| | | | | |
|
Chelatowy wapń z magnezem wzbogacony o witaminę D3 i sód
|
| W ofercie CaliVita® International pojawił się nowy produkt – Strong Bones Plus zawierający wapń, magnez i witaminę D. Składniki te wpływają na utrzymanie prawidłowej struktury kości i zębów. Ponadto witamina D odgrywa istotną rolę we wchłanianiu i wykorzystaniu wapnia. Strong Bones Plus jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą wzmocnić swoje kości!
Kości to podstawa naszego ciała
Niedobór poszczególnych składników budujących kości przyczynia się do zaburzenia mikroarchitektury tkanki kostnej i w konsekwencji do zwiększonej łamliwości. Nie dopuśćmy do osłabienia tak istotnej konstrukcji! Już dziś rozpocznijmy uzupełnianie diety w wapń, magnez i witaminę D oraz starajmy się zwiększyć swoją aktywność fizyczną. Mocne kości zapewnią nam sprawność w każdej sytuacji!
Powszechnie wiadomo, że nasz organizm potrzebuje wapnia i magnezu, aby budować i zachować prawidłowy stan uzębienia oraz kośćca. Wyniki badań naukowych potwierdzają, że wapń – szczególnie w połączeniu z witaminą D - może chronić przed osteoporozą. Jeśli nie jesteś w stanie dostarczyć z dietą odpowiedniej ilości wapnia, może być wskazane przyjmowanie suplementu z dodatkiem tego makroelementu”
Wapń Zawartość wapnia w organizmie to ok. 2% naszej masy ciała. 99% tego składnika znajduje się w kościach i zębach, a 1% w pozostałych komórkach, w tym również komórkach nerwowych. Wapń odgrywa ważną rolę we właściwym funkcjonowaniu mięśni, układu nerwowego oraz w prawidłowej krzepliwości krwi.
Magnez Największe ilości magnezu znajdują się w kościach (60%) oraz mięśniach (30%). Jest on także obecny w przestrzeniach międzykomórkowych oraz w samych komórkach. Jest niezbędny w utrzymaniu prawidłowej struktury kości oraz zębów. Odgrywa istotną rolę we właściwym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni. Stanowi podstawowy czynnik niektórych procesów produkcji energii w organizmie. Bierze udział w syntezie białka, odgrywa rolę w przebiegu prawidłowych procesów podziału komórek, a także odpowiada za utrzymanie równowagi potasowo- sodowej w organizmie.
Witamina D Należy do grupy steroidów, jest rozpuszczalna w tłuszczach oraz jest stosunkowo stabilna, nie ulega rozkładowi pod wpływem podwyższonej temperatury i dłuższego przechowywania.
Witamina D jest niezbędna dla prawidłowej gospodarki wapniowo – fosforanowej i tworzenia kości. Jej rola polega na:
wzmaganiu wchłaniania wapnia i fosforu z pożywienia wyrównaniu (w pewnych granicach) nieodpowiedniego stosunku tych składników w pożywieniu pobudzaniu uwalniania wapnia z kości utrzymywaniu stałego poziomu wapnia w osoczu krwi.
Przez cały okres życia człowieka w jego tkance kostnej zachodzą jednocześnie procesy uszkadzania, odnowy i naprawy, tzw. obrót kostny. Aktywność komórek kostnych (osteoblastów – komórek odnowy i osteoklastów – komórek ,,kościogubnych'') przyczynia się do wymiany uszkodzonej ,,starej kości'' na ,,nową kość''. W ciągu roku dochodzi do wymiany 2-10% masy kostnej.
Masa tkanki kostnej zmienia się wraz z wiekiem. Do 20 roku życia formuje się około 90% masy kostnej. Pozostałe 10% przybywa do ok. 35 roku życia, osiągając w tym wieku szczytową masę kostną. Od 35-40 roku życia następuje już ciągły ubytek tkanki kostnej, który jest wynikiem obniżania się gęstości kości. Początkowo obniżanie masy kostnej wynosi ok. 1% rocznie. W późniejszym okresie (u kobiet po menopauzie) wynosi od 4-8% rocznie.
Ubytek tkanki kostnej może prowadzić do osteoporozy, czyli zrzeszotnienia kości. Osteoporoza jest chorobą systemową charakteryzującą się obniżeniem masy kostnej i zaburzeniami tkanki kostnej, czego konsekwencją jest mniejsza wytrzymałość kości, która w następstwie nawet niedużego urazu może ulec złamaniu.
Czynniki wpływające na osłabienie struktury kości:
nieprawidłowe odżywianie:
niska podaż składników mineralnych (wapń, magnez, fosfor, cynk)
niedobór witaminy D i K2
małe spożycie mleka i jego przetworów
nadmierne spożycie białka, szczególnie mięsa – prowadzi do obniżenia poziomu wapnia we krwi i wypłukuje wapń z kości
nadmierne spożycie produktów bogatych w kwas fitynowy (otręby pszenne, całe ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych) i kwas szczawiowy (szczaw, szpinak, rabarbar) – utrudniają wchłanianie wapnia
dieta z dużym ograniczeniem tłuszczu
nadmiar fosforu – pogarsza wchłanialność wapnia
duże spożycie alkoholu i kawy
mała aktywność ruchowa;
uwarunkowania genetyczne;
czynniki rasowe – osoby rasy białej i żółtej są bardziej podatni na osteoporozę niż osoby rasy czarnej;
choroby współistniejące;
hormony;
przewlekłe stosowanie leków;
palenie tytoniu;
starzenie się organizmu;
menopauza;
drobna budowa kostno-szkieletowa.
Ubytek masy kostnej wraz z wiekiem oraz inne czynniki wpływające na osłabienie kości, powodują iż musimy zadbać o ich odpowiednie wsparcie.
OPAKOWANIE: | DAWKOWANIE: | DATA WAŻNOŚCI: | 100 kapsułek
| 1-2 kapsułki dziennie na noc | 2011/2012 | SKŁAD AKTYWNY w 1 KAPSUŁCE: | Wapń 250 mg Magnez 125 mg Witamina D3 2,5 mcg Sód 5 mg
|
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie należy przekraczać zlecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt należy przechowywać zamknięty w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci. Żaden z produktów sprzedawany przez nas sklep nie posiada właściwości leczniczych lub zapobiegających chorobom. Żadne oświadczenie, stwierdzenie, opinia lub informacja odnosząca się do któregokolwiek produktu nie stanowią i nie powinny być rozumiane jako porada medyczna
(C) Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved. 2008 Wykorzystywanie całości lub fragmentów zawartych tu treści, elementów bez naszej pisemnej zgody jest zabronione i będzie ścigane z całą surowością polskiego i europejskiego prawa. |