Olej z czarnuszki egipskiej (Suplement diety)
W medycynie arabskiej używana w leczeniu nieżytu żołądka i jelit. Ma jednak znacznie większą ilość zastosowań! Działa żółciopędnie, wiatropędnie, moczopędnie oraz rozkurczająco na mięśnie gładkie. Jest naturalnym antybiotykiem. Działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo.
Duża ilość zawartych w oleju z czarnuszki egipskiej nienasyconych kwasów tłuszczowych odgrywa w naszym organizmie niezwykle ważną rolę budulca oraz wspomaga wytwarzanie prostaglandyn - czyli substancji podobnych do hormonów, sterujących wieloma podstawowymi funkcjami organizmu. Wspomagają one m.in. powstawanie i wzrost komórek. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe mają również dobroczynny wpływ na układ immunologiczny. Ich przyjmowanie zaleca się w szczególności w stanach osłabienia, obniżenia odporności, po rekonwalescencji oraz po chemioterapii i radioterapii.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju z czarnuszki egipskiej obniżają zawartość cholesterolu i trójglicerydów we krwi, zmniejszając ryzyko zawału serca, udaru mózgu, miażdżycy. Czarnuszka należy do nielicznej grupy roślin mających zastosowanie w terapii chorób autoimmunologicznych, takich jak np. toczeń, łuszczyca, reumatyzm, alergie. Zawarta w czarnuszce alfa-hederyna posiada właściwości antynowotworowe. Olej z czarnuszki egipskiej wzmacnia system odpornościowy i stabilizuje go przeciwdziałając alergiom. Odkaża układ pokarmowy i oddechowy. Rozszerzające działanie czarnuszki w znaczący sposób łagodzi objawy astmy.
Oryginalna egipska czarnuszka ze względu na wyjątkowo wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 80 %), a zwłaszcza kwasu linolowego- omega 6 (ok. 55 %), kwasu olejowego (22 %) i kwasu alfa-linolenowego-omega 3 (ok. 1%) została uznana przez naukowców za najbardziej skuteczną.
Olej z oregano wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe oraz dolegliwości układu pokarmowego i chorób autoimmunologicznych. Polecane jako środki wspomagające leczenie nowotworów.
Olej z oregano
Olej z oregano Natuwit otrzymywany jest w procesie maceracji liści, które w odróżnieniu od ziaren mają najbardziej stężone ilości cennych składników tej rośliny. Dzięki tej metodzie pozyskany olej nadaje się do spożycia bezpośrednio, bez konieczności rozcieńczania. Można go z powodzeniem stosować do sałatek i innych potraw na zimno.
Olej z oregano Natuwit wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne, nie wpływa hamująco na rozwój probiotycznych bakterii w jelitach, dlatego można go stosować w przy kuracji przeciwgrzybiczej.To silny i naturalny antybiotyk.
Olej z oregano Natuwit wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne. Jest pomocny przy zwalczaniu infekcji bakteryjnych i wirusowych. Stanowi silne źródło przeciwutleniaczy, dzięki czemu zapobiega powstawaniu niektórych nowotworów. Opóźnia procesy starzenia się skóry. Od czasów starożytnych oregano zalecano przy leczeniu rozmaitych schorzeń i dolegliwości. Dioskurides uwidocznił jego działanie jako silnego a zarazem naturalnego antybiotyku.
Olej z oregano polecany jest w terapii dolegliwości związanych z układem pokarmowym, takich jak np. biegunka, niestrawności, w leczeniu chorób autoimmunologicznych (np. dna moczanowa, reumatyzm, łuszczyca) oraz przy infekcjach dróg moczowych, infekcjach kobiecych narządów płciowych czy przy problemach z wątrobą.
Dziki majeranek można stosować jako środek wspomagający przy leczeniu nowotworów, z racji wysokiej zawartości antyoksydantów. Oregano jest rośliną, która zawiera flawonoidy - organiczne związki chemiczne, które działają przeciwzapalnie i bakteriobójczo, sole mineralne, witaminę C, witaminę A, komplet witamin z grupy B, witaminę K oraz wysoką zawartość witaminy E.
Olej z oregano Natuwit zawiera także olejki eteryczne, takie jak tymol i karwakrol, dzięki czemu wykazuje wysoką aktywność przeciwdrobnoustrojową. Łagodzi nerwy i stany napięcia.
Producent: Oleador UG, Hannover, Germany
www.oleador.com
www.natuwit.pl