I. Początki i rozwój folwarku szlacheckiego
Początki folwarku
Drogi rozwoju areału folwarcznego
II. Areał folwarczny
Stan badań i bezpośrednie podstawy źródłowe
Oszacowanie areału: według wysiewów
Oszacowanie arsaiu według zbiorów
Oszacowanie areału według inwentarza roboczego i pańszczyzny Wielkość areału folwarcznego
III. Społeczna organizacja gospodarki folwarcznej
Rodzaje pańszczyzny
Rozmiary pańszczyzny
Udział pańszczyzny w uprawie folwarcznej
Kmiecie świadczący pańszczyznę
Pańszczyzna ziagrodnicza
Praca najemna na folwarku
Próba bilansu siły roboczej
IV. Produkcja folwarczna
Rośliny uprawne
Struktura upraw zbożowych
System i technika uprawy
Produkcja zbożowa
Hodowla zwierzęca
Hodowla ptactwa
Hodowla ryb
Przetwórstwo folwarczne i wiejskie
V. Zbyt produktów folwarcznych
Produkty i stopień towarowości
Spław wiślany zboża folwarcznego
Targi jako punkty zbytu produkcji folwarcznej
VI. Dochodowość folwarku szlacheckiego
Ceny i ich zmiany
Dochody brutto z produkcji folwarcznej
Koszty produkcji
Wpływy z gospodarki cudzej
Dochodowość gospodarki szlacheckiej
Tablice
Źródła I opracowania
Źródła rękopiśmienne
Źródła drukowane
Opracowania
Streszczenie w języku francuskim