WŁAŚCIWOŚCI STEWII
- Posiada O kalorii
- Jest odporna na wysoką temperaturę do 200 °C- może być więc używana do pieczenia i gotowania
- Jest w 100% naturalnym słodzikiem
- Jest o 40% słodsza od cukru
-Niski indeks glikemiczny (0)
- Zmniejsza apetyt, również na słodyczce
- Nie powoduje próchnicy
- Wspomaga odchudzanie
- Jest antyoksydantem- wiąże wolne rodniki, obniża nadciśnienie i podwyższony poziom "złego" cholesterolu
- Usuwa szkodliwe dla zdrowia toksyny, radionukleoidy i wzmacnia odporność
- Działa pozytywnie na problemy związane z tarczycą
- Wspomaga walkę z próchnicą i chorobami dziąseł
- Wykazuje działanie antybakteryjne, pomaga w leczeniu egzem, stanów zapalnych
- Reguluje poziom cukru we krwi
- Hamuje rozwój grzybów Candida i innych pasożytów
- Wspomaga odchudzanie,
- Zwiększa koncentracje, wspiera procesy myślenia
- Poprawia witalność i samopoczucie
- Reguluje poziom hormonów. Jest polecana kobietom w okresie menopauzy
- Wspomaga funkcjonowanie ukł. nerwowego, wspiera dobry, spokojny sen
- Zwiększa odporność na infekcje
- Poprawia trawienie, wykazuje pozytywne oddziaływanie na pracę wątroby i trzustki
- Wspomaga oczyszczanie naczyń krwionośnych
- Wspiera walkę z nałogami-pomaga w odzwyczajeniu się od picia kawy i palenia papierosów
- Nie uzależnia.
JAK STOSOWAĆ STEWIĘ
Stewia jest zdrową i niedrogą alternatywą cukru.
Znając jej zalety, z powodzeniem możemy ją stosować w podobny sposób jak cukier nie obawiając się skutków ubocznych. Możemy korzystać z niej w różnej postaci: wywaru otrzymanego z zaparzenia suszonych liści, naparu ze świeżych liści czy gotowych słodzików ze stewii.
Samodzielne przygotowanie płynnego ekstraktu ze stewii
1 część suszonych./sproszkowanych/posiekanych liści zalać 2 częściami wody. Gotować 10 minut, zostawić pod przykryciem do naciągnięcia. Zimny napar należy przecedzić do butelki lub słoiczka i przechowywać w lodówce. Używać do słodzenia napojów i potraw wedle uznania i smaku.
Przyprawianie potraw stewią
Stewię można stosować do przyprawiania różnych potraw: zup, warzyw, placków, pasztetów, surówek, sałatek
W tym przypadku należy postępować jak z innymi przyprawami ziołowymi ) szczypta lub od 1/2 do 1 łyżeczki siekanych lub sproszkowanych liści)
|