Kontakt
|
Telefon:518-[zasłonięte]-289 E-mail:
[zasłonięte]@pwril.com
|
|
|
|
Wysyłka
|
Książki wysyłamy:
Pocztą Polską
Kurierem Opek
|
|
|
|
Formy płatności
|
Tradycyjny przelew na konto
mBank lub Inteligo
Płacę z Allegro
Płatność przy odbiorze
|
|
|
|
|
|
Książki
poekspozycyjne mają delikatnie zniszczone okładki.
|
Tytuł |
Surowce zwierzęce - ocena i wykorzystanie |
Autor |
red. Z. Litwińczuk |
Rok wydania |
2004 |
Liczba stron |
512 |
Wymiary |
240x170mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
83-09-01783-9 |
|
Niniejszy podręcznik akademicki,
opracowany przez zespól autorów specjalizujących się w zakresie oceny
surowców zwierzęcych, jest przeznaczony w głównej mierze dla studentów
kierunków zootechnicznego, towaroznawstwa, technologii żywności i
żywienia człowieka. Może być również przydatny dla służb
zootechnicznych i surowcowych oraz obsługi celnej, które z racji
wykonywania zawodu mają kontakt z różnego typu surowcami zwierzęcymi lub
ich przetwórstwem.
Książka nasza zawiera 11 podstawowych
rozdziałów, w których omówiono wszystkie surowce i produkty pozyskiwane
od zwierząt gospodarskich, drobiu i pszczół, poczynając od mleka,
poprzez mięso, ryby, jaja, produkty pszczele i wełnę, a kończąc na
skórach.
Podręcznik tego typu, tzn. omawiający
najważniejsze surowce zwierzęce, opracowany pod redakcją nieżyjącego już
prof. Piotra Znanieckiego, został wydany przez PWRiL prawie przed 20 laty,
tj. w 1986 roku. W tym czasie w Polsce i na świecie zaszły ogromne zmiany,
także w nauce i rolnictwie. Dotyczą one głównie technologii produkcji, metod
i systemów oceny jakości surowców i artykułów żywnościowych, ale nade
wszystko ustawodawstwa. W nowym podręczniku staraliśmy się przedstawić nowe,
wykorzystywane obecnie metody oceny jakości surowców i produktów zwierzęcych
oraz zamieścić akty prawne regulujące produkcję żywności pochodzenia
zwierzęcego, a obowiązujące w Polsce po l maja 2004 r.
Zdajemy sobie sprawę, że ze względu na
ograniczoną objętość książki nie mogliśmy wyczerpująco omówić wszystkich
zagadnień. Zamieszczona na końcu każdego rozdziału bibliografia powinna
jednak umożliwić Czytelnikowi dotarcie do literatury źródłowej i
uzupełniającej, dostarczając więcej wiadomości na temat interesujących
go problemów.
Zamieszczone w podręczniku prezentacje
kilku firm związanych z przetwórstwem surowców zwierzęcych dotyczą
zakładów współpracujących z Akademią Rolniczą w Lublinie, głównie z
zespołem Katedry Oceny i Wykorzystania Surowców Zwierzęcych.
|
|
|
|
|
|