Stewia tuż przed zbiorem 13 wrzenia 2010
|
Jak stosować stewię do słodzenia?
Najprostszym sposobem wykorzystania stewii do słodzenia jest ususzenie liśćci wraz z zielnymi wierzchołkami pędów (zalecana temperatura podczas suszenia 60- 75°C, choć równie skutecznie lecz dłużej można suszyć stewię naturalnie w temperaturze pokojowej). Tak otrzymany susz należy rozdrobnić np. za pomocą miksera, młynka do kawy itp. Suche licie są bardzo kruche i bardzo łatwo się rozdrabniają. Rozdrobniony susz jest gotowym produktem, który po zaparzeniu wrzątkiem daje słodki syrop, lub może być dodawany bezpośrednio do potraw / napojów podczas ich gotowania. Średnio łyżeczka proszku wystarcza do osłodzenia około litra herbaty (w zależności od gustu konsumenta). Otrzymany susz może być przechowywany właściwie przez dowolnie długi czas, za syrop także nie musi być użyty natychmiast po przygotowaniu, bowiem ze względu na brak cukru nie ulega fermentacji, natomiast właściwości bakteriobójcze, jakie posiada, sprawiają, że długo zachowuje trwałość (próba z herbatą słodzoną stewią wykazała, że nie zmieniła ona znacząco swojego smaku przez tydzień od zaparzenia ).
Stewia znakomicie nadaje się do przetworów, zwłaszcza jest łatwa do stosowania przy domowym wyrobie soków, z pewnocią docenią to właściciele działek posiadający własne owoce, bowiem umożliwia to wytwarzanie domowym sposobem przetworów praktycznie bez jakichkolwiek dodatków cukru. Trwałoć domowych przetworów, w tym soków słodzonych stewią, jest znakomita.
|
Najważniejsze informacje o stewii: Stewia jest jedną z najsłodszych znanych rolin, jej licie są 15-30 razy słodsze od cukru (wagowo dla suszonych liści).
Naturalny region występowania stewii rozciąga się na tereny Paragwaju oraz Brazylii.Obecnie zakres uprawy stewii jest znacznie szerszy (Japonia, Chiny, Tajlandia, Brazylia, Izrael, Kanada). Podstawowym warunkiem uprawy jest dostatecznie ciepły klimat i obfitoć opadów, optymalna temperatura do wzrostu to 15- 30°C. Stewia ma wiele zalet potwierdzonych w badaniach naukowych : Ma ona poza niezwykle słodkim smakiem także działanie bakteriobójcze co pozwala bardzo skutecznie stosować ja w ochronie przed próchnica zwłaszcza u dzieci. Systematyczne spożywanie stewii zauważalnie zmniejsza wahania poziomu cukru we krwi co czyni stewie bardzo atrakcyjną dla cukrzyków. Posiada także wiele innych interesujących cech, o których najlepiej szukać informacji w uznanych źródłach medycznych, np www.pubmed.com.
|
kwitnšca stewia (13 wrzenia 2010)
|
Wysyłka:
Sadzonki będą wysyłane w każdy poniedziałek i wtorek , według kolejności zamówień (dostawa dnia następnego po wysyłce ), za pośrednictwem firmy kurierskiej FEDEX. Płatność: Płatne przelewem lub za pobraniem lub płatności Allegro
Kontakt: Grzegorz Wasiluk tel 880[zasłonięte]253
[zasłonięte]@e-stewia.pl więcej infornacji o stewii : www.e-stewia.pl |
stewia tuż przed zbiorem 13 wrzenia 2010
|