Nowość 2015r!
W opakowaniu : 0,01g
Data ważności nasion: 12/2017r
Stewia to roślina jednoroczna, wysokość 50-80cm. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości używana jest jako naturalny słodzik. Surowcem użytkowym są sproszkowane liście zawierające stewiozyd - glikozyd ok 30 razy słodszy od cukru, przy czym zawartość tego związku w roślinie to ok 10%. Charakteryzuje go niska kaloryczność. Stewiozyd jest odporny na wysoką temperaturę (do 200 st C), nadaje się więc do gotowania i do pieczenia. Posiada także właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Stewia nie podnosi poziomu glukozy we krwi i może być używana przez diabetyków.
Nasiona wysiewać w drugiej połowie marca. Rośliny można także uprawiać w doniczce uszczykując wierzchołek dla lepszego rozkrzewienia. Uprawiać na stanowisku nasłonecznionym, osłoniętym od wiatru, w żyznym, ale przepuszczalnym podłożu.
Była uprawiana od kilkuset lat w Ameryce Południowej, o jej właściwościach leczniczych wiedzieli też mieszkańcy Azji. Suszone liście tej fenomenalnej rośliny w czystej postaci są do 300 razy słodsze od sacharozy – jedna łyżeczka sproszkowanych liści odpowiada szklance cukru. Surowiec stanowią liście, które oprócz właściwości słodzących mają też cenne właściwości lecznicze m. in.: działają bakteriobójczo i grzybobójczo, zwłaszcza jeśli chodzi o bakterie jamy ustnej. Przydatne w leczeniu chorób skórnych i otwartych ran. Ponadto nie posiadają wartości kalorycznych nie podnoszą poziomu glukozy we krwi przez co mogą być używane przez diabetyków i osoby dbających o nienaganną sylwetkę. Rewelacyjna roślina zdobywa rynek europejski przez co stewię chce uprawiać każdy pasjonat ogrodnictwa i zdrowego stylu życia.