SUPER ZDROWE JAGODY GOJI
DBAJ O ZDROWIE
Lycium chinense
Delikatne, pyszne, słodkie owoce goji zawierają dużo składników odżywczych, minerałów i antyutleniaczy, są od 2000 lat szeroko stosowane w naturalnej medycynie wschodniej. Wyciągowi z owoców przypisywano właściwości wzmacniające i regeneracyjne - działanie odmładzające, przywracające siły witalne, poprawiające widzenie. Można je spożywać na surowo, oraz przetworzone (np. suszone). Można także wykorzystywać młode pędy do sałatek. Nazwa rośliny - "szczęśliwa jagoda" wywodzi się z przekonania, że przywołuje ona dobry humor. Długotrwale stosowanie poprawia: wzrok, witalność, wzmacnia kości i stawy, pomaga w odchudzaniu, opóźnia procesy starzenia, wydłuża życie. Jest to ładny krzew ogrodowy, dorasta do ok. 1-2m, ma ładnie wygięte pędy i liliowo- purpurowe kwiaty, które ładnie pachną. Kwitnie od czerwca do sierpnia.
Z dwuletniej rośliny można zebrać aż do 2 kilogramów smacznych oraz bardzo zdrowych owoców.
"... za panowania dynastii Tang (ok. 800r. n.e.) wykopano studnię przy słynnej świątyni buddyjskiej, która była porośnięta krzakami goji. Przez wiele lat niezliczone ilości jagód spadały do studni. Pielgrzymi, którzy się tam modlili cieszyli się nadspodziewanie dobrym zdrowiem. Nawet w wieku osiemdziesięciu lat nie mieliani siwych włosów, ani nie stracili ani jednego zęba. Działo się tak, gdyż pili wodę ze studni, do której spadały jagody..."
Jagody Goji to owoce o dużej wartości odżywczej, gdyż zawierają: izoleucynę, tryptofan, cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen, fosfor, witaminy: B1, B2, B6 oraz E. Z zawartością ponad 15% protein, 21 niezbędnych minerałów oraz 19 aminokwasów, jagody goji są super żywnością jedyną w swoim rodzaju. Są najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym zdrowie, mającym potencjał zrewolucjonizować dietetykę, osiągnięcia sportowe oraz tradycyjną medycynę na przestrzeni 21 wieku. Chińska literatura zielarska podkreśla szczególnie działanie jagód Lycium jako środka skutecznego w leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek.
Owoce posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin (głównie C) i są niskokaloryczne. Suszone owoce propagowane są na Zachodzie jako zdrowa żywność ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Szacuje się, że w 100 gramach jagód jest jej aż 2500 mg, co stawia goji na trzecim miejscu naturalnych źródeł tej witaminy w świecie, po południowo amerykańskim Camu camu oraz australijskiej śliwce kakadu.
Zlecane są one też w leczeniu reumatyzmu spowodowanego zimnym i wilgotnym klimatem. Długotrwale stosowanie zapewnia wzmocnienie stawów, kości, wzmacnia system odpornościowy, wyszczupla, opóźnia procesy starzenia, poprawia również witalność, poprawia wzrok, zapewnia długowieczność. Jak wykazały badania, zawarty w jagodach polisacharyd (cukier długołańcuchowy) posiada silne działanie stymulujące na system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A (Ig A)- protein immunologicznych, których poziom obniża się wraz wiekiem.
Roślina niewymagająca, do uprawy na każdym stanowisku, gleba przeciętna.
Opakowanie zawiera 50 nasion wraz z instrukcją siewu.