Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Surowe sproszkowane kakao BIO 200g BARDZO ZDROWE

23-05-2012, 10:58
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 18 zł      Najwyzsza cena licytacji: 18 zł     
Użytkownik tuekosklep
numer aukcji: 2346471029
Miejscowość Łomża
Kupiono sztuk: 1    Zostało sztuk: 4    Licytowało: 1    Wyświetleń: 34   
Koniec: 24-05-2012 13:00:21
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

dlaczego my?

PHU Eko galeria

ul. Ciepła 15

18-400 Łomża

tel: 604[zasłonięte]208

e-mail: [zasłonięte]@tuekosklep.pl

dostawa

  • Poczta Polska
  • UPS

 

 

opis produktu

Surowe sproszkowane kakao BIO

200 g

 

 

GWARANCJA NATYCHMIASTOWEJ WYSYŁKI

-

TOWAR WYSYŁAMY W CIĄGU 24 GODZIN OD OTRZYMANIA WPŁATY NA KONTO

Skład: organiczne surowe kakao

Produkt bezglutenowy, bez dodatku cukru, wegański i RAW (przetwarzane w niskich temperaturach - aby nie stracić właściwości odżywczych i leczniczych).


Ziarna kakaowca SuroVital są selekcjonowanie ręcznie pod kątem jakości i poddawane częściowej fermentacji, aby załagodzić ich kwasowość. Następnie poddawane obróbce w niskich temperaturach, w celu zachowania maksymalnej ilość substancji odżywczych. Po wyłuskaniu ze strączkowego owoca, ziarna są oczyszczane przy pomocy wody. Całe ziarna są skrobane i wyciskane na zimno na masę, z której odciągany jest olej. W ten sposób powstaje nasze odżywcze kakao w proszku. Kakao w proszku SuroVital zawiera 100% czystego sproszkowanego kakao, które jest certyfikowane jako organiczne. 


Wyprodukowano w Peru.


Badacze z Harvard Medical Scholl, na czele z profesorem Normanem Hollenbergiem, analizując dietę plemienia Kuna z Panamy odkryli, że jego członkowie, którzy spożywają 40 filiżanek kakao tygodniowo, rzadko chorują, żyją znacznie dłużej niż inni mieszkańcy Panamy i nie zapadają na demencję. Zdaniem ekspertów sekretem zdrowotnych właściwości kakao jest flawonoid o nazwie epikatechina, który występuje również w herbacie, winie i czekoladzie. Według prof. Hollenberga epikatechina jest tak ważna, że należy ją uważać za coś w rodzaju witaminy.

 

Naukowcy są pewni, że kakao, które jest jedynym napojem spożywanym przez tę społeczność, kryje w sobie tajemnicę ich niezwykłej odporności na cztery z pięciu najpowszechniejszych schorzeń cywilizacji zachodnich. Wylew, choroby serca, rak i cukrzyca występowały u przedstawicieli tego ludu rzadziej niż raz na 10 osób. Ian Macdonald, który prowadził badania przedstawione Amerykańskiemu Stowarzyszeniu Rozwoju Nauki, podkreśla, że kakao może poprawić funkcjonowanie mózgu u osób starszych bądź w przypadkach zaburzeń poznawczych wywołanych zmęczeniem lub brakiem snu.

 

Nasiona kakaowca charakteryzują się bogatym składem biochemicznym, gdyż zawierają ponad 800 molekuł o właściwościach nawilżających, tonizujących, rewitalizujących i regenerujących. Kakao, oprócz flawonoidu opóźniającego procesy starzenia oraz naturalnych substancji aromatycznych, zawiera:

• wapń, żelazo, magnez i fosfor. Eksperci odkryli powiązania między brakiem tych składników mineralnych a stanem napięcia przedmiesiączkowego, dlatego wiele kobiet uważa, że czekolada pomaga im poprawić samopoczucie;

• witaminy A, E i z grupy B;

• tryptofan, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika, zwanego serotoniną, która zapewnia spokój i daje uczucie szczęścia, stąd często określa się go mianem „czekoladowej ecstasy”;

• fenyloetyloaminę – inny składnik chemiczny, uzyskał z kolei przydomek „czekoladowej amfetaminy”, gdyż wysoki poziom tego neuroprzekaźnika pomaga wywołać uczucie podekscytowania.


Ziarno kakaowca zawiera najwyższa dawkę antyoksydantów, a one chronią nas przed uszkodzeniem DNA, wirusami, rakiem, chorobami skóry itd.

 

Wyniki analiz przedstawione Europejskiemu Towarzystwu Kardiologicznemu świadczą, iż zawarte w ziarnach kakao polifenole poprawiają pracę układu krążenia. Związki te działają rozkurczająco na naczynia krwionośne, ułatwiając przepływ krwi, neutralizując działanie tzw. złego cholesterolu i zapobiegając powstawaniu blokujących naczynia skrzepów. Spożywanie dziennie około jednej trzeciej tabliczki gorzkiej czekolady chroni przed chorobami serca.

Należy jednak zwrócić uwagę, że flawonoidy są usuwane z produktów spożywczych zawierających kakao, ponieważ mają gorzki smak. Mleko i cukier, z którymi w krajach rozwiniętych na ogół pije się kakao, także obniżają jego zdrowotne właściwości. Mleko tradycyjne można zastąpić mlekiem kokosowym, migdałowym bądź śmietanką owsianą czy orkiszową.

Kakao może też służyć jako posypka do lodów, z kaszą jaglaną i ksylitolem na śniadanie czy jako dodatek do naleśników.

 

Dlaczego warto i trzeba jeść organiczne surowe kakao?

Kakao w proszku oraz czekolady w sklepach są najczęściej przetworzone z wykorzystaniem „metody holenderskiej”, co oznacza, że produkty te wraz z dodatkiem rozpuszczalników są podgrzewane do temperatury 150oC, niszcząc tym samym większość substancji odżywczych i antyoksydantów. Organiczne surowe kakao w proszku, części lub całe ziarna kakaowca, trzymane w warunkach, gdzie temperatura nigdy nie przekroczyła 45oC , a dzięki temu wszystkie wrażliwe na ciepło witaminy, minerały i antyoksydanty pozostały nietknięte. Surowe ziarna kakaowca są prawdopodobnie największym na świecie skoncentrowanym źródłem antyoksydantów znalezionym w pożywieniu. Zawierają również niezwykle dużo magnezu, który uważa się za minerał, który powszechnie nie dostarczany organizmowi, nawet w zbilansowanej diecie. Dla tych, którzy cierpią na ubytki żelaza miła wiadomością będzie fakt, że jedna mała porcja 28g surowych ziaren kakaowca zapewnia 314% zalecanego dziennego spożycia żelaza. Jeśli to nie wystarcza, dodajmy jeszcze, że surowe ziarna kakaowca mają poziom antyoksydantów (ORAC*) równy 95.500. Innymi słowy, zawierają 14 razy więcej flawonoidów (antyoksydantów) niż czerwone wino i 21 razy więcej niż zielona herbata.