Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

STEWIA (STEVIA) KRYMSKA+ DZIKA RÓŻA, SYROP, 20 ml

23-01-2012, 9:51
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 10 zł     
Użytkownik ukraina_shop
numer aukcji: 2002122322
Miejscowość Poznań
Wyświetleń: 60   
Koniec: 15-01-2012 14:51:48
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


tel.: 696 [zasłonięte] 251 od 13.00 do 16.00

e-mail: [zasłonięte]@wp.pl

LUKAS bank
71 1940 [zasłonięte] 1[zasłonięte]0769149 [zasłonięte] 000000

Wszystkie przesyłki wysyłamy priorytetem.

 

Cena wysyłki może ulec zmianie ze względu na ilość zamówionego towaru i wagę paczki (wg cennika poczty polskiej).

 

Przy zakupie produktów na kwotę powyżej 200 złotych przesyłka gratis.

 

- Oczekujemy na wpłatę do 7 dni, po czym transakcja zostanie anulowana.

- Towar wysyłam w ciągu 24-48h od zaksięgowania wpłaty na koncie.

- Nie realizujemy przesyłek w soboty, niedziele i święta.

- Kupując na kilku aukcjach płacisz tylko jeden raz za przesyłkę.

- Możliwy odbiór osobisty w Poznaniu!

 


SYROP STEWII KRYMSKIEJ

Z WYCIĄGIEM Z DZIKIEJ RÓŻY

Stewia (Stevia rebaudiana Bertoni) jest to krzew osiągający wysokość ok. 80 cm. Ojczyzną stewii jest północno-wschodni region Paragwaju oraz graniczące z nim tereny Brazylii. Tam najpierw zaczęto ją uprawiać na większą skalę. Ponieważ zapotrzebowanie rosło, plantacje stewii pojawiły się w Chinach, Izraelu, Indiach, Ukrainie (Krym) oraz Hiszpanii.

Już dużo wcześniej zanim hiszpańscy i portugalscy żeglarze w XVI w. wylądowali na kontynencie południowoamerykańskim, znali ją i używali Indianie Guarani i Mato Grosso. Nazywali ją „Kaa-Hee”, co w ich języku oznacza miodowy liść. Słodzili nią potrawy i napoje np. herbatę mate, żuli liście, a także stosowali jako lekarstwo.

Jednak prawdziwą karierę zrobiła w Japonii, gdzie od 30 lat na stałe zadomowiła się w przemyśle spożywczym. Jest tam używana do produkcji słodyczy, lodów, gum do żucia. Słodzi się nią produkty mleczne, przyprawia tradycyjne sosy sojowe. W japońskich restauracjach i kawiarniach ma też stałe miejsce na stole, jako zdrowsza alternatywa cukru.

Choć stewia była znana Europejczykom od dawna, nauka zajęła się nią dopiero pod koniec XIX w. Jej klasyfikacji botanicznej podjął się szwajcarski przyrodnik Bertoni, zaś chemik dr Rebaudi jako pierwszy zbadał substancję odpowiedzialną za słodki smak liści.

Jako najważniejsze zalety tej rośliny zaznaczył nietoksyczność, ogromny potencjał słodzący, możliwość stosowania w postaci naturalnej jako ususzone, sproszkowane liście.

Stewia jest rośliną wyjątkowo szczodrze obdarowaną przez naturę. Intensywny słodki smak (150 razy słodszy od rafinowanego cukru) zawdzięcza stewiozydom (glikozydy-dwuterepenowe), znajdującym się w liściach, również rebaaudiozydom i dulkozydom. Prócz tego zawiera białka, olejki eteryczne zawierające m.in. limonen, geraniol, pinen i terpen, substancje tłuszczowe, bogaty asortyment cennych minerałów i mikroelementów takich, jak: wapń, potas, magnez, żelazo, chrom, mangan, selen, krzem, kobalt, cynk. W jej skład wchodzi również szereg witamin z grupy B, witamina C, beta-karoten itp. Zdaniem naukowców, posiada jeszcze kilkaset innych substancji biologicznie czynnych, których dotąd nie udało się zidentyfikować.

Dzięki tym wszystkim składnikom znalazła bardzo szerokie zastosowanie terapeutyczne. Medycyna ludowa Indian z Paragwaju poleca ją szczególnie jako środek wzmacniający serce, układ krążenia, regulujący ciśnienie krwi. Stosuje się stewię w schorzeniach wątroby, bólach żołądka i nadkwasocie. Sprawdziła się również jako łagodny środek stymulujący układ nerwowy i naturalny antydepresant.

Zasobna w witaminę C, selen i cynk stewia wzmacnia układ odpornościowy, zmniejszając tym samym częstotliwość przeziębień i grypowych infekcji. Ma również zastosowanie w medycynie dentystycznej. Zaletą stewiozydów jest ograniczanie próchnicy zębów powodowanej przez Streptococcus mutans.

W Paragwaju i Brazylii stewię stosuje się w pierwszej kolejności jako lek na cukrzycę. Również tamtejsi lekarze pokładają w niej duże nadzieje. Na VII Kongresie Międzynarodowej Federacji Diabetycznej przedstawili wyniki badań, z jakich wynikało, że regularna konsumpcja stewii, nawet w małych ilościach, normalizuje poziom cukru we krwi. Podkreślili fakt, że w czasie terapii nie zauważono dotychczas żadnych skutków ubocznych.

Bezspornie największą zaletą stewii jest absolutnie bezkaloryczna, nie podnosi poziomu cukru we krwi. Wspomaga utratę nadwagi przez redukowanie apetytu na potrawy tłuste, a przede wszystkim na słodycze. W przeciwieństwie do cukru nie powoduje procesów fermentacyjnych w jelitach. Stewią doskonale można zastąpić cukier w jadłospisie oraz niezdrowe, sztuczne słodziki. Ze względu na to, że nie ulega rozkładowi do temp. 200 st. C można ją z powodzeniem stosować do gotowania i wypiekania ciast.
Bardzo ważnym atutem stewii jest jej nietoksyczność, co potwierdziły badania naukowe. Z relacji chorych na cukrzycę, którzy zastąpili stewią cukier i sztuczne słodziki, a jednocześnie pili herbatę z jej liści, wynika, że poprawiło się ich samopoczucie fizyczne i psychiczne, niektórzy nawet mogli zmniejszyć dawkę insuliny.

W USA i Europie Zachodniej można ją nabyć w aptekach, drogeriach i sklepach z żywnością ekologiczną. Jest dostępna w postaci suszonych liści, zielonego lub białego proszku, w postaci płynu jako wodny i alkoholowy ekstrakt oraz jako białe drobne tabletki, podobnie jak sztuczny słodzik.

Dzika róża (owoce) ma orzeźwiające działanie i jednocześnie zwiększa odporność organizmu, jest przydatna w infekcjach z wysoka gorączką, jako profilaktyka przeciw przeziębieniu, przy ogólnym osłabieniu, długo gojących się ranach. Wywar z dzikiej róży stosuje się przy chorobach wątroby, nerek, pęcherza moczowego, serca, przy nadciśnieniu tętniczym, nadkwasocie żołądka, bólach głowy.

Jest największym źródłem naturalnej witaminy C.

WSKAZANIA:

  • cukrzyca

  • dysfunkcja wątroby i woreczka żółciowego,

  • profilaktyka próchnicy,

  • osłabienie odporności,

  • profilaktyka dla osób po usunięciu woreczka żółciowego

Jako produkt zastępujący cukier jest wskazany w kuchnie domowej do przygotowania potraw, napojów, herbat i deserów.

SKŁAD: ekstrakt stewii (STEVIA REBAUDIANA BERTONI) i owoców dzikiej róży (rosa cinamonea) nie mniej niż 45 %,  woda destylowana 55 %. W skład syropu również wchodzą glikozydy: stewiozydy, rebaudyazydy, dulkoz, stewiolbiozyd, witaminy A, C, D. E.

SPOSÓB UŻYCIA: 4-5 kropli na 200 – 250 ml płynu.

Przeciwwskazania: indywidualna nietolerancja.

Termin ważności: 2 lata od daty produkcji zaznaczonej na opakowaniu (30/04/2012)


Opakowanie: butelka 20 ml

Producent: „STEVIA”, Ukraina, Krym

Oficjalny importer firma BIODAR


Współautorem informacji podanej w opisach produktów Sklepu Ukraina Shop jest biuro tłumaczeń. Stanowi to intelektualną własność naszej firmy oraz Biuro Tłumaczeń. Kopiowanie, przetwarzanie
i rozpowszechnianie opisów oraz zdjęć, zawartych w sklepie w całości lub w części bez zgody firmy lub biuro tłumaczeń jest zabronione i stanowi naruszenie praw autorskich.
Podstawa prawna: Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170

ZAPRASZAMY PONOWNIE ...