Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

SURVIVAL dzika kuchnia + dzikie rośliny jadalne

28-01-2014, 20:24
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 99.90 zł     
Użytkownik ksiegar
numer aukcji: 3840838497
Miejscowość Tychy
Wyświetleń: 6   
Koniec: 28-01-2014 19:48:33

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Waga (z opakowaniem): 2.00 [kg]
Forma: poradnik
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

survivalowy zestaw:
Dzika kuchnia

zielnik i książka kucharska



 

 

„Dzika kuchnia” Łukasza Łuczaja łączy w sobie funkcję zielnika i książki kucharskiej. To praktyczny przewodnik po ponad sześćdziesięciu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach.
W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidło z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną.
Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie oraz poszukiwaniu natury i ucieczki od cywilizacji.

 

Oprawa: Twarda NASZA KSIEGARNIA
Format: 18.9x24.5cm
Liczba stron: 320

 

 

 

 

 

Dzikie rośliny jadalne i trujące

ATLAS - PORADNIK



 

 

Ich rozpoznanie mogło być bezbłędne. Rzecz bowiem w tym, że znaczna ich część może być przez nas zjadana.

Już na wewnętrznej stronie okładki umieszczono bardzo dokładną charakterystykę poszczególnych części roślin, co w połączeniu z ich opisem w tekście oraz ze zdjęciami zapewni właściwe rozpoznanie. Przy opisie każdej rośliny znajdziemy też informacje, gdzie występuje, jakie ma znaczenie dla środowiska przyrodniczego, wreszcie
przepisy (łącznie z nalewkami) oraz ciekawostki w rodzaju skąd pochodzi, od kiedy i jak była wykorzystywana.

Układ książki, dzięki indeksowi podającemu nazwy polskie oraz łacińskie, pozwala na natychmiastowe znalezienie opisu rośliny, na szybkie i bezbłędne ustalenie jej tożsamości.

Ta książka powinna znaleźć się w kieszeni każdego miłośnika przyrody i entuzjasty zdrowego żywienia.

 

Oprawa: Miękka BELLONA
Format: 14.5x20.5cm
Liczba stron: 192