Strzykawka służy do nastrzyku mieszaniną peklującą
różnego rodzaju mięs najczęściej przeznaczonych do wędzenia.
Jest to urządzenie zbudowane z plastikowego szczelnego pojemnika z tłokiem.
W komplecie znajduje się plastikowa stożkowa nasadka umożliwiająca założenie igły.
Dane techniczne
- pojemność: 160 ml,
- podziałka co 5 ml,
- tłok z elastycznym uszczelnieniem.
Porady domowego masarza ...
Po co nastrzykiwać
skoro można moczyć mięso w solance?
Peklowanie zalewowe (przez moczenie mięsa w solance)
wady:
- długi czas peklowania od 4 do 7 dni
(aby solanka i przyprawy mogły przeniknąć do mięsa)
- bardzo mocne zasolenie powierzchni mięsa,
(należy je usunąć poprzez moczenie w wodzie)
- brązowe - zielone plamy niedopeklowania (po ugotowaniu)
- niebezpieczeństwo zepsucia się mięsa (długi czas i wysoka temperatura)
zalety:
- nie trzeba przecedzać solanki ani wywaru z przypraw
- oszczędność czasu w fazie przygotowania (nie nastrzykuje się mięsa)
Peklowanie nastrzykowe (nastrzyk oraz krótkie moczenie mięsa w solance)
wady:
- solankę i wywar należy przecedzić przez gazę
- dodatkowa czynność to nastrzyk mięsa oraz czyszczenie strzykawki i igły
zalety:
- krótki czas peklowania ok. 2 dni
- równomierne zasolenie mięsa a tym samym wybarwienie
- nie występują brązowo - zielone plamy niedopeklowania
- zmniejszone ryzyko zepsucia (ważne latem)
- mięso po peklowaniu nie moczy się lecz tylko opłukuje
Wybór metody peklowania należy do Ciebie, domowy masarzu!