Nawóz płynny przeznaczony dla wszystkich gatunków warzyw kapustnych: KALAFIOR, BROKUŁ, KALAREPA, KAPUSTA (biała, włoska, czerwona, brukselska, pekińska).
ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW [% masowe]:
azot całkowity (N) 5,2 (N-NH2 4,4; N-NO3 0,8);
tlenek potasu (K2O) 3,1;
tlenek magnezu (MgO) 0,6;
bor (B) 0,030;
żelazo (Fe) 0,025;
mangan (Mn) 0,050;
molibden (Mo) 0,005;
tytan (Ti) 0,050.
Mikroelementy: Fe, Mn schelatowane
przez EDTA.
Wszystkie składniki pokarmowe są rozpuszczalne w wodzie
INSTRUKCJA STOSOWANIA
Nawóz stosować dolistnie w formie roztworu wodnego,
pokrywając roztworem całą powierzchnię liści.
Unikać oprysku podczas dużego nasłonecznienia, wysokiej temperatury i silnego wiatru.
ROZSADA
Doglebowo - przy zachowaniu optymalnej wilgotności podłoża,
rozsadę zasilać roztworem o stężeniu 0,2-0,3% (0,2-0,3 l nawozu rozcieńczyć w 100 l wody).
Dolistnie - stosować roztwór 0,1-0,2% w ilości 0,3-1,0 l roztworu na 10 m2 w zależności
od wielkości roślin.
Rozsadę w doniczkach o większej pojemności dokarmiać jeden raz na kilka dni przed sadzeniem.
Rozsadę w doniczkach o mniejszej pojemności dokarmiać 2-3 razy co 5 dni.
UPRAWY W GRUNCIE
Zalecana dawka nawozu 3-8 l na hektar w każdym oprysku.
Dawkę nawozu dostosować do zasobności gleby i wielkości roślin.
Zalecane stężenia cieczy użytkowej 1-2% (1-2 litry nawozu rozcieńczyć w 100 litrach wody).
Optymalne zużycie cieczy użytkowe] 300-600 l/ha.
Pierwszy oprysk warzyw kapustnych wykonać 2-3 tygodnie po posadzeniu rozsady
a następne przeprowadzać co 14 dni.
Dokarmianie zakończyć:
odmiany wczesne : 3 - 4 tygodnie przed zbiorem,
odmiany późne : w połowie sierpnia.