Stewia - Stevia Rebaudiana Bertoni
wraz z instrukcją wysiewu i uprawy
TYLKO 1,99 ZŁ ZA 250 NASION
Stewia to naturalny słodzik produkowany z rośliny o tej samej nazwie.
Jest ponad 300 razy słodsza niż cukier i nie zawiera kalorii.
Susz umożliwi słodzenie napoju. Można używać go także do wypieków.
Koncern Coca-Cola postanowił skończyć z produkcją Sprite'a słodzonego cukrem i zacząć dodawać do tego napoju stewię.
To dużo zdrowszy dla człowieka słodzik.
Stewia od czasów starożytnych była używania przez rdzennych mieszkańców Paragwaju.
Używali jej jako słodzik do yerba mate i herbat leczniczych.
W XIX wieku jej wykorzystanie było już dobrze zakorzenione w Brazylii, Argentynie i sąsiadujących krajach.
Nasiona są świeże, pochodzą z Paragwaju.
Nasiona oryginalnej Stewii Rebaudiana mają żywotność do 3 miesięcy od zbioru.
Uprawa - wyjątkowo łatwa, świetnie radzi sobie w warunkach domowych, może rosnąć wiele lat przy południowym oknie (należy wówczas, najlepiej wczesną wiosną, przycinać zbyt długie pędy), bardzo łatwo wydaje nasiona i szybko mnoży się z kłączy.
Uprawa gruntowa - wcześniej zahartowane na słońcu sadzonki rozsadzać w niewielkich odstępach na stanowisku słonecznym,
osłoniętym przed wiatrem w przepuszczalnej glebie (np. gliniastej), może być mało urodzajna, lekko kwaśna,
roślina ma niskie wymagania glebowe. Gleba nie powinna być przesuszana. Zbiory wrzesień - październik.
|