Yerba Mate Paraguay JAMBA S.C. Ceramiczna 5a 22-100 Chełm
Napisz do nas: [zasłonięte]@yerbamate.com.pl [zasłonięte]91049
WSZYSTKO O WYSYŁCE Kupując kilka przedmiotów jednocześnie na naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz
Zamówienia o wadze do 1,99kg realizujemy za pośrednictwem Poczty Polskiej S.A.; powyżej 2kg wysyłka firmą kurierską.
EKONOMICZNIE PRZEDPŁATA do 499g - 5zł 0,5kg - 0,99kg -7,5zł 1kg - 1,99kg - 9,5zł
PRIORYTET PRZEDPŁATA do 499g - 6zł 0,5kg - 0,99kg - 9zł 1kg - 1,99kg - 12zł 2kg - 9,99kg - 15zł KURIER 10kg - 30kg - 17zł KURIER
ZA POBRANIEM EKONOMICZNIE do 499g - 10,5zł 0,5kg - 0,99kg - 12,5zł 1kg - 1,99kg - 14zł
ZA POBRANIEM PRIORYTET do 499g - 13,5zł 0,5kg - 0,99kg - 15,5zł 1kg - 1,99kg - 17zł 2kg - 9,99kg - 19zł KURIER 10kg - 30kg - 21zł KURIER
Paczki wysyłamy najpóźniej następnego dnia po zaksięgowaniu wpłaty. Na poleceniu przelewu należy podać nick z allegro.
|
Yerba Mate Pajarito 250g oraz niezbędne akcesoria do jej spożycia
W skład zestawu wchodzi:
- 250g Yerba Mate Pajarito Tradicional
Tradycyjna paragwajska yerba o ostrym, wyrazistym smaku i lekko "tytoniowym" posmaku. Zawiera drobno mielone listki i patyczki ostrokrzewu paragwajskiego. Produkt bardzo wydajny, po wielu przelaniach wodą smak yerba mate jest ciągle wyczuwalny. Posiada silne działanie pobudzające.
Marka Pajarito (czyt. paharito; z hiszp. ptaszek) bez wątpienia kojarzona jest na całym świecie z luksusową yerba mate. Swój wyrazisty smak i aromat zawdzięcza niepowtarzalnemu klimatowi Paragwaju - ojczyźnie ostrokrzewu oraz ponad 50-letniemu doświadczeniu firmy Lauro Raatz S.A. w otrzymywaniu yerba mate.
100g Yerba Mate Pajarito zaparzonej w 1l wody o temp. 70°C zawiera tylko 26,36 kcal, aż 57,12 mg magnezu i 0,79g kofeiny.
- bombilla bambusowa
Sączenie naparu przez rurkę z bambusa przeniesie nas w odległe czasy, kiedy naczyniem była tykwa, czy róg wydrążony a bombillą właśnie drewniana rurka...
- tykwa z owocu lagenarii
Pojemność ok. 150-200ml; wysokość naczynka ok.7cm; kolor czarny (dostępna również w kolorze brązowym).
Mówią o niej tak:
(02 July 2010) Nieduża (dla mnie zaleta) lecz świetna tykwa. Ma przyjemny zapach. Zdziwiło mnie to, że tykwa wogóle się nie poci jak to zwykle bywa. Posiada dosyć grube ścianki więc mała szansa jest, że pęknie. Jeśli chodzi o currado wystarczy dwa razy po 12 godzin z yerba w środku i bez problemu oczyścimy tykwę z niechcianych resztek. I wskazówka - po użyciu wystarczy wypłukać ciepłą wodą z kranu, wysuszyć środek papierowymi ręcznikami i położyć nie na ręczniku jak wiekszość poleca, lecz otworem do dołu bez zakrywania go, żeby powietrze mogło bez problemu tam krążyć- tykwa wyschnie w 3-4 godziny :). Polecam :)
|
|
Przyrządzanie Yerba Mate
Wypełnij tykwę (lub kubek) w 3/4 objętości suszem Yerba Maté.
Stukając lekko dłonią o naczynie umieść susz po jednej stronie tykwy, tak by utworzyć po przeciwnej stronie wolne miejsce na wodę.
Wlej do tykwy letnią wodę, tak by tylko zwilżyła susz (nie do pełna), poczekaj krótką chwilę, by woda wsiąkła w Yerba Mate.
Włóż do naczynia bombillę (rurkę), a następnie dopełnij wodą o temperaturze ok. 70°C (trochę poniżej temperatury wrzenia).
Uzupełniaj tykwę wodą o temperaturze 70°C (najlepiej w tym celu używać termosu). Nie mieszaj zawartością naczynia. Raz przygotowany napar pozwala na kilku - kilkunastokrotne dopełnianie wodą.
W celu uzyskania mniej intensywnego naparu wsyp 2-3 łyżeczki suszu do tykwy (lub kubka) i zalej przegotowaną, ostudzoną do 70°C wodą.
Yerba Mate można zalewać również zimną wodą lub sokiem owocowym najlepiej z dużą ilością kostek lodu. Zimna Yerba Mate nazywana jest napojem Tereré.
Yerba Mate możemy pić z dodatkiem cytryny, mięty a nawet miodu.
|