SUROWCE W PRZETWÓRSTWIE ZBÓŻ zboże ziarno
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 49.99 zł
Użytkownik Oxiplegatz
numer aukcji: 2456831651
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 10
Koniec: 09-07-2012 20:47:36
OPIS - PEŁEN SPIS TREŚCI, ZDJĘCIA. WYSYŁKA ZA POMOCĄ PP.
KLIKNIJ ŻEBY PRZEJŚĆ OD RAZU DO SPISU TREŚCI
Podręcznik zaznajamia z właściwościami fizycznymi i biochemicznymi ziarna zbóż i nasion roślin strączkowych, z zasadami racjonalnego przechowywania, ze zmianami zachodzącymi podczas magazynowania i ich wpływem na wartość użytkową surowca. Ponadto zaznajamia z wartością odżywczą surowców i przetworów z nich otrzymywanych.
Oprawa: miękka
Format: 15x21 cm
Ilość stron: 264 str.
Nakład: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1985. Wydanie II poprawione. Nakład 1840 + 160 egz. egz.
Stan: -bdb zadarcia na grzbiecie, zawartosc ladnie zachowana
Tytuł - autor - wydawnictwo
Surowce w przetwórstwie
zbóż
Podręcznik dla technikum Wydanie drugie poprawione
Warszawa 1985 Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne
Spis treści:
Spis treści
I. Wstępne wiadomości o surowcach i przetworach .... 5
Wprowadzenie 5
Ogólne wiadomości o przechowywaniu i konserwacji ar
tykułów spożywczych 6
Podstawowe wiadomości o normalizacji oraz zasady i zna
czenie normalizacji zbóż 10
Zasady oceny jakości surowców zbożowych 13
Opakowanie i transport ziarna zbóż i jego przetworów , 14
II. Zboża - 16
Wiadomości ogólne 16
Budowa ziarna zbóż 24
Składniki chemiczne ziarna zbożowego 32
Systematyczny podział zbóż 59
Choroby i szkodniki zbóż 74
Chwasty zbóż 79
III. Nasiona roślin strączkowych .......... 84
Wiadomości ogólne , . 84
Charakterystyka nasion ważniejszych roślin strączkowych. 37
Choroby i szkodniki nasion strączkowych ...... 92
IV. Przechowalnictwo zbóż i nasion , 97
Rys historyczny 97
Sprzęt zbóż i skład masy ziarna 99
Właściwości fizyczne masy ziarna 100
Właściwości biologiczne masy ziarna 109
Procesy biochemiczne zachodzące w masie ziarna . . . 112
Magazyny zbożowe, ich podział i charakterystyka . . . 120
Obliczanie i wykorzystanie powierzchni magazynowej . . 124
Rozmieszczenie masy ziarna w magazynach .... 127
Metody przechowywania i konserwacji ziarna w maga
zynach 128
Zasady i warunki wietrzenia masy ziarna ..... 131
Bilans zbożowy w Polsce i ziarno dla przetwórstwa , . 140
Ubytki naturalne ziarna 143
V. Szkodniki magazynowe 145
Wiadomości ogólne 145
Charakterystyka ważniejszych szkodników magazynowych 146
Wpływ otoczenia na szkodniki magazynowe 157
Metody zwalczania szkodników magazynowych .... 160
VI. Wartość technologiczna i normalizacja ziarna 165
Podstawy analizy organoleptycznej 165
Wskaźniki wartości technologicznej ziarna zbóż .... 166
Wymagania jakościowe dla poszczególnych zbóż wg norm 173
Ogólne warunki dostaw i przepisy obowiązujące w obrocie
surowcami i przetworami zbożowymi 177
VII. Wartość odżywcza i charakterystyka przetworów zbożowych . 183
Wartość odżywcza zbóż i przetworów zbożowych ... 183
Zapotrzebowanie organizmu na składniki pokarmowe . . 189
Zmiany składu chemicznego i wartości odżywczej w wy
niku przerobu ziarna 190
Mąka i jej charakterystyka ......... 191
Mąka ze zbóż niechlebowych 198
Przechowywanie mąki i zachodzące w niej zmiany . , 199
Kasze 203
Przetwory z nasion strączkowych 211
Makarony 214
Produkty specjalne 220
Pieczywo 229
VIII. Surowce i preparaty stosowane do wzbogacania przetworów
zbożowych i mąezn37eh , 235
Struktura spożycia przetworów zbożowych w Polsce i w
innych krajach 235
Cel i metody wzbogacania produktów zbożowych . . . 236
Surowce służące do wzbogacania przetworów zbożowych . 238
Preparaty syntetyczne służące do wzbogacania produktów
zbożowych 243
IX. Ziarno i jego przetwory jako surowiec dla innych przemysłów 247
Przemysł piwowarsko-słodowniczy i spirytusowy . . 247
Wykorzystanie ziarna zbóż do produkcji skrobi i prepara
tów białkowych 250
Mąki specjalne 251
Nasiona roślin oleistych i ich wykorzystanie . . . - 252
X. Przetwory zbożowe jako surowiec pasz przemysłowych . . 254
Wiadomości ogólne
Wartość pokarmowa pasz
Produkty zbożowe jako składniki mieszanek paszowych . j
Mieszanki pasz treściwych 253
Zasady oceny i przechowywania pasz . . - -
Ryciny (ryc.) lub/i rysunki (rys.), ilustracje (il.), fotografie (fot.) :
rys.
KLIKNIJ ŻEBY WRÓCIĆ DO GÓRY STRONY
Zobacz inne moje aukcje - SZUKAJ W PRZEDMIOTACH UŻYTKOWNIKA - szybkie wyszukiwanie podobnych tytułów
Uwaga! Na zdjęciach wokół liter możliwe charakterystyczne zniekształcenia - wynik kompresji jpg. W rzeczywistości zniekształcenia nie występują. Możliwe też błędy literowe - z powodu niedoskonałości odczytu OCR, za co przepraszam i liczę na wyrozumiałość.