Masz pytanie ? napisz: [zasłonięte]@defens.pl
Arginine Plus
- Pomimo że nasz organizm jest w stanie wytworzyć aminokwas - argininę, w niektórych sytuacjach dochodzi do jego zmniejszonej produkcji. Dzieje się tak np. podczas stresu. Ostatnio, ze względu na liczne, cenne właściwości arginina staje się coraz bardziej popularna, szczególnie w środowisku sportowców, którzy stosują ją w celu osiągnięcia lepszych wyników.
Producent:
CALIVITA
100 tabletek
Skład:
- L-arginina 500 mg
- Mangan (chelat aminokwasowy) 0.6 mg
- Kobalt (chelat aminokwasowy) 50 µg
- Kwas alfa-ketoglutarowy 50 mg
Przeciwskazania:
- Nie zaleca się przyjmowania preparatu przez osoby z cukrzycą, gdyż wpływa on na wydzielanie insuliny.
- L-argininy nie powinny stosować kobiety w ciąży, karmiące piersią, osoby cierpiące na schizofrenię i opryszczkę.
Arginina to naturalna substancja należąca do grupy aminokwasów. Znajduje się w codziennym pożywieniu, począwszy od nabiału, a kończąc na produktach mięsnych i ziarnach. Jest ona również wytwarzana w naszym organizmie, jednakże w szczególnych warunkach, np. szybkiego wzrostu lub choroby jej synteza jest niewystarczająca. Arginina to nie tylko bardzo ważny aminokwas, który odżywia nasz organizm; posiada również wiele innych korzystnych właściwości. Bierze m.in. udział w syntezie tlenku azotu - substancji, która rozszerza naczynia krwionośne, a więc wpływa na prawidłowe krążenie krwi w organizmie. Ułatwia także dotarcie krwi do każdej komórki, wspierając tym samym podaż składników odżywczych i tlenu do ich wnętrza. Tlenek azotu wpływa również na zwiększenie sił witalnych człowieka. Arginina wspomaga syntezę białek, może wpływać na wydzielanie hormonu wzrostu oraz insuliny, co sprawia, że sportowcy często sięgają po ten aminokwas w celu zwiększenia beztłuszczowej masy ciała. Wspiera także procesy oczyszczania organizmu, rozkładając produkty uboczne pochodzące z procesów metabolicznych. Jest to prekursor kreatyny, związku niezbędnego do wytworzenia wysokoenergetycznej substancji - fosfokreatyny.
Dawkowanie: 1 tabletka dziennie pół godz. przed posiłkiem