Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego SGGW OPIS

03-06-2014, 15:31
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 36.80 zł     
Użytkownik CenyUmowne
numer aukcji: 4210654835
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 3   
Koniec: 03-06-2014 15:25:14

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Okładka: miękka
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


SUROWCE SPOŻYWCZE POCHODZENIA ROŚLINNEGO 

 

 

pod redakcją Krystyny Świetlikowskiej

Wydawnictwo SGGW

Stan: dobry +

 

 

 

Księga zachowana jest w dobrym stanie bez poważnych uszkodzeń. Występują drobne ślady czytania (załamania okładki, niewielkie ślady powstałe podczas przerzucania kartek).

 

 

Celem niniejszego opracowania jest podanie charakterystyki ważniejszych surowców roślinnych, ze szczególnym uwzględnieniem ich wartości użytkowej, niezbędnej przy poznawaniu i ocenie przydatności żywieniowej surowców roślinnych przez studentów, w ramach przedmiotu surowce spożywcze. Opracowanie obejmuje siedem grup surowców roślinnych: warzywa, rośliny okopowe, rośliny zbożowe, owoce krajowe, owoce egzotyczne, przyprawy i grzyby uprawne. Omawiając grupy surowców, uwzględniono część wprowadzającą i część dotyczącą poszczególnych gatunków. W części wprowadzającej podano krótką charakterystykę grupy, w tym: wykaz gatunków i ich przynależność do rodzin botanicznych, wartość odżywczą i znaczenie gospodarcze. W części dotyczącej poszczególnych gatunków uwzględniono: budowę części użytkowej, wartość odżywczą, wykaz wybranych odmian, polecanych głównie do uprawy polowej, aktualnie wpisanych do Krajowego Rejestru w Polsce i zamieszczonych na Liście odmian roślin rolniczych i warzywnych oraz na Liście odmian roślin sadowniczych (CO BORU, 2005), ich charakterystykę i przydatność użytkową, w tym: spożycie bezpośrednie, przetwórstwo i przechowywanie. Ocenę poszczególnych gatunków surowców roślinnych oparto na metodzie organoleptycznej. Wymagania jakościowe dla poszczególnych gatunków surowców roślinnych przeznaczonych do obrotu przedstawiono zgodnie z aktualnymi dokumentami normalizacyjnymi. Opracowanie jest przeznaczone dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz Międzywydziałowego Studium Towaroznawstwa SGGW, ale może być również pomocne dla uczniów techników o specjalności żywieniowo-gastronomicznej.

Spis treści:

 

Warzywa
Podział warzyw i jego kryteria
Charakterystyka poszczególnych grup i gatunków
    Warzywa kapustne
      Kapusta głowiasta biała i czerwona oraz kapusta włoska
      Kapusta brukselska
      Kalafior
      Kalarepa
      Brokuł
      Jarmuż
      Kapusta pekińska
    Warzywa cebulowe
      Cebula zwyczajna
      Por
      Czosnek
      Szczypiorek
    Warzywa korzeniowe
      Marchew
      Pietruszka korzeniowa
      Seler korzeniowy
      Pasternak
      Burak ćwikłowy
      Skorzonera
      Salsefia
    Warzywa liściowe
      Sałata siewna
      Endywia
      Cykoria sałatowa
      Roszponka
      Szpinak zwyczajny
      Szpinak nowozelandzki
      Pietruszka naciowa
      Seler naciowy
      Burak liściowy
      Rzeżucha zwyczajna
      Portulaka warzywna
    Warzywa rzepowate
      Rzodkiewka
      Rzodkiew
      Rzepa
      Brukiew
    Warzywa strączkowe
      Fasola
         Fasola zwykła
         Fasola zwykła i fasola wielokwiatowa
      Groch
      Bób
      Soja
      Soczewica
      Ciecierzyca
    Warzywa psiankowate
      Pomidor
      Papryka roczna
      Oberżyna
      Rodzynek brazylijski
      Ziemniak wczesny
    Warzywa dyniowate
      Ogórek
      Dynia
      Melon
      Kawon
    Warzywa wieloletnie
      Szparag
      Rabarbar
      Szczaw zwyczajny
      Chrzan
    Warzywa różne
      Kukurydza cukrowa i kukurydza pękająca
      Koper ogrodowy
      Koper włoski – fenkuł
      Karczoch i kard
Piśmiennictwo

Rośliny okopowe
Podział roślin okopowych i jego kryteria
Charakterystyka poszczególnych podgrup i gatunków
   Rośliny okopowe – bulwiaste
     Ziemniak
         Ziemniak jadalny
         Ziemniak skrobiowy
     Topinambur
   Rośliny okopowe – korzeniowe przemysłowe
      Burak cukrowy
      Cykoria
Piśmiennictwo

Rośliny zbożowe
Ogólna charakterystyka roślin zbożowych
Charakterystyka poszczególnych gatunków
      Żyto
      Pszenica
      Jęczmień
      Owies
      Pszenżyto
      Kukurydza uprawna
      Proso zwykłe
      Gryka siewna
      Ryż siewny
      Sorgo
      Szarłat
Piśmiennictwo

Owoce

 
Owoce krajowe
Podział owoców krajowych i jego kryteria
Charakterystyka poszczególnych grup i gatunków
    Owoce ziarnkowe
      Jabłoń
      Grusza
      Pigwa
    Owoce pestkowe
      Śliwa
      Wiśnia i czereśnia
      Brzoskwinia i nektaryna
      Morela
    Owoce jagodowe
      Porzeczka
      Agrest
      Borówka wysoka
      Aronia czarnoowocowa
      Winorośl właściwa
      Truskawka
      Poziomka

      Malina właściwa
      Jeżyna
   Orzechy
     Orzech laskowy
     Orzech włoski


Owoce egzotyczne
Podział owoców egzotycznych i jego kryteria
Charakterystyka poszczególnych grup i gatunków
   Owoce jagodowe
   Owoce cytrusowe
      Pomarańcza słodka
      Pomarańcza gorzka
      Pomarańcza bergamota
      Pomarańcza olbrzymia
      Grejpfrut .
      Mandarynka
      Cytryna zwyczajna
      Lima
      Kumkwat
    Pozostałe owoce jagodowe
      Ananas
      Banan
      Kiwi
      Granat
      Papaja
      Daktyl
      Karambola
      Kaki
    Owoce ziarnkowe
      Figa
    Owoce pestkowe
      Mango
      Awokado
      Liczi
      Migdał zwyczajny
      Orzech kokosowy
      Pistacja
      Pekan
    Orzechy
      Makadamia
      Orzech nanerczowy
      Kasztan jadalny
    Strąki
        Orzech ziemny
    Torebki
        Orzech brazylijski .
Piśmiennictwo

Przyprawy
Charakterystyka wybranych substancji czynnych występujących w przyprawach
Charakterystyka surowców przyprawowych
Piśmiennictwo

Grzyby uprawne
Budowa i wartość odżywcza
Charakterystyka wybranych gatunków
    Pieczarka dwuzarodnikowa i pieczarka szlachetna
    Boczniak ostrygowaty
    Pierścieniak
    Twardziak shiitake
    Uszak bzowy
Piśmiennictwo


Ocena jakościowa surowców pochodzenia roślinnego metodą organoleptyczną
Ogólne wymagania
Ocena dostarczonej partii surowca roślinnego
Piśmiennictwo

 

 

 

AKTYWNE LINKI :

Zobacz inne moje aukcje

Przed licytacją koniecznie kliknij na ten link - uzyskasz więcej informacji na temat zakupu

Tu wyślesz do mnie e-mail, jeśli masz pytania lub chcesz potwierdzić swój udział w aukcji

Tu sprawdzisz moją uczciwość i wiarygodność

 

 

W Warszawie możliwy odbiór osobisty

W razie pytań proszę dzwonić pod nr. 504 [zasłonięte] 810

Zapraszam na pozostałe moje aukcje

04/04/2014