Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

SUROWCE W PRZETWÓRSTWIE ZBÓŻ zboże ziarno

01-03-2012, 10:23
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 49.99 zł     
Użytkownik Oxiplegatz
numer aukcji: 2084710595
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 15   
Koniec: 06-02-2012, 19:29
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Dostawa i płatność
Płatność z góry
  • Przelew bankowy
  • List polecony ekonomiczny                    5,10 zł

  • List polecony priorytetowy                      6,20 zł




              OPIS - PEŁEN SPIS TREŚCI, ZDJĘCIA. WYSYŁKA ZA POMOCĄ PP.


KLIKNIJ ŻEBY PRZEJŚĆ OD RAZU DO SPISU TREŚCI



              











              Podręcznik zaznajamia z właściwościami fizycznymi i bio­chemicznymi ziarna zbóż i nasion roślin strączkowych, z za­sadami racjonalnego przechowywania, ze zmianami zacho­dzącymi podczas magazynowania i ich wpływem na war­tość użytkową surowca. Ponadto zaznajamia z wartością odżywczą surowców i przetworów z nich otrzymywanych.

              Oprawa:  miękka

              Format: 15x21 cm

              Ilość stron: 264 str.

              Nakład: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1985. Wy­danie II poprawione. Nakład 1840 + 160 egz. egz.

              Stan: -bdb zadarcia na grzbiecie, zawartosc ladnie zachowana

              Tytuł - autor - wydawnictwo 
Tadeusz Jakubczyk
Surowce w przetwórstwie
zbóż
Podręcznik dla technikum Wydanie drugie poprawione

Warszawa 1985 Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne


              Spis treści: 
Spis treści
I. Wstępne wiadomości o surowcach i przetworach .... 5
Wprowadzenie 5
Ogólne wiadomości o przechowywaniu i konserwacji ar­
tykułów spożywczych 6
Podstawowe wiadomości o normalizacji oraz zasady i zna­
czenie normalizacji zbóż 10
Zasady oceny jakości surowców zbożowych 13
Opakowanie i transport ziarna zbóż i jego przetworów , 14
II. Zboża - 16
Wiadomości ogólne 16
Budowa ziarna zbóż 24
Składniki chemiczne ziarna zbożowego 32
Systematyczny podział zbóż 59
Choroby i szkodniki zbóż 74
Chwasty zbóż 79
III. Nasiona roślin strączkowych .......... 84
Wiadomości ogólne , . 84
Charakterystyka nasion ważniejszych roślin strączkowych. 37
Choroby i szkodniki nasion strączkowych ...... 92
IV. Przechowalnictwo zbóż i nasion , 97
Rys historyczny 97
Sprzęt zbóż i skład masy ziarna 99
Właściwości fizyczne masy ziarna 100
Właściwości biologiczne masy ziarna 109
Procesy biochemiczne zachodzące w masie ziarna . . . 112
Magazyny zbożowe, ich podział i charakterystyka . . . 120
Obliczanie i wykorzystanie powierzchni magazynowej . . 124
Rozmieszczenie masy ziarna w magazynach .... 127
Metody przechowywania i konserwacji ziarna w maga­
zynach 128

Zasady i warunki wietrzenia masy ziarna ..... 131
Bilans zbożowy w Polsce i ziarno dla przetwórstwa , . 140
Ubytki naturalne ziarna 143
V. Szkodniki magazynowe 145
Wiadomości ogólne 145
Charakterystyka ważniejszych szkodników magazynowych 146
Wpływ otoczenia na szkodniki magazynowe 157
Metody zwalczania szkodników magazynowych .... 160
VI. Wartość technologiczna i normalizacja ziarna 165
Podstawy analizy organoleptycznej 165
Wskaźniki wartości technologicznej ziarna zbóż .... 166
Wymagania jakościowe dla poszczególnych zbóż wg norm 173
Ogólne warunki dostaw i przepisy obowiązujące w obrocie
surowcami i przetworami zbożowymi 177
VII. Wartość odżywcza i charakterystyka przetworów zbożowych . 183
Wartość odżywcza zbóż i przetworów zbożowych ... 183
Zapotrzebowanie organizmu na składniki pokarmowe . . 189
Zmiany składu chemicznego i wartości odżywczej w wy­
niku przerobu ziarna 190
Mąka i jej charakterystyka ......... 191
Mąka ze zbóż niechlebowych 198
Przechowywanie mąki i zachodzące w niej zmiany . , 199
Kasze 203
Przetwory z nasion strączkowych 211
Makarony 214

Produkty specjalne 220
Pieczywo 229
VIII. Surowce i preparaty stosowane do wzbogacania przetworów
zbożowych i mąezn37eh , 235
Struktura spożycia przetworów zbożowych w Polsce i w
innych krajach 235
Cel i metody wzbogacania produktów zbożowych . . . 236
Surowce służące do wzbogacania przetworów zbożowych . 238
Preparaty syntetyczne służące do wzbogacania produktów
zbożowych 243
IX. Ziarno i jego przetwory jako surowiec dla innych przemysłów 247
Przemysł piwowarsko-słodowniczy i spirytusowy . . 247
Wykorzystanie ziarna zbóż do produkcji skrobi i prepara­
tów białkowych 250
Mąki specjalne 251
Nasiona roślin oleistych i ich wykorzystanie . . . - 252
X. Przetwory zbożowe jako surowiec pasz przemysłowych . . 254
Wiadomości ogólne
Wartość pokarmowa pasz
Produkty zbożowe jako składniki mieszanek paszowych . j
Mieszanki pasz treściwych 253
Zasady oceny i przechowywania pasz . . - -

              Ryciny (ryc.) lub/i rysunki (rys.), ilustracje (il.), fotografie (fot.) : 
rys.

KLIKNIJ ŻEBY WRÓCIĆ DO GÓRY STRONY


"Moja strona" w Allegro

Zobacz inne moje aukcje - SZUKAJ W PRZEDMIOTACH UŻYTKOWNIKA - szybkie wyszukiwanie podobnych tytułów




Uwaga! Na zdjęciach wokół liter możliwe charakterystyczne zniekształcenia - wynik kompresji jpg. W rzeczywistości zniekształcenia nie występują. Możliwe też błędy literowe - z powodu niedoskonałości odczytu OCR, za co przepraszam i liczę na wyrozumiałość.