SUROWCE SPOŻYWCZE POCHODZENIA ROŚLINNEGO
pod redakcją Krystyny Świetlikowskiej
Wydawnictwo SGGW
Stan: dobry +
Księga zachowana jest w dobrym stanie bez poważnych uszkodzeń. Występują drobne ślady czytania (załamania okładki, niewielkie ślady powstałe podczas przerzucania kartek).
Celem niniejszego opracowania jest podanie charakterystyki ważniejszych surowców roślinnych, ze szczególnym uwzględnieniem ich wartości użytkowej, niezbędnej przy poznawaniu i ocenie przydatności żywieniowej surowców roślinnych przez studentów, w ramach przedmiotu surowce spożywcze. Opracowanie obejmuje siedem grup surowców roślinnych: warzywa, rośliny okopowe, rośliny zbożowe, owoce krajowe, owoce egzotyczne, przyprawy i grzyby uprawne. Omawiając grupy surowców, uwzględniono część wprowadzającą i część dotyczącą poszczególnych gatunków. W części wprowadzającej podano krótką charakterystykę grupy, w tym: wykaz gatunków i ich przynależność do rodzin botanicznych, wartość odżywczą i znaczenie gospodarcze. W części dotyczącej poszczególnych gatunków uwzględniono: budowę części użytkowej, wartość odżywczą, wykaz wybranych odmian, polecanych głównie do uprawy polowej, aktualnie wpisanych do Krajowego Rejestru w Polsce i zamieszczonych na Liście odmian roślin rolniczych i warzywnych oraz na Liście odmian roślin sadowniczych (CO BORU, 2005), ich charakterystykę i przydatność użytkową, w tym: spożycie bezpośrednie, przetwórstwo i przechowywanie. Ocenę poszczególnych gatunków surowców roślinnych oparto na metodzie organoleptycznej. Wymagania jakościowe dla poszczególnych gatunków surowców roślinnych przeznaczonych do obrotu przedstawiono zgodnie z aktualnymi dokumentami normalizacyjnymi. Opracowanie jest przeznaczone dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz Międzywydziałowego Studium Towaroznawstwa SGGW, ale może być również pomocne dla uczniów techników o specjalności żywieniowo-gastronomicznej. Spis treści:
Warzywa Podział warzyw i jego kryteria Charakterystyka poszczególnych grup i gatunków Warzywa kapustne Kapusta głowiasta biała i czerwona oraz kapusta włoska Kapusta brukselska Kalafior Kalarepa Brokuł Jarmuż Kapusta pekińska Warzywa cebulowe Cebula zwyczajna Por Czosnek Szczypiorek Warzywa korzeniowe Marchew Pietruszka korzeniowa Seler korzeniowy Pasternak Burak ćwikłowy Skorzonera Salsefia Warzywa liściowe Sałata siewna Endywia Cykoria sałatowa Roszponka Szpinak zwyczajny Szpinak nowozelandzki Pietruszka naciowa Seler naciowy Burak liściowy Rzeżucha zwyczajna Portulaka warzywna Warzywa rzepowate Rzodkiewka Rzodkiew Rzepa Brukiew Warzywa strączkowe Fasola Fasola zwykła Fasola zwykła i fasola wielokwiatowa Groch Bób Soja Soczewica Ciecierzyca Warzywa psiankowate Pomidor Papryka roczna Oberżyna Rodzynek brazylijski Ziemniak wczesny Warzywa dyniowate Ogórek Dynia Melon Kawon Warzywa wieloletnie Szparag Rabarbar Szczaw zwyczajny Chrzan Warzywa różne Kukurydza cukrowa i kukurydza pękająca Koper ogrodowy Koper włoski – fenkuł Karczoch i kard Piśmiennictwo Rośliny okopowe Podział roślin okopowych i jego kryteria Charakterystyka poszczególnych podgrup i gatunków Rośliny okopowe – bulwiaste Ziemniak Ziemniak jadalny Ziemniak skrobiowy Topinambur Rośliny okopowe – korzeniowe przemysłowe Burak cukrowy Cykoria Piśmiennictwo Rośliny zbożowe Ogólna charakterystyka roślin zbożowych Charakterystyka poszczególnych gatunków Żyto Pszenica Jęczmień Owies Pszenżyto Kukurydza uprawna Proso zwykłe Gryka siewna Ryż siewny Sorgo Szarłat Piśmiennictwo Owoce
Owoce krajowe Podział owoców krajowych i jego kryteria Charakterystyka poszczególnych grup i gatunków Owoce ziarnkowe Jabłoń Grusza Pigwa Owoce pestkowe Śliwa Wiśnia i czereśnia Brzoskwinia i nektaryna Morela Owoce jagodowe Porzeczka Agrest Borówka wysoka Aronia czarnoowocowa Winorośl właściwa Truskawka Poziomka
Malina właściwa Jeżyna Orzechy Orzech laskowy Orzech włoski
Owoce egzotyczne Podział owoców egzotycznych i jego kryteria Charakterystyka poszczególnych grup i gatunków Owoce jagodowe Owoce cytrusowe Pomarańcza słodka Pomarańcza gorzka Pomarańcza bergamota Pomarańcza olbrzymia Grejpfrut . Mandarynka Cytryna zwyczajna Lima Kumkwat Pozostałe owoce jagodowe Ananas Banan Kiwi Granat Papaja Daktyl Karambola Kaki Owoce ziarnkowe Figa Owoce pestkowe Mango Awokado Liczi Migdał zwyczajny Orzech kokosowy Pistacja Pekan Orzechy Makadamia Orzech nanerczowy Kasztan jadalny Strąki Orzech ziemny Torebki Orzech brazylijski . Piśmiennictwo Przyprawy Charakterystyka wybranych substancji czynnych występujących w przyprawach Charakterystyka surowców przyprawowych Piśmiennictwo Grzyby uprawne Budowa i wartość odżywcza Charakterystyka wybranych gatunków Pieczarka dwuzarodnikowa i pieczarka szlachetna Boczniak ostrygowaty Pierścieniak Twardziak shiitake Uszak bzowy Piśmiennictwo
Ocena jakościowa surowców pochodzenia roślinnego metodą organoleptyczną Ogólne wymagania Ocena dostarczonej partii surowca roślinnego Piśmiennictwo
AKTYWNE LINKI :
Zobacz inne moje aukcje
Przed licytacją koniecznie kliknij na ten link - uzyskasz więcej informacji na temat zakupu
Tu wyślesz do mnie e-mail, jeśli masz pytania lub chcesz potwierdzić swój udział w aukcji
Tu sprawdzisz moją uczciwość i wiarygodność
W Warszawie możliwy odbiór osobisty