraz ogólnej orientacji
w terenie.

W MENU ZOSTAŁY UMIESZCZONE:

określanie przebytej drogi i odległości
wyznaczanie stron świata za pomocą urządzeń
wyznaczanie stron świata metodą terenową




Jadalne rośliny dziko rosnące 

Lecznicze właściwości i składniki odżywcze 200 gatunków polskich roślin
Fleischhauer Steffen Guido, Guthmann...
Vital
W przyrodzie występuje szeroki wybór dziko rosnących roślin jadalnych. Mogą one wzbogacić nasz jadłospis i charakteryzują się wysoką zawartością odżywczych substancji. Od wieków nasi przodkowie je zbierali. Były one dla nich jednocześnie pożywieniem i lekiem. Teraz każdy z nas może sięgnąć po wiedzę przodków i zaczerpnąć z naturalnego źródła smaku oraz zdrowia.
Zapewne wszyscy znają bardzo popularną roślinę jaką jest babka lancetowata. Ale już nie wszyscy wiedzą, że z jej młodych liści można przygotować pyszną sałatkę czy ugotować jak szpinak i dodawać do omletów czy jajecznicy. Okłady z babki lancetowatej stosuje się w przypadku zranień, zapaleń skóry, oparzeń, obrzęków i ukąszeń owadów. Powszechnie występującą rośliną jest mniszek, którego liście i korzenie mają działanie moczopędne. Jest też pomocny w dolegliwościach wątroby, oczyszcza krew, łagodzi zaburzenia trawienne. To zastosowanie jedynie 2 spośród 200 roślin opisanych w tej publikacji, a które bez problemu spotkasz na łące, trawniku lub w lesie. Teraz sam możesz sprawdzić w czym pomogą Ci pozostałe z nich.
Książka ta jest łatwym w zastosowaniu przewodnikiem. Znajdziesz w niej informacje o najważniejszych i najbardziej u nas rozpowszechnionych dzikich roślinach jadalnych wraz ze zdjęciami i opisem ich właściwości odżywczych i leczniczych. Uzyskasz szczegółowe dane dotyczące tego, jakie części rośliny można zbierać o danej porze roku i w jaki sposób można ich używać w kuchni. Nauczysz się także umiejętnie rozpoznawać trujące rośliny, które można łatwo pomylić z jadalnymi.
Zdrowie i smak z natury.
Oprawa: Miękka
Liczba stron: 336

DZIKIE ROŚLINY JADALNE POLSKI

PRZEWODNIK SURVIVALOWY

ŁUKASZ ŁUCZAJ

 


Zawiera ona informacje o jadalności wszystkich roślin krajowych (ponad 1000 mniej lub więcej jadalnych gatunków), obszerny wstęp o ich przyrządzaniu i wiele zaskakujących ciekawostek.

 

DĄB Quercus
W naszym kraju rosną pospolicie w lasach dąb szypułkowy Quercus robur, bezszypułkowy Q. petraea oraz na jednym stanowisku (w Bielinku nad Odrą) dąb omszony Quercus pubescens, gatunek typowy dla suchych lasów południowej Europy. Ponadto coraz częściej jest spotykany zdziczały lub sadzony amerykański dąb czerwony Quercus rubra (znajdziesz go Czytelniku nawet na polskich groszach w Twoim portfelu!).

 

Żołędzie większości gatunków dębów na świecie były użytkowane przez prymitywne kultury jako wspaniałe źródło skrobi, stanowiąc czasem podstawowe pożywienie roślinne, odpowiadające swą rolą ziemniakom we współczesnej Polsce. Przeciętny polski obywatel może za swój dzienny zarobek kupić dziesięć wiaderek ziemniaków. Taką samą ilość żołędzi można zebrać w ciągu jednego dnia w roku ich obfitego owocowania, który następuje co 2-3 lata. Trochę więcej czasu potrzeba jedynie na ich przygotowanie. Nie odeszliśmy więc tak bardzo daleko od naszych przodków...
Problem z żołędziami polega na tym, że są gorzkie, bo zawierają taninę. Z przyjemnością można zjeść kilka żołędzi na surowo, przy większej ilości drętwieje język, można też nabawić się zaparcia lub bólu głowy. Słodkie, pozbawione goryczki owoce ma dąb wielkoowocowy Quercus macrocarpa z Ameryki Pn. Znam w Polsce dwa owocujące okazy - w parkach w Wilanowie i Krasiczynie. Ponadto niektóre formy dębu Quercus ilex (jeden z głównych składników zieleni miejskiej i lasów na wybrzeżu Morza śródziemnego) oraz dębu omszonego mają owoce o małej zawartości taniny lub zupełnie słodkie.
Żołędzie były podstawowym składnikiem pożywienia roślinnego wielu plemion Indian, szczególnie w Kalifornii. Tamże budowali oni olbrzymie spichlerze plecione w formie koszy na nóżkach. Natomiast Paiutowie kładli je w doły wyłożone liśćmi szałwi. Niektóre plemiona przechowywały zapas żołędzi przez wiele lat w bagnistym gruncie. Żołędzie są też zapomnianym pokarmem Europejczyków. Istnieje kilka metod na usuwanie z nich taniny. Najłatwiejsza polega na moczeniu żołędzi w ługu (wodnym roztworze popiołu) z drzew liściastych, najlepiej lipy (wystarczy kilka łyżek popiołu na niewielki garnek z żołędziami). Kolejność postępowania jest dowolna: niektóre plemiona (np. Odżibwejowie) moczyły w ługu obrane całe żołędzie, a potem płukały je i gotowały, Potawatomi trzymali je w siateczce i wypłukiwali ług serią gorącej i zimnej wody, potem suszyli je i tłukli na mąkę. Inne plemiona ługowały wcześniej rozdrobnione, potłuczone żołędzie. Indianie Shasta tłukli je z nawet z łupą, którą potem odwiewali. Indianie Cowlitz i Paiutowie wkładali żołędzie w bagnisty grunt, gdzie powoli traciły gorzki smak.
Żołędzie po ugotowaniu i wyługowaniu mają mało wyrazisty smak, trochę zbliżony do gotowanego zboża. Mogą stanowić jednak podstawę różnych potraw. Indianie jadali je zwykle z mięsem i syropem klonowym.
Już na Węgrzech licznie występuje dąb burgundzki Quercus cerris. Na Bliskim Wschodzie drzewo to jest odwiedzane w sierpniu przez wielkie ilości małych owadów, które nakłuwając rośliny powodują wydzielanie słodkiego płynu bogatego w cukier, krystalizującego w małe ziarenka. Wędrowne plemiona Kurdystanu zbierają (a może już tylko zbierały) tą wydzielinę zanurzając całe gałęzie, na których się formuje, w gorącej wodzie i odparowując ją w syrop. Jest ona używany jako słodzik lub mieszana z mąką do ciast.

PAŁKA Typha (pałkowate Typhaceae)
Dwa gatunki pałki, pałka szerokolistna Typha latifolia (najpospolitszy gatunek pałki na całej północnej półkuli) oraz wąskolistna Typha angustifolia występują w całej Polsce w mokrych rowach oraz na brzegach stawów i jezior. Rośliny z tego rodzaju należą do najważniejszych i najłatwiejszych do pozyskania źródeł pożywienia w dzikiej przyrodzie, można je ponadto znaleźć nad wodami na całym świecie. Wszystkie ich części są jadalne.
Korzenie, grubości kciuka, są jadalne na surowo i gotowane. Należy pozyskiwać je od jesieni do wiosny. Jedyna trudność polega na tym, że woda jest wtedy bardzo zimna i wkładanie do niej rąk, nie mówiąc o bosych nogach, jest bardzo nieprzyjemne. W lecie są zwiotczałe i mają mało składników pokarmowych. Zwykle są zagłębione w śmierdzącym mule, dlatego należy je dobrze umyć przed użyciem. Używane były przez biednych osadników w Virginii oraz wiele prymitywnych ludów, szczególnie często przez Indian. Najczęściej mielili je na mąkę, z której przyrządzali rodzaj papki, tak robili np. Paiute. Natomiast Indianie Cree suszyli na zimę całe obrane korzenie. Jeden hektar pałki może dać 8 ton mąki z korzeni. Zawierają one 55-80% węglowodanów, w tym 30-46% skrobi, oraz 6-8% białka. Mąkę tą można także dodawać do mąki zbożowej i piec z niej chleb. Pamiętać należy, że korzenie te, pomimo przyjemnego smaku zbliżonego do ziemniaków, zawierają dużo podłużnych włókien, które trudno pogryźć. Są trzy sposoby ich utylizacji. Można żuć surowe lub gotowane korzenie i po paru minutach wypluć włókna. Można pokroić korzenie na plasterki grubości kilku milimetrów i jeść wraz z pociętymi włóknami, wreszcie można, długo gotując korzenie (np. 2-3 godziny) oddzielić sitem odżywczy wywar od włókien.

 

Sproszkowane korzenie pałki szerokolistnej wraz z korzeniami krwiściągu większego Sanguisorba officinalis, łączenia baldaszkowatego Butomus umbellatus i dwóch gatunków lilii: Lilium spectabile i L. martagon były przez Jakutów (w XIX w.) dodawane zamiast mąki do potrawy zwanej 'butagas'.

 

Najsmaczniejsze są nasady młodych pędów pałki (smakują jak ziemniaki i pory ugotowane ....

FORMAT A5 PRAWIE 300 STRON

 



 

masz pytanie zadzwoń:

32 [zasłonięte] 93 lub 32 [zasłonięte] 72

 

poniedziałek- piątek 8:00-20:00

sobota 8:00-14:00

 

 

 

wysyłka :

1 aukcja lub 1 przedmiot - poczta polska

kilka aukcji lub sztuk wysyłka kurierem


WYSYŁKA ZA GRANICĘ po uprzednim uzgodnieniu kosztów wysyłki wg cennika POCZTY POLSKIEJ dla danego kraju:

http://cennik.poczta-polska.pl/usluga,zagraniczny_paczka_pocztowa.html

- forma płatności przelew


 

REGULAMIN SKLEPU NA STRONIE O MNIE

kupujesz wypełnij - formularz płacę niezależnie od formy płatności


DANE DO PRZELEWU:

P.P.H.U Najbar Mirosław

ul.Batorego 24

43-100 Tychy

ING BANK ŚLĄSKI 92 1050 [zasłonięte] 1[zasłonięte]3990023 [zasłonięte] 247368