Opis produktu:
Stewia cukrowa to w 100% naturalny słodzik. JEST DOSKONAŁYM ZAMIENNIKIEM DLA CUKRU.
Stewia cukrowa powstaje z suszu liści rośliny Stevia rebaudiana. Jest szczególnie popularna w Azji i Ameryce Południowej. W Polsce cieszy się coraz większym zainteresowaniem.
Stewia zawdzięcza swój słodki smak glikozydom, które nie są trawione przez ludzki organizm. Co ważne, Stewia ma 0 kalorii i nie podnosi poziomu cukru we krwi. Jest całkowicie bezpieczna dla osób chorujących na cukrzycę. Według badań, Stewia zapobiega próchnicy zębów i obniża ciśnienie krwi. Posiada także właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Może być stosowana do słodzenia napojów, jak również do słodzenia dań. Jest odporna na wysoką temperaturę (do 200°C), dzięki czemu może być używana do pieczenia i gotowania. Można ją dodawać także do konfitur.
Warto zwrócić uwagę, że Stewia jest bogata w makroelementy (wapń, potas, magnez, żelazo), mikroelementy (chrom, mangan, selen, krzem, kobalt, cynk), witaminy z grupy B, witaminę C i β-karoten.
W Unii Europejskiej stewia może być sprzedawana jako komponent do kosmetyków.
Nie jest zatwierdzona jako środek spożywczy.