PRZEDMIOTEM AUKCJI JEST
STEWIA 100g W LIŚCIACH
NATURALNY SŁODZIK BOGATY W
WITAMINĘ C, BET- KAROTEN,
MAGNEZ ORAZ WAPŃ
NAJWYŻSZA JAKOŚĆ I
GWARANCJA BEZPIECZNYCH
ZAKUPÓW
Stewia to naturalny i ekologiczny słodzik bogaty w witaminę C, beta-karoten, wapń, magnez, żelazo oraz wiele mikroelementów
Skład: 100% liści stewii
Kraj pochodzenia: Paragwaj
Waga netto: 100g
Stewia jest naturalnym, zdrowym zamiennikiem cukru i wszystkich sztucznych słodzików. Używana jest głównie jako słodzik, środek antyseptyczny w medycynie i w przemyśle kosmetycznym, oraz jako przyprawa. W kosmetyce stewia używana jest jako składnik maseczek. Działa leczniczo na skórę trądzikową, wypryski i wrzody. Dezynfekuje skórę, absorbuje sebum, zamyka pory, przyspiesza gojenie się ran.
Dezynfekujące i bakteriobójcze właściwości stewii wykorzystywane są do produkcji pasty do zębów. Liście tej rośliny zawierają także witaminę C, beta-karoten, wapń, magnez, żelazo oraz inne mikroelementy. Ze względu na działania regulacyjne na trzustkę, stewia także pomaga utrzymać prawidłowe trawienie i apetyt. Badania pokazują korzystne działanie stewii przy nadciśnieniu i cukrzycy.
Liście stewi posiadają antybakteryjne, antyseptyczne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne właściwości, które wykorzystują osoby chore m.in na cukrzycę. Stosowanie liści stewii przeciwdziałania zmęczeniu, niestrawności oraz zaburzeniom żołądka, a także działa pozytywnie przy chorobach skóry takich jak np. trądzik. Spożywanie stewi podnosi również poziom energii, wzmacnia system odpornościowy, pobudza aktywność umysłową, a także może pomóc w zerwaniu z uzależnieniem od tytoniu i alkoholu.
Naturalne słodziki ze stewii zaliczane są do najpopularniejszych i najzdrowszych zamienników białego cukru. Nie posiadają kalorii, nie podnsoszą poziomu glukozy we krwi więc spokojnie mogą stosować je również chorzy na cukrzycę. Ponadto nie zakwaszają organizmu i można poddawać je obróbce termicznej wykorzystując do domowych wypieków. Oprócz słodzików w postaci proszku, płynu i tabletek, stewię można nabyć również w postaci widocznych na zdjęciu powyżej suszonych, ciętych liści lub jako młode sadzonki do wychodowania w domu. Słodziki w proszku i płynie doskonale sprawdzają się przy wypiekach ciast i ciasteczek, tableteki to najwygodniejsze rozwiązanie jeśli chodzi o słodzenie kawy a suszone liście świetnie pasują jako dodatek do zaparzanej herbaty. Również świeże, zrywane prosto z krzaczka liście znajdą swoje zastosowanie w kuchni - razem ze świeżymi liścmi mięty nadają niepowtarzalnego aromatu lekkim owocowym sałatkom serwowanym w okresie letnim
Dlaczego warto stosować stewię?
- Obniża kaloryczność posiłków i napojów
- Słodki smak stewia zawdzięcza glikozydom, które mogą stanowić ponad 10% masy suchego liścia. Substancje te nie są trawione przez ludzi, dlatego też mają zero kalorii
- Jest bezpieczna dla osób z cukrzyca typu II
- Nie zwiększa rozwoju próchnicy zębów (w przeciwieństwie do sacharozy substancje słodzące stewii nie obniżają pH płytki nazębnej)
- Stewię może uprawiać w doniczce – jesienią liście stewii stają się słodsze, więc zbiór najlepiej przeprowadzić możliwie późno
Wskazania/Zastosowanie:
- koi niestrawność oraz łagodzi uczucie zgagi
- dużo bardziej słodszy od normalnego cukru
- nie powoduje próchnicy zębów
- bezpieczny dla diabetyków
- nie podnosi stężenia cukru we krwi
- przyczynia się do prawidłowej pracy serca
- ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne
- spożywanie stewii podnosi ogólną odporność organizmu
- pobudza aktywność umysłową
Sposób przygotowania naparu z liści:
- Liście gotujemy przez kilka minut na wolnym ogniu
- Powstanie w ten sposób bardzo słodki skoncentrowany wywar, który może być używany do słodzenia
Przepis na Zielone smoothie
Składniki:
- 2 banany
- 2 plastry świeżego ananasa
- 2 owoce kiwi
- limonka
- 100g świeżego szpinaku
- 1,5 szkl Nestea Green Tea cytrynowej
Wykonanie:
- Owoce obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera
- Szpinak płuczemy w wodzie i wrzucamy do blendera
- Wlewamy Nestea
- Blendujemy do momentu, aż koktajl będzie miał gładką konsystencję. Przelewamy do szklanek.
Ponadto stewia może być wykorzystana jako:
Świeże liście mogą być dodawane do sałatek. Suszone sproszkowane liście można traktować jako słodzik do napojów. Można stosować ją do przetworów owocowych, soków. Wystarczy dodać świeże liście do sałatek czy gotowanych potraw. Wyciąg (ekstrakt) ze stewii możemy otrzymać gotując liście przez kilka minut w małej ilości wody. Po odparowaniu wody zostanie zagęszczony wyciąg. Jest to idealna roślina dla diabetyków i osób dbających o ,,linię''. W temperaturze do 200°C stewia nie ulega rozpadowi, może być stosowana do produkcji dżemów, galaretek, a także do pieczenia ciast.
Doskonale sprawdza się jako dodatek do potraw, deserów oraz herbaty
(NALEŻY WRZUCIĆ KILKA LISTKÓW DO KUBKA I WYMIESZAĆ)