Tytuł |
Strączkowe w mistrzowskiej uprawie |
Wydawca |
TopAgrar (wydanie specjalne magazynu) |
Rok wydania |
2013 |
Liczba stron |
58 |
Wymiary |
210 x 295 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-83078-68-5 |
Strączkowe w mistrzowskiej uprawie, jest zbiorem informacji o agrotechnice
tych roślin, a co najważniejsze - napisane zostało przez praktyków i
ekspertów, którzy na co dzień odnoszą sukcesy w ich uprawie.
Uprawa roslin strączkowych, gaunków niezwykle cennych dla gleby i
płodozmianu, od czasu przemian gospodarczych w Polsce przeżywała regres.
Wynikało to głównie z likwidacji PGR-ów i spółdzielni rolniczych, w których
strączkowe miały dośc duże znaczenie i uprawiane były na paszę, gdyż import
śruty sojowej był mały. Obecnie zaczyna rosnąć zainteresowanie tymi
gatunkami.
Przyczyną tego są m.in. rządowe programy wspierania ich uprawy, dopłat do
materiału siewnego oraz program badawczy nad zastąpieniem importowanej śruty
sojowej (głównie GMO) krajowym białkiem roślinnym. Jednak pominmo
zainteresowania produkcja strączkowych w Polsce rośnie cały czas bardzo
powoli. Wynika to przede wszystkim z niskich i zawodnych plonów roślin
strączkowych, których uprawa, chociaż prosta, wymaga precyzyjnego
podejścia. Dlatego też wielu rolników odczuwa potrzebę ponownego
„przypomnienia" sobie, jak się uprawia rośliny strączkowe, a inni chcą
poznać ich agrotechnikę.
Spis
treści:
I. STRĄCZKOWE NA ŚWIECIE
1. Świat kręci się wokół strączków
II. SIEW I NAWOŻENIE
1. Nakarmić w normie i na czas
2. Nie za gęsto, nie za rzadko
III. AGROTECHNIKA GATUNKÓW
1. Groch bez tajemnic
2. Łubin: białko z najsłabszych gleb
3. Bobik: białko z najżyźniejszych pól
4. Soja coraz lepiej rozpoznana
5. Umiejętnie skomponować mix
IV. OCHRONA ROŚLIN
1. Chwasty zdusić w zarodku!
2. Mało herbicydów nalistnych
3. Te, co gryzą i wysysają
4. Grzyby strączkom nie odpuszczą
V. ZBIÓR
1. Nie tak łatwo zebrać strączkowe