|
Stewia Kryształ - naturalny słodzik roślinny 150 g - smakuje jak cukier.
Nasza Stewia pozyskiwana jest bezpośrednio od Plantatora z Paragwaju.
Słodzik zawiera naturalne wyciągi (glikozydy stewiolowe) z rośliny stewia. Stewia (Stevia Rebaudiana) roślina rosnąca w naturze na przygranicznym, górzystym obszarze Paragwaju i Brazylii.
Od setek lat znana, bardzo ceniona i wykorzystywana przez Indian Guarani jako doskonały nieuzależniający i zdrowy słodzik i jako ziele do celów leczniczych.
Słodzik ten stanowi doskonałą alternatywę dla cukru, fruktozy i sztucznych słodzików. Idealny do słodzenia napojów oraz wypieków.
|
Stewia nie wnosi żadnych kalorii.
Produkt bezkaloryczny o zerowym wskaźniku glikemicznym.
Produkt jest mieszanką glikozydów stewiolowych i erytrytolu.
Oto zastosowanie glikozydów stewiolowych i erytrytolu:
- w żywieniu chorych na cukrzycę
- w leczeniu dietetycznym osób cierpiących na nadwagę
- w profilaktyce próchnicy
w żywieniu chorych na fenyloketonurię
Erytrytol, podobnie jak ksylitol zwany „cukrem brzozowym” należy do grupy polioli.
Na skalę przemysłową cukrol ten jest produkowany dla człowieka w procesie naturalnej fermentacji przez szczep drożdży o nazwie Yarrowia lipolytica.
Występuje on w przyrodzie w owocach, grzybach, glonach morskich i produktach fermentacji, takich jak sery, wino, piwo, miso i sosy sojowe.
Niewątpliwą przewagą erytrytolu, nad bardziej do tej pory popularnym, ksylitolem – jest jego resorbcja w ludzkim układzie pokarmowym w 90% już w dwunastnicy, później jest wydalany z moczem bezpośrednio z nerek, dlatego, że jego molekuły są stosunkowo małej wielkości.
To właśnie sprawia, że: erytrytol nie powoduje efektu przeczyszczającego, tak jak ksylitol.
Kto może używać erytrytolu i w jakich okolicznościach
1. Diabetycy, ponieważ nie ma on wpływu na poziom cukru we krwi (0 jednostek chlebowych).
2. Nie wywołuje żadnej reakcji insulinowej (może być używany z posiłkami proteinowymi).
3. Osoby nietolerujące fruktozy, dlatego że nie zawiera fruktozy i nie jest zmieniany w organizmie na fruktozę.
4. Osoby zakażone Candidą, zmuszone do unikania cukru – erytrytol nie jest pożywką dla drożdżaków.
5. Osoby ograniczające ryzyko powstania próchnicy nazębnej.
6. Wszyscy Ci, którzy przechodzą leczenie dietetyczne z uwagi na otyłość zagrażającą ich zdrowiu oraz osoby chcące pozbyć się zbędnych kilogramów.
Erytrytol i Stewia
W prawdzie słodzik ten daje tylko 60-75% słodkości cukru, ale w połączeniu ze Stewią (glikozydy stewiolowe), która może być kilkaset razy słodsza od sacharozy, da nam słodzik o dużym potencjale słodzącym i o smaku takim, jak cukier, co z pewnością jest ważne dla osób silnie przyzwyczajonych do konwencjonalnej białej słodkości.
Nie zawiera drożdży, glutenu, soi, mleka, jaj, barwników, dodatków smakowych i sztucznych substancji słodzących.
Produkt ten pod kątem czystości spełnia wszystkie wymogi jakościowe,
jakie musi spełniać żywność!
1 łyżeczka słodziku Kryształ = 10 łyżeczkom cukru.
Nie usiłujemy wprowadzać naszych klientów w błąd. Podajemy skład procentowy naszych produktów, by każda osoba wiedziała ile jest stewii w stewii.
skład: glikozydy stewiolowe 2%, erytritol 98% (cukrol znajdujący się powszechnie w owocach, warzywach, grzybach, winie - nie powoduje próchnicy, nie wpływa na poziom cukru we krwi)