Stewia w proszku 200 g
Stevia rebaudiana to jeden z gatunków stewii, której liście są ok. 35 razy słodsze od cukru buraczanego i nie posiadają kalorii. Stewia to zdrowa alternatywa dla „zwykłego cukru”, którego używamy do słodzenia kawy i herbaty, oraz do pieczenia i przyrządzania potraw.
Stewia w kuchni:
Stewia występuje w postaci proszku, tabletek i płynu. W sprzedaży dostępne są, też, ususzone liście stewii, które można samodzielnie gotować, aby powstał słodki wywar. Niezależnie od postaci, Stewia jest zawsze bardzo słodka- jedna łyżeczka odpowiada szklance „zwykłego cukru”. Co ważne, stewia nie zawiera, przy tym, żadnych kalorii.
Stewia- bezpieczny słodzik
Spożywanie stewii jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia, w przeciwieństwie do białego cukru, którego używamy, na co dzień. Stewia nie podnosi poziomu cukru we krwi i nie przyczynia się do powstawania tkanki tłuszczowej. W efekcie, nie powoduje, więc powstawania i rozwoju chorób, które są efektem spożywania nadmiernych ilości sacharozy. Co więcej, roślina ta ma, nawet, właściwości prozdrowotne: mogą jej używać osoby, cierpiące na cukrzycę i odchudzające się.
Stewia w medycynie:
• Nadmiar cukrów w organizmie objawia się przez odkładanie się tkanki tłuszczowej, najpierw na ciele, a później w narządach wewnętrznych, głównie nerkach i sercu. Efektem tego są tzw. choroby cywilizacyjne, w tym: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze i podwyższony cholesterol.
• Stewia, ponieważ nie zawiera sacharozy, nie prowadzi do wymienionych przypadłości. Działa, nawet, w druga stronę: redukuje naciśniecie tętnicze i pomaga w leczeniu cukrzycy typu 2. Ma, też, właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.
• Eksperci wskazują, iż spożywamy za dużo cukru w jego najprostszej postaci. Jak wskazują badania, większość osób dorosłych spożywa ponad 10-krotnie większą dawkę cukru dziennie, niż jest to wskazane. I nie dotyczy to, tylko, popularnego w naszym kraju cukru buraczanego, ale, też, sacharozy, fruktozy i innych rodzajów cukru, które są dodawane praktycznie do wszystkiego, co jemy. Cukry te służą też, jako konserwanty i wzmacniacze smaku, w produkcji wielu produktów spożywczych. Ich zadaniem jest, nie tylko sztucznie zmienić i poprawić smak spożywanych przez nas produktów, ale, też, uzależnić nas od tego typu słodzików.
Stewia ma tylko jedną cechę, która może zniechęcić do zakupu: jest nawet trzykrotnie droższa od cukru. Z drugiej strony jest ok. 35 razy bardziej wydajna, co powoduje, że wystarczy nam na dłużej. Biorąc pod uwagę jej prozdrowotne właściwości, należy stwierdzić, że jest doskonałym zamiennikiem niezdrowego białego cukru.